DRONNING MAUDS BALLKJOLE: Her pakkes Dronning Mauds ballkjole opp for første gang på mer enn ti år. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
DRONNING MAUDS BALLKJOLE: Her pakkes Dronning Mauds ballkjole opp for første gang på mer enn ti år. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

- Det er ikke lett å handle klær til seg selv med dette som jobb

Pakker fram Dronning Mauds hundre år gamle kjoler.

(Dagbladet): - Dronning Maud var en meget elegant kvinne som vakte beundring ved måten hun kledde seg på, sier seniorkurator ved Nasjonalmuseet, Anne Kjellberg.

I fjerde etasje i Kunstindustrimuseet i Oslo, løfter hun forsiktig frem en lang og smal eske. Inni esken ligger en av dronningens kjoler. Den har ikke vært pakket opp på mer enn tyve år og aldri vist for publikum.

Kjellberg får hjelp av konservator Sissel Myhrvold. Sammen løfter de av lokket og pakker frem den mørkerosa, perlebroderte tyllkjolen.

Kjolen pakkes frem, sammen med en rekke andre kreasjoner i museets draktsamling. De skal alle 360-fotograferes, som et ledd i museets digitaliseringsarbeid.

Kunstindustrimuseet stenger dørene 16. oktober, og samlingen skal etterhvert over i det nye Nasjonalmuseet, som åpner på Vestbanen i 2020.

Borgerball i 1905

Videre skal kjolene igjen pakkes omhyggelig ned. Sammen med 100 000 andre gjenstander, skal det flyttes til det nye nasjonalmuseet, som skal stå klart i 2020.

- Vi vet ikke nøyaktig når denne kjolen er fra. Men en lignende kjole er beskrevet i kvinnemagasinet «Urd», fra da Dronning Maud deltok på Borgerballet i 1905, sier Kjellberg til Dagbladet.

Totalt har nasjonalmuseet 1 200 nummere kongelige drakter. Dette inkluderer alt fra kjoler til sko og vesker. Flere av disse skal utstilles som en del av den faste utstilling i det nye museet.

Oslo 23062016  Dronning Mauds kjoler. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
Oslo 23062016 Dronning Mauds kjoler. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

Det er kurator Anne Sommerin Simonnæs som skal sette sammen den nye utstillingen.

- Ikke lett å handle selv

- I det nye museet blir det dobbel så stor plass til kongelige drakter, og jeg jobber nå med å finne ut hva som skal med i denne utstillingen, sier Simonnæs.

Kjellberg mener det er et privilegium å få jobbe med kjolene.

- Men det er ikke lett å handle klær til seg selv med dette som jobb. Her får vi jo se det ypperste av håndverk. Man blir miljøskadd, sier hun.

Det er tre av Mauds kjoler som pakkes ut og fotograferes i denne runden. Én av dem en er lang, lys rosa silkekjole fra 30-tallet. En annen er en 20-tallskjole, brodert med egyptiske mønstre.

- Ifølge Mauds kammerpiker var hun veldig glad i rosa, forteller Kjellberg.

FRA 1930-TALLET: Denne kjolen ble brukt av Dronning Maud i 1937, under kroningen av den britiske monarken i London. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
FRA 1930-TALLET: Denne kjolen ble brukt av Dronning Maud i 1937, under kroningen av den britiske monarken i London. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

Da de kongelige draktene sist ble stilt ut, i 1995, ble det satt besøksrekord i Kunstindustrimuseet, som enda ikke er slått.

- Glamour på høyeste plan

- Dette med kjoler, og spesielt kongelige kjoler er kjempepopulært blant publikum. I det nye museet vil dette få et eget rom, med en fast utstilling, som er dobbelt så stor som den vi har i dag, sier museumsdirektør Audun Eckhoff til Dagbladet.

Hvorfor er dette så populært?

- Det er jo kongelighet, estetikk og glamour på høyeste plan. Disse kjolene er det fremste verden kunne tilby innenfor kvinnemote i de ulike tidsperiodene. Vi har mer hverdagslige antrekk fra de kongelige i vår draktsamling også, men de kongelige kjolene er en helt spesiell opplevelse.