Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Trude Teige:

- Det er ingenting som har påvirket meg så sterkt, som det å leve med sykdom i ung alder

Trude Teige snakker ut om tapet av foreldrene.

BOKAKTUELL: Tidligere TV 2-profil Trude Teige ga nylig ut boken «Matminne frå mors kjøkken». - Hver gang jeg lager mat fra min mors gamle kokebøker føler jeg hennes tilstedeværelse, sier hun. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Demmin
BOKAKTUELL: Tidligere TV 2-profil Trude Teige ga nylig ut boken «Matminne frå mors kjøkken». - Hver gang jeg lager mat fra min mors gamle kokebøker føler jeg hennes tilstedeværelse, sier hun. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Demmin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tenker ofte på moren min. Hun viste meg hvor viktig det er å fokusere på de små, gode tingene i hverdagen, sier Trude Teige (56), som er aktuell med kokeboken «Matminne frå mors kjøkken».

Hver gang Teige lager mat fra morens gamle kokebøker føler hun hennes tilstedeværelse.

TØFFE ÅR: Moren til Trude, Johanne, ble syk da Trude var 18 år og døde 13 år senere. Foto: Privat. 
TØFFE ÅR: Moren til Trude, Johanne, ble syk da Trude var 18 år og døde 13 år senere. Foto: Privat.  Vis mer

- Moren min gikk bort da jeg var i ferd med å skape min egen familie, men når jeg lager min mors mat i mitt kjøkken som hun aldri var på besøk i, så føler jeg likevel at hun er med meg. Denne kokeboka er til ære for min mor og andre mødre som fylte barndommen med lukt og smak og gjorde minnene våre sanselige.

Mistet foreldrene tidlig

Da Teige mistet faren til kreft som 25-åring, tok hun permisjon fra journalistjobben i Bergens Tidene på ubestemt tid og flyttet hjem for å ta vare på moren, Johanne, som også var kreftsyk.

– Mor led av angio sarkom, hvor svulster vokste ut fra blodårene.

Moren ble syk da Teige var 18 år. Etter 13 år med kreft, døde hun 69 år gammel.

GODE MINNER: Morens gamle kokebøker inspirerte Trude til å lage «Matminne frå mors kjøkken». - Denne kokeboka er til ære for min mor, sier hun. Foto: Privat. 
GODE MINNER: Morens gamle kokebøker inspirerte Trude til å lage «Matminne frå mors kjøkken». - Denne kokeboka er til ære for min mor, sier hun. Foto: Privat.  Vis mer

– Det var en forferdelig og langvarig sykdom. Det var mye inn og ut fra sykehus og behandlinger. Til slutt måtte de amputere beinet hennes.

For Teige er moren et symbol på raushet og styrke. I alle årene hun var syk, var hun en fighter. En som holdt humøret og motet oppe og aldri klagde.

– Mor hadde stor omsorgsevne og var mer opptatt av hvordan jeg hadde det, enn hvordan det gikk med henne. Både hun og faren min lærte meg: Husk, du er enestående, men det er andre også!

Av moren lærte Teige å bry seg om og aldri dømme andre.

- Det er ingenting som har påvirket meg så sterkt, som det å leve så tett med sykdom i ung alder. Ingenting har heller beriket meg mer enn denne fasen da jeg var så nær moren min.

Ga seg etter 22 år

I mer enn 22 år var Teige, som begynte i TV 2 i oppstarten i 1992, en av kanalens fremste profiler. Teige har bred erfaring som reporter og programleder. Som journalist brenner hun for de gode historiene og savner mer dybde i tv-journalistikken.

TRAVLE DAGER: Ved siden av å skrive bøker, tar Trude oppdrag som foredragsholder, konferanse- og debattleder. - Det er mye å gjøre, men veldig gøy, sier hun om sin nye hverdag. 
TRAVLE DAGER: Ved siden av å skrive bøker, tar Trude oppdrag som foredragsholder, konferanse- og debattleder. - Det er mye å gjøre, men veldig gøy, sier hun om sin nye hverdag.  Vis mer

– I journalistikken skal alt gå så kjapt, og det blir ikke alltid tid til dybde eller substans. Da jeg gjorde «Trude», som var en portrettserie, fikk jeg jobbe med noe av det jeg liker best. Jeg ønsker mer av dette.

