- VILLE FÅ FOLK TIL Å TENKE: Tooji valgte å komme ut av skapet med låta og videoen «Father», som var fjorårets offisielle Pride-låt. Med videoen ønsket han at folk skulle ta et politisk standpunkt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet<div><br></div>
- VILLE FÅ FOLK TIL Å TENKE: Tooji valgte å komme ut av skapet med låta og videoen «Father», som var fjorårets offisielle Pride-låt. Med videoen ønsket han at folk skulle ta et politisk standpunkt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Vis mer

- Det er ikke jeg som har et problem fordi jeg er homofil

Tooji bestemte seg for å være åpen om legningen sin etter å ha snakket med en mann som jobbet på krisetelefon.

(Dagbladet): Da han var liten, var Tooji sikker på at alle ble forelsket i både jenter og gutter. Akkurat som han selv ble. Da han forsto at dette ikke var tilfelle, og at han selv ble mer tiltrukket av gutter enn av jenter, bestemte han seg for å være ærlig.

- Det er ikke jeg som har et problem fordi jeg er homofil, det er de som ikke kan akseptere meg for den jeg er, som eier problemet, sier han på telefon fra andre siden av jorda.

Touraj Keshtkar (29), mest kjent som Tooji, befinner seg i Japan, på ferie med mannen han forlovet seg med i april i år.

Tooji er barnevernspedagog og artist, og ble kjent for massene da han representerte Norge i Eurovision Song Contest i 2012 i Aserbajdsjan.

I fjor bestemte han seg for å fortelle offentligheten at han er homofil, noe han gjorde gjennom låta og videoen «Father», som var årets offisielle Pride-låt.

Det gikk ikke upåaktet hen, noe vi kommer tilbake til.

HATKRIMINALITET: I musikkvideoen til låta «Say Yeah», tar Tooji opp hatkriminalitet. Videoen er spilt inn på Stovner i Oslo. Video: Tooji Vis mer

Moren forsto

Tooji kom til Norge sammen med sin mor som ettåring. De var asylsøkere fra Iran. Da han som 14-åring fortalte moren at han var homofil, hadde hun skjønt det allerede.

- Mest sannsynlig hadde hun vært gjennom en tankeprosess, noe hun var bestemt på at jeg ikke skulle merke noe til.

Tooji er familiens attpåklatt med tre brødre, den eldste er 20 år eldre enn ham.

- Mamma ga dem klar beskjed om at de fikk deale med dette uten at det skulle påvirke meg. Dermed var det enkelt å fortelle det til dem også. Når det gjelder faren min...

Tooji tar en ørliten pause.

- Jeg visste egentlig at vår relasjon ikke kom til å bestå etter at jeg kom ut med videoen. Det har den heller ikke gjort, sier han.

- Min dør er åpen. Jeg vil ikke dømme noen, og jeg vil ikke svare dem som ikke kan akseptere legningen min med samme mynt. Jeg vil være et eksempel på hvordan jeg ønsker verden skal være.

Homofil minoritet

Tidligere skjønte ikke venner hvorfor han ikke bare kunne stå fram. Være et forbilde. Han syntes ikke andre hadde noe med hvilken legning han har.

- Så møtte jeg en fyr som jobbet på en krisetelefon. Mange av de som ringte var homofile med minoritetsbakgrunn, og mange hadde nevnt meg. Hvis jeg kunne være homofil, skulle de klare det også. Det gjorde inntrykk.

Tooji bestemte seg. Han skulle fortelle om legningen sin, men da ville han ha et budskap større enn seg selv. Han ville få folk til å ta et politisk standpunkt.

Skapte rabalder

«Father» handler om religion og om kjærlighet mellom to menn. I videoen møter vi Tooji og hans imaginære kjæreste, en prest, som simulerer sex foran alteret. Videoen skapte rabalder og fordømmelse fra noen leire. Andre hyllet artisten for å stå fram som homofil.

- Jeg ville få folk til å tenke: Er religion viktigere enn menneskelige verdier? Jeg visste at jeg ville få både negative og positive reaksjoner, men det viktigste var at det ble en debatt. Folk engasjerte seg.

Han fikk sin dose ufine kommentarer fra nettrollene også, og mener det er noe han måtte regne med.

- Jeg er heldig. Jeg har aldri opplevd vold, men jeg kjenner homofile som har vært utsatt for dette. Og en ting til, det er lett å glemme at det er stor forskjell på å være homofil i en stor og en liten by. I Oslo kan jeg gå hånd i hånd med kjæresten min, det er mange som ikke kan på hjemstedet sitt, sier Tooji.

- Hva tenker du om det som skjedde i Orlando?

- Forferdelig. Det er dessverre alltid noen som vil motarbeide ulike legninger, men på en måte ble Orlando en oppvåkning for folk flest. En forståelse for hvilken kamp vi må fortsette å kjempe. Vi blir sterke sammen, og må jobbe for et samfunn basert på de gode verdiene.