- Det er nok ikke så lett å bli vant til å se seg selv på TV

En halv million fikk med seg lærer Lena (30) fortvile på NRK.

- SKREMMENDE: Lena er kontaktlærer for en 7-klasse i NRK-programmet. I går så 541 000 henne og elevene på tv. Foto: NRK
- SKREMMENDE: Lena er kontaktlærer for en 7-klasse i NRK-programmet. I går så 541 000 henne og elevene på tv. Foto: NRKVis mer

||| (Dagbladet.no): 30 år gamle Lena Hansen sa selv til Dagbladet at det var helt tilfeldig at akkurat hun ble plukket ut blant de fire lærerne som følges i NRKs nye dokumentar med nettopp navnet «Lærerne».

Tilfeldig eller ei, klokken 21.40 onsdag fikk hele 541 000 tv-seere med seg 7-klasselæreren Lenas fortvilelse over vikarmangel på Årvoll skole i Oslo. Det er det mest sette programmet på tv den dagen, bare slått av Dagsnytt.

- Ikke så lett
Selv så Lena programmet på storskjerm i et fullstappet lærerværelse, hvor de feiret premieren med kake.

- Det var veldig rart å se seg selv, og ikke minst å høre stemmen sin. Jeg har jo sett det før, men det er nok ikke så lett å bli vant til å se seg selv på TV, sier den nye NRK-stjerna til Dagbladet.no.

Hun fant selv ut at hun ville bli lærer da hun var rundt 20 år, og har fått mange reaksjoner fra elevene sine i dag.

- De fleste var mest opptatt av at de så meg på TV, eller at de trodde at de så seg selv på TV. De brydde seg ikke så veldig mye om hva programmet handlet om, sier Lena, som stort sett har fått veldig gode reaksjoner fra omgivelsene, deriblant samboer Harald Albert Halvorsen.

- Mange var glade for at man endelig så noe ekte på TV angående hva som skjer på skolen. Veldig mange lærere har fortalt meg at de kjenner seg igjen.

En krisesituasjon
I onsdagens episode var det for Lenas del den dårlige bemanningen som stod i fokus. Hun har en klasse med 19 elever og den siste tiden har de ikke fått forsterket behovet for hjelp til elever med spesielle behov.

- Vikarmangelen var helt spesiell i fjor høst, og det var på en måte en krisesituasjon på skolen som gikk ut over de svakeste elevene. Men jeg håper at vi er bedre rustet i år enn det vi var i fjor, sier en optimistisk Lena.

Ingen reality
NRK er helt klare på at «Lærerne» er en dokumentar, og ikke et realityprogram.

- I reality påvirker du den virkeligheten du skal filme ved å gi deltakerne konkurranser og liknende. I en dokumentar er man tilstede og dokumenterer den virkeligheten som skjer der og da, selv om man selvsagt belyser ulike tema ved å bruke journalsitiske metoder, sier produskjonsansvarlig for programmet, Cathrine Wik.

De fulgte de fire lærerne på Årvoll gjennom tre måneder og i onsdagens episode var det i tillegg til Lena, nyutdannede Lars Petters møte med arbeidslivet som stod i fokus.

Christian Tolonen i NRK sier de er meget godt fornøyd med tallene, men at videre suksess avhenger av konkurransen fra andre kanaler.

I går gikk den samtidig med valgprogrammet «Din neste statsminister» på TV 2, noe som var en lett match. Men dersom rivalene for eksempel satte inn «Jakten på kjærligheten» på samme tid (omlag 900 000 seere i fjor) ville konkurransen blitt betraktelig hardere.

- I tillegg er alltid slik med et nytt program, man vet aldri om det er nyhetens interesse som sørger for tallene og om disse i så fall vil vedvare. Det ser vi først neste onsdag, sier Tolonen.

PÅ FEST I GÅR: Lena skulle se programmet med kollegene på Årvoll og lot samboeren bli hjemme. Foto: STELLA PICTURES
PÅ FEST I GÅR: Lena skulle se programmet med kollegene på Årvoll og lot samboeren bli hjemme. Foto: STELLA PICTURES Vis mer