Det var høsten 2014 at Teige valgte å slutte i TV 2 og i et intervju med Se og Hør samme høst fortalte hun at hun ikke lenger følte at arbeidsoppgavene tilfredsstilte hennes kompetanse.

- Jeg har lenge følt at kompetansen min ble mindre verdt for TV 2, jo eldre jeg ble. Jeg kom til et punkt hvor jeg veide journalistikken opp mot livet som forfatter. Og forfatterlivet veide tyngst. Jeg står friere. Som forfatter er det ingen som vurderer meg ut fra kjønn eller alder, sa hun.

Uttalelsen, som først ble omtalt i VG, fikk mye oppmerksomt og Teige fikk støtte fra flere tidligere TV 2-kolleger. Blant annet Kristin Helle-Valle, som er kona til Trond-Viggo Torgersen og har 10 år bak seg i kanalen, har stor forståelse for Teiges uttalelse.

- Vi var kolleger i mange år, og jeg vet at vi har hatt mange like opplevelser. Jeg skjønner godt at man ikke gidder mer. Trude er en av de første i TV 2, og hadde medieverden vært styrt av kvinner, så hadde hun sittet på toppen sammen med de andre dyktige kvinnene, sa Helle-Valle i et intervju med VG.

TILBAKEBLIKK: I mer enn 22 år jobbet Trude i TV 2. Her er hun avbildet under God morgen Norges 10-årsjubileum sammen med Hedda Kise, Jan E. Lohne, Anne Iversen og Jan Ove Ekeberg. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX .
TILBAKEBLIKK: I mer enn 22 år jobbet Trude i TV 2. Her er hun avbildet under God morgen Norges 10-årsjubileum sammen med Hedda Kise, Jan E. Lohne, Anne Iversen og Jan Ove Ekeberg. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX . Vis mer

Det var etter å ha blitt rammet av krystallsyke og var sykemeldt et halvt år at Teige bestemte seg for å slutte.

– Jeg fikk mye tid til å tenke over livet mitt og veien videre. Jeg kom fram til at det å være forfatter ga meg mye mer enn å jobbe i TV. Aschehoug løfter meg og mitt talent.

Mye å gjøre

Teige savner ikke gamlejobben og har travle dager som forfatter, foredragsholder, konferanse- og debattleder.

- Det var en sorg å forlate TV 2 som var identiteten min i så mange år, men jeg angrer ikke. Jeg har det bedre enn noen gang og ting går så det suser, sier Teige.

ERFAREN: Trude ble tildelt Kringkastingsprisen i 2008. Prisen ble overrakt av Håvard B. Øvregård og består bl.a. av et bilde laget av kunstneren Per Kleiva.
Foto:  Berit Roald / SCANPIX
ERFAREN: Trude ble tildelt Kringkastingsprisen i 2008. Prisen ble overrakt av Håvard B. Øvregård og består bl.a. av et bilde laget av kunstneren Per Kleiva. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

På 14 år har Teige gitt ut åtte bøker. Hun debuterte som forfatter med romanen «Havet syng» i 2002 og ga i fjor ut boken «Mormor danset i regnet», en historisk roman fra krigen som er inspirert av faktiske personer og hendelser både i Norge og i Tyskland.

Hun har også hatt stor suksess som krimforfatter, med fire bøker om tv-journalisten Kajsa Coren. Hennes tre siste bøker er alle nominert til Bokhandlerprisen.

- Alle bøkene mine er inspirert av mennesker jeg har møtt, eller noe jeg kan eller vil si noe om. Krimsjangeren egner seg godt til å ta opp tabuer, løfte fram mennesker som har blitt urettferdig behandlet og til å drive en smule samfunnskritikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!