- Det er bedre å få terningkast én enn å ikke bli omtalt i det hele tatt

Designer og moteekspert reagerer på kulturministerens antiterningkaststunt. - Vi kaster ikke terning på skjønnhet eller hvem som er høyest og slankest.

SKO MED BUDSKAP: Anniken Hutifeldt dukket opp til fest i skistøvler for å vise sine synspunkter på pressens bruk av terningkast. Foto: Scanpix
SKO MED BUDSKAP: Anniken Hutifeldt dukket opp til fest i skistøvler for å vise sine synspunkter på pressens bruk av terningkast. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Anniken Huitfeldt dukket opp i svært originalt fottøy da sentralbanksjef Øystein Olsen inviterte finansfiffen til årstale og fest i går.

Som protest mot motejournalistenes terningkast på offentlige personers antrekk stilte Huitfeldt i sølvfargede skisko til «den lille sorte».

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og landets moteeksperter ga ministeren fra terningkast én til seks for opptredenen.

Reagerer på stuntet Skiskostuntet faller ikke i god jord hos skodesigner Ingunn Birkeland.

- Jeg må si at jeg trekker på smilebåndet og ser humoren bak, men Huitfeldt er kulturminister og hva hun har på seg når hun representerer sender ut signaler. Selv om dette var ment som et humoristisk stunt, bidrar det ikke til å framstille moteindustrien som en seriøs bransje, sier hun.

- Hun kunne brukt denne anledningen til å fremme norsk mote. Stuntet var ment som et spark mot motejournalistene, men det ble et lite pek mot bransjen. Det finnes mye overflatisk i motebransjen, men det er et seriøst fag. Det dreier seg om et håndverk og høyt utdannete mennesker.

- Viktige terningkast Birkeland får støtte av moteekspert Marianne Jemtegård.

- Jeg synes det er litt respektløst mot industrien hun faktisk er minister for. Jeg ser det humoristiske i det, men hvordan en minister kler seg er faktisk ganske vesentlig. Å be om å ikke bli vurdert tror jeg hun bare kan glemme. Jeg synes ikke hun skal klage over det, men heller tenke over det hun har på seg og hvordan hun kan bruke norsk design til å støtte industrien, sier hun.

Både Birkeland og Jemtegård mener terningkastene er viktig promotering av norsk design.

- Det har blitt veldig viktig med terningkastene. Det er en arena mange følger med på. For oss er det business og gratis markedsføring. Vi prøver å bygge opp en moteindustri her i landet. Den er i sterk vekst, sier Birkeland.

Høy promoteringsverdi Jemtegård påpeker at det ikke er uten grunn at designere står i kø for å kle opp kjendisene.

- Får man et antrekk omtalt i VG med terningkast har det stor verdi for designeren. Det er bedre å få terningkast én enn å ikke bli omtalt i det hele tatt, sier hun.

Moteeksperten, som selv har lang erfaring med å kaste terning, avviser at terningkastene er basert på kjendisenes utseende.

- Vi kaster ikke terning på skjønnhet eller hvem som er høyest og slankest. Vi vurderer ut fra om antrekket er korrekt til anledningen og hvordan det passer motemessig. Det er ikke nødvendigvis den peneste personen som får terningkast seks hele tiden, sier hun.

- Minner om fjortissnakk Kulturminister Anniken Huitfeldt sier at hun gjør mye for å fronte norsk design.

- Jeg er veldig opptatt av å fronte norsk design, og er nok blant de politikerne som viser seg oftest i norske merker. Men jeg synes det er viktig at det gjøres på en seriøs måte. Jeg tror ikke hele motebransjen mener det er riktig å fronte norsk mote gjennom karakteristikker av norske kjendiskvinner, sier hun.

REAGERER: Skodesigner Ingunn Birkedal. Foto: Pål Laukli
REAGERER: Skodesigner Ingunn Birkedal. Foto: Pål Laukli Vis mer

- Den måten man framstiller norsk mote på i dag minner om skolesnakk i fjortenårsalderen. Jeg er opptatt av klær, men mener det stilles strengere krav til oss enn noen gang. Det er en utvikling jeg vil snu.

- Bransjen bør ta seg selv mer seriøst Huitfeldt tror det er få norske politikere som bruker like mye norsk design som henne. Hun understreker at det er journalistikken hun angriper og ikke motebransjen.

- Jeg mener denne type journalistikk bidrar til at man tar motebransjen mindre seriøst enn man burde. Det har ikke bare med selve terningkastene å gjøre, det handler om kommentarene, som går på kropp og utseende. Hvis de hadde villet anmelde kolleksjonene med terningkast hadde det vært kjempefint, men jeg liker ikke fokuset på enkeltpersoner, sier hun.

Kulturministeren mener at moteanmeldelsene ikke faller inn under kategorien seriøs journalistikk.

- Flere aviser har den siste tiden tatt etter Se og Hør. Jeg har ikke noe imot å bli tatt bilde av, men jeg mener karakteristikkene går mer på kropp og utseende enn mote. Folk som er opptatt av mote burde støtte en seriøs motejournalistikk. Jeg synes bransjen bør ta seg selv mer seriøst enn det de gjør nå, sier hun.

REAGERER: Mote-ekspert og Vixen-redaktør Marianne Jemtegård. Foto: Roger Fosaas / Stella Pictures
REAGERER: Mote-ekspert og Vixen-redaktør Marianne Jemtegård. Foto: Roger Fosaas / Stella Pictures Vis mer