- Det er narsissistisk, men alle gjør det jo

Kjendisene elsker «selfies». Gjør du?

(Dagbladet): I en endeløs og stadig mer omfattende sosial medie- verden oppstår det raskt nye nettplattformer, apper og ikke minst nye trender.

Bildedelingsprogrammet Instagram har vokst seg stort siden det ble opprettet høsten 2010, og er i dag en av verdens mest populære apper, med over 100 millioner aktive brukere hver måned.

«Selfies»-trend Også kjendisene har lagt sin elsk på Instagram, og spesielt en trend går igjen, nemlig såkalte «selfies». Du har sikkert sett de før? Bilder folk tar av seg selv, enten i speilet eller med bakvendt kamera. Gjerne med trutmunn, hodet vendt til siden og ofte også med lite klær.

Dagbladet har samlet sammen en rekke kjendis-«selfies» i bildekarusellen over.

Superstjerna Rihanna er selverklært ekspert på «selfies»-fenomenet, og i et intervju i mars-utgaven av musikkmagasinet Complex forsvarer hun den stadig mer utbredte trenden.

- Det er narsissistisk, men hva så? Alle gjør det jo. Jeg fanger personlighet. Alle har sine ting de vil at folk skal se og ikke se. Det har du i hodet. Det er derfor folk tar bildene sine selv, fordi det er vanskelig å få noen andre til å skape det uttrykket du ønsker, forklarer hun i intervjuet.

Hun slenger også med noen tips for å få det perfekte «selfie»-bildet.

- Finn ut hva det er som funker for deg den dagen. Om det er puppene, så pass på at du får med dem. Om det er fjeset, sørg for at det er sterkt, råder hun.

Ekspert på sosiale medier ved NTNU, Thomas Wold, mener slike trender er typisk for nye bildedelingstjenester.

- Det som er typisk for alle slike bildedelingsprogrammer er at det med stadighet dukker opp nye «diller». De fleste varer ganske kort, og mitt inntrykk er at det ikke er så nøye hvilke av trendene man kaster seg på. Men de trendene som er enklest å gjennomføre varer ofte lenger, sier ekspert på sosiale medier ved NTNU, Thomas Wold.

Ikke være selvhøytidelig Han forteller at «selfies»-trenden har lang historie, også før smarttelefonene dukket opp.

- Akkurat dette med selvportretter har lang historie. Før strakk man ut armen og tok bilder av seg selv med digitalkamera, og i kunstverden har man også lang tradisjon for selvportretter. Det at trenden nå har blitt så stor på nye sosiale medier, har jeg ingen umiddelbar forklaring på, annet enn at det selvfølgelig er en veldig enkel trend å kaste seg på, sier han.

Han forklarer fenomenet med at folk ofte ønsker å være synlig, men samtidig er det en balanse med at man ikke skal fremstå for selvhøytidelig.

- Det er åpenbart at man har et ønske om å vise seg fram, og man kan godt kalle det litt narsissistisk. Men det er jo litt narsissistisk å legge ut brudebilder og profilbilder på Facebook også. Det man gjerne vil unngå er imidlertid å fremstå som selvhøytidelig på slike bilder. Det har derfor også blitt en ny trend om at man gjerne «tøyser» til bildene av seg selv, for å virke mindre selvhøytidelig, forteller han.