LAGET SELV: Sigurd Wongraven, kjent som vokalist og gitarist i black metal-bandet Satyricon har laget sin egen vin. Foto: Tore Meek / Scanpix
LAGET SELV: Sigurd Wongraven, kjent som vokalist og gitarist i black metal-bandet Satyricon har laget sin egen vin. Foto: Tore Meek / ScanpixVis mer

- Det er som en våt drøm

I dag feirer Satyricon-Sigurd egenkomponert vin med kjendisvennene.

(Dagbladet): Folk flest kjenner Sigurd Wongraven (34) som vokalist og gitarist i et av Norges, kanskje verdens, mest suksessrike black metal-band, Satyricon.

Men Wongraven er også en godt over gjennomsnittet ivrig vinentusiast, og nå har han fått oppfylt drømmen om å gi ut sin egen vin.

- Det er som en våt drøm å få lov til å blande sin egen barolo. Jeg føler virkelig at jeg har fått utfolde meg helt fritt, sier Wongraven til Dagbladet.

Han føyer seg dermed inn i rekken av kjente personer som gir ut vin, deriblant Anne-Kat. Hærland og Alex Rosén.

• Les Dagbladets anmeldelse av Sigurd Wongravens viner her.

Feires av venner Tidligere denne måneden lanserte han to vintyper, en barolo og en langhe rosso, begge fra det kjente vinområdet Piemonte i Nord-Italia.

I dag feires utgivelsene med vinfest i Oslo, hvor kjente venner som blant andre Daniel Franck, Lise Karlsnes og Stig Inge Bjørnebye er invitert for å smake de edle dråpene.

Vinene er laget i samarbeid med vinmaker Luca Roagna. Men i motsetning til mange kjente personer som setter navnet sitt på en vin, har Wongraven selv blandet og laget vinene.

- Vi har jobbet med disse det siste halvåret. Vinene er et resultat av Lucas vinmarksarbeid, mens jeg har blandet dem. Jeg har lagt vekt på at dette skal være typeriktige viner fra voksestedet. Jeg liker den tradisjonelle piemontestilen, som går mer i retning av eleganse enn å være bombastisk, sier han.

- Ingen typisk metallmann Fra scenen er artisten Wongraven kjent for ravnsvart antrekk, blytung musikk og antikristne tekster.

Han er likevel ikke redd for at vininteressen, som må kunne karakteriseres som en noe mykere side, skal gå utover rockeimaget.

- Selv om jeg skjønner at det ikke er vondt ment, tror jeg mange har en litt stereotyp oppfatning av meg. Jeg har aldri følt meg som en stereotyp metalartist, og jeg kan en hel del mer enn å spille metal, sier Wongraven.

Likevel innrømmer han at mange er blitt overrasket.

- Det har vært mange kommentarer som «hva i helvete har du gjort nå, Sigurd?». Men de som kjenner meg godt vet at jeg omsetter tanker til handling veldig fort, sier han.

- Gir inspirasjon Satyricon er kjent for å tilbringe store deler av året på turné. Men 2010 har så langt vært et hvileår for bandet.

- Jeg ser på det å gjøre noe annet som vesentlig i forhold til hvordan den neste skiva skal bli. Da hadde jeg lyst til å ta en skikkelig vinutdannelse, og jeg jobber med et bokprosjekt om vin, sier Wongraven, som har opparbeidet seg en WSET Advanced Certificate, den nest høyeste utmerkelsen, fra Wine and Spirits Educational Trust.

For tida leser han på en Diploma, den høyeste utmerkelsen.

Etter sju plateutgivelser mener Wongraven at det nå er på tide å ta Satyricon i en ny retning.

- Da tror jeg den beste medisinen er å gli ut av bobla for å få perspektiv på ting. Tidligere har jeg fått tilbake en voldsom iver etter ei pause, og det er jeg helt sikker på at også kommer til å skje når jeg har gjort disse tingene, sier Wongraven.

TRE VARIANTER: Sigurd Wongraven har laget to ulike viner, i tre forskjellige innpakninger. Foto: Lars Eivind Bones
TRE VARIANTER: Sigurd Wongraven har laget to ulike viner, i tre forskjellige innpakninger. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer