FÅR SKRYT: Skuespillerne Agnes Kittelsen fra «Max Manus» og Henrik Rafaelsen «Limbo» mottar ros for innsatsen i filmen «Sykt Lykkelig». Foto: Maipo AS
FÅR SKRYT: Skuespillerne Agnes Kittelsen fra «Max Manus» og Henrik Rafaelsen «Limbo» mottar ros for innsatsen i filmen «Sykt Lykkelig». Foto: Maipo ASVis mer

- Det er den vanskeligste rollen jeg har gjort

Nå er Agnes Kittelsen og filmen «Sykt Lykkelig» belønnet med å være Norges Oscar-kandidat.

(Dagbladet): I dag ble det klart at spillefilmen «Sykt Lykkelig» er Norges kandidat til neste års Oscar-utdeling.

- Jeg ble jo veldig, veldig glad. Det er hyggelig at vår bittelille film, laget med bittelite tid og bittelite penger gjør det så utrolig bra i utlandet, sier Agnes Kittelsen, som spiller en av hovedrollene i filmen.

Ble overrasket Filmen «Sykt Lykkelig» vant hovedprisen for beste internasjonale spillefilm under Sundance filmfestival i USA i januar. Foreløpig er den solgt til rundt 50 land.

- Å bli valgt ut er et bevis på at folk har troen på at filmen har relevans for et bredt publikum. Akkurat det er jeg veldig glad for. For meg betyr det en anerkjennelse av den jobben vi har gjort, sier hun.

Kittelsen forteller at hun ikke hadde tort å drømme om Oscar-utnevnelse.

- Jeg tenkte ikke så mye på det før det ble et faktum. Jeg ble egentlig bare overrasket og glad, det var ikke noe mål, sier hun.

Intensiv innspilling Spillefilmen ble spilt inn i løpet av bare 20 innspillingsdager.

- Det var veldig intensivt. Vi jobbet på spreng i kulda utenfor Oslo. Jeg har sagt før at det er den vanskeligste rollen jeg har gjort, og det mener jeg fortsatt, sier Kittelsen.

- Filmen er på mange måter en komedie, men det er tungt stoff. Det var en balansekunst, der vi ikke måtte drite ut karakteren. Jeg måtte forsvare rollen min ganske sterkt i ekstreme situasjoner.

Dobbel feiring Skuespilleren har ennå ikke begynt å tenke på hvordan det vil være å feste med Hollywood-fiffen under Oscar-utdelingen.

- Jeg tenker ikke så langt fram. Jeg tror det er viktig å ta det seier for seier og være glad for det, sier hun.

- Men jeg skal ikke kokettere og si at vi ikke håper å bli nominert. Når man først har kommet hit, hadde det selvfølgelig vært gøy å komme enda lenger.

- Må ta et glass Kittelsen fikk beskjeden om utvelgelsen i går kveld kveld.

- Det ble egentlig ikke noen stor feiring. Jeg har en sønn som ble fem år i går. Det var det vi feiret og det som var den største begivenheten. Man kan jo si at det ble dobbel feiring, sier hun.

Mer skal feiring skal det også bli.

- Produksjonsteamet skal ta en feiring når vi får tid til det. Da må vi ta en debriefing på alt som har skjedd, sier hun.

- Vi skal absolutt ta oss et glass, vi som har laget filmen. Det må vi jo, sier hun.

Fikk terningkast fire  

I år var det 30 filmer som var kvalifisert til å representere Norge. Av dem valgte den norske Oscar-komiteen ut de tre filmene «Oslo, 31. august», «Sykt lykkelig» og «Sønner av Norge». De valgte til slutt regissør Anna Sewitskys spillefilmdebut.  

Juryen trekker blant annet fram skuespillerprestasjonene fra hovedrolleinnehaverne Agnes Kittelsen og Henrik Rafaelsen, som begrunnelse for utvelgelsen.  

Filmen skal nå kjempe om å bli nominert til den gjeve amerikanske filmprisen i kategorien beste fremmedspråklige film.

Dagbladet ga filmen terningkast fire. Les anmeldelsen og se klipp fra filmen her.