FIKK NOK: Det britiske nyhetsankeret Naga Munchetty var lei rasistiske kommentarer i sosiale medier. Her med kollega Charlie Stayt i programmet «BBC Breakfast». Foto: WENN / NTB scanpix
FIKK NOK: Det britiske nyhetsankeret Naga Munchetty var lei rasistiske kommentarer i sosiale medier. Her med kollega Charlie Stayt i programmet «BBC Breakfast». Foto: WENN / NTB scanpixVis mer

Det britiske nyhetsankeret fikk nok: - Eksisterer ikke for å bli trakassert

Naga Munchetty finner seg ikke i rasistiske kommentarer. 

(Dagbladet): Den britiske tv-verten Naga Munchetty (41) er for briter kjent fra en rekke BBC-programmer. Hun jobber mest som nyhetsanker, men har også tatt på seg andre oppgaver i BBC.

Det har ikke alltid vært lett for 41-åringen å stille seg foran kameraet. Hun opplever mye netthets i form av kjønnsdiskriminerende og rasistiske kommentarer.

Nå har det prisvinnende nyhetsankeret fått nok. I en rekke harde motangrep på Twitter og i et intervju med Daily Mail, forteller hun at hun er lei de negative tilbakemeldingene fra nettroll.

- Trakassering

BBC-arbeideren forteller at hun ikke hadde hatt noe i mot å få saklige tilbakemeldinger. Journalisten sier til den britiske avisa at hun gjerne hadde gjennomgått arbeidet sitt, dersom tilbakemeldingene gikk på at hun for eksempel hadde gjort et dårlig intervju.

Det er derimot tilbakemeldinger av en helt annen art som dukker opp i sosiale medier.

- Jeg er på skjermen, jeg er i hjemmet ditt, så det er helt greit om du vil kritisere meg. Men jeg er ikke der så dere kan mishandle meg. Ingen er der for å bli trakassert, forteller hun og fortsetter:

- Du kan ikke trakassere noen mens de gjør jobben sin, og du kan heller ikke komme med rasistiske, kjønnsdiskriminerende eller trangsynte kommentarer, forteller Munchetty til avisa.

En kommentar Munchetty får høre ofte, er at hun er ansatt på grunnlag av kvotering og politisk korrekthet. Det finner hun seg ikke i.

- Takk, for en verdifull bidragsyter du er til Twitter, svarte hun et nettroll på Twitter forrige uke.

Nyhetsankeret har svart flere med slike meldinger, gjerne med en sarkastisk undertone i tilbakemeldingene sine.

Ofte ender hun meldingene med «BLOCKED», for å signalisere til følgerne sine at den usaklige brukeren nå er blokkert fra hennes konto.

Ikke første gang

Flere ganger tidligere har rasistiske kommentarer til offentlige personer skapt overskrifter i både inn- og utland.

I mai ble Freddy Dos Santos kalt for «mulatt» under en fotballsending på TV 2, mens Erik Thorstvedt ble omtalt som «hvit».

Flere seere reagerte på begrepsbruken, på tross av at gjestene selv hadde sagt seg enig i at de synes det var greit. Kanalen la seg siden flate.

RASISTISKE BEMERKNINGER:  RAMOD Rambod Panjaki parkerte utenfor boligen til foreldrene sine da han ble trakassert av en kvinne. Han filmet episoden med mobilen, og la videoen ut på nettet. Video: Ramod Panjaki Vis mer

Svenske TV4 har også vært i rasismebråk. Kanalen ba den kontroversielle Youtube-stjerna Andersson Bodin til sitt frokostprogram. Bodin er kjent for å ha kommet med en rekke rasistiske uttalelser. Da den svenske rapperen Adam Tensla gjestet programmet, forlot han studio etter få minutter.

- Hvordan har det seg at TV4 ikke har gått ut i offentligheten og bedt om unnskyldning for denne tabben?, sa han før han trampet ut at tv-studioet.

Kanalen gikk seinere ut og sa at de kan bedre seg.

BLE SLETTET: Kort tid etter at Universitetet i Alabama offentliggjorde sin rekrutteringsvideo til studentforening, Alpha Phi, ble den slettet som følge av sterk kritikk. Video: Griffin Meyer / Matt Malecki Vis mer