Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Trakk seg fra «Anno» 2017:

- Det eneste jeg ville var å dra hjem

Stian Tusse Tønnessen mistet farfaren dagen før «Anno» begynte. Det vekket vonde minner om morens bortgang for fire år siden. 

MÅTTE HJEM: Da Stian Tusse Tønnessen tok farfarens bortgang innover seg, klarte han ikke å fortsette deltakelsen i NRK-programmet «Anno». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MÅTTE HJEM: Da Stian Tusse Tønnessen tok farfarens bortgang innover seg, klarte han ikke å fortsette deltakelsen i NRK-programmet «Anno». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I denne sesongen av «Anno» er Stian Tusse Tønnessen (26) blitt kjent som en sympatisk humørspreder, og mandag begynte han på ukas svenneprøve med stor iver.

26-åringen jobber som tømrer, og svennestykket der han og Katja Kålheim (42) skulle skjære ut en kane (båtformet drikkekar, journ.anm.) er midt i blinken for ham.

At tilværelsen i svennebua kan være tung, har Charlotte Fossum (20) allerede erfart. Og etter hvert begynner Tusse Tønnessen å merke at svennestykket tynget. Motivasjonen er på bunn, selv om meddeltakerne forsøker å oppmuntre ham.

Til slutt tar tømreren fra Kristiansand avgjørelsen om å trekke seg. Ikke bare fra svennestykket, men fra hele «Anno»-innspillingen.

TOK FARVEL: Onsdag kveld valgte Stian Tusse Tønnessen å forlate resten av «Anno»-gjengen. Foto: NRK
TOK FARVEL: Onsdag kveld valgte Stian Tusse Tønnessen å forlate resten av «Anno»-gjengen. Foto: NRK Vis mer

Da Dagbladet møtte «Anno»-deltakerne før opptakene begynte, kunne Tusse Tønnessen fortelle at han mistet farfaren sin dagen før de ble sendt inn i 2016-utgaven av 1537 i Trondheim.

- Sorg er jeg veldig dårlig på

I dag forklarer 26-åringen at han var i sjokk da han gikk inn i «Anno», og at sorgen over farfarens bortgang plutselig kom over ham mens han jobbet med svennestykket.

- Den første uka går jeg jo med gruppa, jeg er opptatt hele tida og med én gang jeg legger meg i senga sovner jeg. Og så meldte jeg meg opp til svennestykket. Det gikk helt greit den første dagen, men dag nummer to ble jeg sittende veldig aleine.

Tusse Tønnessen er vant til å jobbe konsentrert med håndtverk, men farfarens død har vekket vonde minner til live. Om sjokket da han mistet moren sin.

- Så det som skjer er at jeg sitter og jobber, og tankene begynner å fly. Og de går hjem. For fire år siden mista jeg mamma. Sånn sorg er jeg veldig dårlig på. Så da jeg begynte å kjenne på de samme følelsene mens jeg var der inne aleine, så var det ikke tvil. Det eneste jeg ville var å dra hjem, sier han åpenhjertig til Dagbladet.

GAV OPP: Stian Tusse Tønnessen jobber som tømrer, og kom langt på ukas svennestykke. Mens han jobbet kom de tunge tankene. Her inspiserer meddeltaker Per Midtstue Jensen kanen hans. Foto: NRK
GAV OPP: Stian Tusse Tønnessen jobber som tømrer, og kom langt på ukas svennestykke. Mens han jobbet kom de tunge tankene. Her inspiserer meddeltaker Per Midtstue Jensen kanen hans. Foto: NRK Vis mer

Fikk flashback til morens død

26-åringens farfar var i overkant av 90 år da han døde. Han hadde vært inn og ut av sykehjem, og Stian var forberedt på at han kom til å gå bort. Omstendighetene var helt annerledes da moren hans døde.

- Hjertet stoppet bare. Hun var rett over 40 år. Hun bodde i Singapore, og jeg skulle reise på besøk like før hun døde. Så 12 timer før jeg skulle på flyet, det var faktisk natt til 1. april, så ringte tanta mi og sa: «Elise er død». Det var mamma, da, sier han.

Tusse Tønnessen legger til at han lenge fornektet morens bortgang, og at han først ikke trodde på det da han fikk dødsbudskapet:

- Jeg svarte bare: «Det der er en elendig spøk! Jeg reiser jo ned dit snart». Så da la jeg på. Og så ringte hun en gang til, og så gadd jeg ikke ta den. Og så ringte bestefar, pappaen til mamma. Så tok jeg telefonen og så begynte jeg å skjønne det: «Helsike heller, det er jo ikke tull», minnes han.

