NY KRITIKK: Flere forskere ved Universitet i Bergen mener «Namal-folket» på øya Tanna framstilles som mer primitive enn de egentlig er. Foto: NRK
NY KRITIKK: Flere forskere ved Universitet i Bergen mener «Namal-folket» på øya Tanna framstilles som mer primitive enn de egentlig er. Foto: NRKVis mer

- Det er som wrestling. Folk vet at det er falskt

Ny kritikk mot NRK-programmet «Den store reisen».

(Dagbladet): Det stormet rundt NRKs «Den store reisen» under første sesong av realitykonseptet i 2008. I høst har programmet igjen vært tilbake på norske skjermer, og heller ikke denne gang slipper «Den store reisen» unna kritikken.

Nå er det forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) som reagerer.

- Det er som wrestling. Folk vet at det er falskt, sier førsteamanuensis i sosialantropologi Knut M. Rio ved Bergen Museum til UiBs forskningsmagasin Hubro.

- Oppfyller forventninger Knut M. Rio har selv vært og gjort feltarbeid i Vanuatu, øynasjonen en av de norske familiene besøkte i årets sesong. Thorgeir Kolshus ved sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo, er også blant dem som reagerer på innholdet i sesong nummer to.

- «Namal-folket» på øya Tanna i øynasjonen Vanuatu har ikke levd på samme vis i tusener av år, slik det ble hevdet på NRKs nettsider. De oppsto som gruppe på slutten av 60-tallet, skrev han i en kommentar med tittelen «Nakne halvsannheter» i Dagens Næringsliv i begynnelsen av november.

Han skriver videre at National Geographic-fotograf Kal Muller overtalte deler av en landsby til å framstå mer primitive enn de egentlig er - for å gjøre dem til bedre motiver for hans reportasje, og for at de skulle tiltrekke seg turister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Som gode verter og profesjonelle innfødte, gjør de sitt ytterste for å oppfylle gjestenes forventninger om det ytterliggående eksotiske - som for eksempel å oppføre sin aller første soldans når familien Breili fra Hvasser er lei av regn, skriver han.

Gjesteforeleser ved Universitetet i Bergen, Lamont Lindstrom fra Universitetet i Tulsa, har også vært på Tanna ved flere anledninger. Han sier til Hubro at en av stammene på øya har bygget opp en ny landsby hvor de tar imot turister og tv-kameraer. I sin egen landsby kan de derimot gjerne bruke både DVD-spillere og armbåndsur.

- Misvisende kritikk Det var nyhetsmagasinet Ny Tid som i 2008 avslørte at produksjonsselskapet Strix Televisjon betalte urbefolkningen for å gå rundt nakne. Saken ble senere tatt opp i Kringkastingsrådet, hvor påstandene om betaling ble tilbakevist.

Bråket rundt serien førte den gang til et oppsving i seertallene. Siste program i 2008 ble sett av over 1,1 millioner tv-seere.

Daglig leder i Strix, Jørgen Hermansen, mener fjorårets kritikere bommet på programmets profil.

- Vi synes kritikken i fjor var misvisende, for den kom som om vi laget et sosialantropolisk program. Vi lager et program om møter mellom mennesker, sier Hermansen til Dagbladet.

- Når det er sagt, har vi lyttet til kritikken fra i fjor, men dette er fortsatt ikke et sosialantropologisk program, legger han til.

Færre seere Line Norling var prosjektleder for «Den store reisen» i produksjonsselskapet Strix, og også hun legger vekt på at «Den store reisen» er et realityprogram.

Til Hubro forteller hun at de valgte en vertsfamilie som var stolte av tradisjonene og levemåten sin, og at det er svært varierende hvor tradisjonelt folk lever på øya. Jørgen Hermansen sier til Dagbladet at de ikke har betalt de medvirkende for å oppføre seg på noen spesiell måte.

Siste program i årets sesong av «Den store reisen» ble vist i slutten av november. Årets sesong hadde mellom 632.000 og 781.000 seere.

BEDT OPP TIL REGNDANS: Familien Breili besøkte øya Tanna, hvor de blant annet ble bedt opp til regndans for å forbedre været. Sosialantropolog Thorgeir Kolshus mener de innfødte gjør sitt ytterste for å oppfylle gjestenes forventninger om det eksotiske. Foto: NRK
BEDT OPP TIL REGNDANS: Familien Breili besøkte øya Tanna, hvor de blant annet ble bedt opp til regndans for å forbedre været. Sosialantropolog Thorgeir Kolshus mener de innfødte gjør sitt ytterste for å oppfylle gjestenes forventninger om det eksotiske. Foto: NRK Vis mer