- Det er ikke ment som hets

Produsentduo hyller Hanne Nabintu Herlands «dansebevegelser». - Dødskult, synes hun selv.

HYLLER PRODUSENTDUOEN TILBAKE:  Skribent og foredragsholder Hanne Nabintu Herland blir hyllet i ny video laget av Punani SS, som mener uttrykksformen hennes kan karakteriseres som ekspressiv, narrativ dans. Hun synes selv den nye videoen er fantastisk morsom. Foto: Odd Mehus
HYLLER PRODUSENTDUOEN TILBAKE: Skribent og foredragsholder Hanne Nabintu Herland blir hyllet i ny video laget av Punani SS, som mener uttrykksformen hennes kan karakteriseres som ekspressiv, narrativ dans. Hun synes selv den nye videoen er fantastisk morsom. Foto: Odd MehusVis mer

||| (Dagbladet): Religions- historiker Hanne Nabintu Herland (43) raste etter at Bistandsnemda fjernet foredrag hun holdt fra sine nettsider. Nå blir hun hyllet - av en produsentduo som mener Herlands foredrags-bevegelser minner dem litt om ballett.

Derfor har duoen Punani SS laget videoen «Hanne Punani SS - Skal vi danse Nabintu», som ble lagt ut på YouTube i natt.

Se hele videoen deres her.

- Det er jo nesten som ballett. Man blir jo inspirert av å se henne bevege seg. Vi ser på det som ekspressiv narrativ dans, sier Martin Bjørnersen aka «DJ Hele Fitta», til Dagbladet.

En hyllest til dansen Han og Kristiansand-rapperen Salvador Sanchez utgjør duoen Punani SS.

- Det er jo ikke ment som noe hets eller noe sånt, og det er heller ikke en video som tar noen stilling til budskapet, det er bare en hyllest til dansen, sier han.

Hanne Nabintu Herland ler godt når hun får se videoen, og sier til Dagbladet at hun synes den er «fantastisk».

- Jeg hyller dem tilbake.  Det å hakke opp et foredrag på den måten, det synes jeg er dødskult. Og så er det jo veldig mye humor i det. Det tror jeg vi trenger her i Norge, sier hun til Dagbladet.

Forskjellige uttrykksformer - Jeg har alltid hatt et veldig aktivt kroppsspråk. Jeg er vokst opp i en fransk kultur, så dette er nok litt utlendingen i meg. Men det er jo ikke så typisk norsk, så jeg skjønner at noen her hjemme reagerer. Men folk må få lov til å være litt forskjellige, sier hun.

Martin Bjørnersen sier at de gjerne kan tenke seg å se litt mer «narrativ dans» i foredragssamennheng og politiske debatter her hjemme i Norge.

- Det hadde vært mye finere hvis hele samfunnssamtalen kunne blitt ført i narrativ dans. Hvis denne videoen kan være et bidrag til det, da blir vi lykkelige, sier Bjørnersen, som til vanlig jobber som DJ, og er skribent blant annet for Morgenbladet. I tillegg jobber han og Sanchez med en EP som kommer en gang til vinteren.

Nabintu Herland tror folk flest liker at foredragsholdere sier ting som de er.

- Det er ikke ment som hets

- Jeg tror folk liker at du skreller av de fine ordene og sier det rett ut. Det å bryte med de satte grensene for hvordan et foredrag skal være, tror jeg kan bevise et poeng fra en litt annen vinkel.

Friere - Ulike foredragsformer er jo vanlig i hele verden, men det skal ikke så mye til for å sjokkere nordmenn, som kanskje er vant til at foredragsholdere står rett opp og ned og leser opp fra et manuskript. Det er flott det også, men det må gå an å holde et foredrag i en litt friere form uten at det skal sjokkere hele landet.

Ifølge Herland selv er videoen som ble fjernet fra Bistandsnemdas hjemmesider blitt sett rundt 40 000 ganger på ulike nettsider.

Her kan du se hele foredraget.

- Når videoen er sett av så mange, er det tydelig at nordmenn setter pris på litt utenandsk luft. Og det viser jo også rappervideoen, sier hun.

HYLLES FOR BEVEGELSENE: - Jeg har alltid hatt et veldig aktivt kroppsspråk, sier Hanne Nabintu Herland. Faksimile: YouTube
HYLLES FOR BEVEGELSENE: - Jeg har alltid hatt et veldig aktivt kroppsspråk, sier Hanne Nabintu Herland. Faksimile: YouTube Vis mer