TUNGT: Stian Tusse Tønnessen mistet farfaren dagen før «Anno» begynte. For fire år siden mistet 26-åringen også moren sin (bildet t.h.). Foto: Privat
TUNGT: Stian Tusse Tønnessen mistet farfaren dagen før «Anno» begynte. For fire år siden mistet 26-åringen også moren sin (bildet t.h.). Foto: Privat Vis mer

«Anno»-deltakeren omtaler morens død som et «megasjokk», og at det bidro til at han lenge benektet det som hadde skjedd. Da han kom inn i «Anno» opplevde han noe av det samme med farfarens død:

- Jeg fikk en veldig sorg innvendig. Jeg begynte å kjenne på følelser jeg har kjent på før, med mamma. For jeg var veldig dårlig til å begynne sørgeprosessen med mamma, jeg benekta det veldig lenge.

TANKEFULL: 26-åringen lengtet ut til sine nærmeste og er ikke i tvil om at det var rett å trekke seg. Foto: NRK
TANKEFULL: 26-åringen lengtet ut til sine nærmeste og er ikke i tvil om at det var rett å trekke seg. Foto: NRK Vis mer

- Først sa jeg til alle at det gikk greit, men det gjorde jo ikke det. Og jeg begynte å akseptere det sjøl, at det her var mye mer trist enn jeg egentlig så for meg. Og med én gang jeg begynte å føle på de følelsene der inne, enda en gang... Jeg fikk litt «flashback», sier han.

- Trist da Anne-Berit røk

26-åringen fra Kristiansand forteller at han imidlertid ikke vurderte å trekke seg med det samme han fikk vite at farfaren hadde gått bort.

- Jeg hadde gleda meg så lenge, og endelig skulle «Anno» begynne. Og så sitter jeg på et hotellrom i Trondheim, og så dør faktisk farfar. Det var ikke en uventa død, han var gammel. Men jeg trodde kanskje jeg skulle takle det litt bedre enn det jeg faktisk gjorde, da jeg kom litt aleine.

GOD TONE: Stian Tusse Tønnessen satte pris på vennskapet med Anne-Berit Holden på «Anno»-settet. Hun røk ut forrige uke. Foto: NRK
GOD TONE: Stian Tusse Tønnessen satte pris på vennskapet med Anne-Berit Holden på «Anno»-settet. Hun røk ut forrige uke. Foto: NRK Vis mer

I onsdagens «Anno»-episode fortalte Tusse Tønnessen om farfarens død til resten av deltakerne. Innen den tid hadde han bare delt det med et knippe mennesker i «Anno».

- Det var noen jeg pratet mer med enn andre, men jeg var veldig låst til meg sjøl. Det var vanskelig for meg å knytte veldig sterke bånd til gruppa, med tanke på å bearbeide den sorgen jeg hadde. Da er det vanskelig å åpne seg fort for helt nye mennesker. Anne-Berit (Holden, meddeltaker, journ.anm.) var veldig koselig for meg å ha der inne, men så røyk jo hun ut. Og så ble det også veldig trist.

- Tror du exiten til Anne-Berit var en medvirkende årsak til at du trakk deg da du gjorde?

- Nei, jeg vet ikke. Det var mye blanda følelser. Det var veldig mye sorg, det var mye trist, og jeg ville bare hjem. Så jeg hadde ikke så mye mer igjen å gjøre der.

- Angret ikke et øyeblikk

Det har nå gått omlag fire måneder siden Stian Tusse Tønnessen trakk seg fra innspillingen. Han har ennå ikke angret på at han gikk ut av den blå «Anno»-porten etter under to uker.

KOSTBAR «LEKEGRIND»: Årets «Anno»-deltakere har fått gleden av å leve livet i en 1537-utgave av Trondheim som er bygget i Erkebispegården ved siden av Nidarosdomen. Video: NRK / Strix Vis mer

- Det var helt fantastisk, det var fritt. Jeg følte meg som Egon Olsen på vei ut av fengsel, det var litt sånn. Det var deilig. Jeg ringte hjem, jeg ringte kjæresten min, og da roa alt seg så sykt ned, fastslår han med et smil.

Produsent Ida Jørgensen i Strix, som produserer «Anno» for NRK, sier til Dagbladet at produksjonen gjør mye for å unngå at deltakere trekker seg.

- Men dersom det ikke finnes noen annen løsning, så er det bedre om deltageren drar. Selv om det betyr at vi må endre planer og være forberedt på en del scenarioer på et tidligere tidspunkt enn vi ønsker, understreker Jørgensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling