Aurora Gude:

- Det er veldig ekkelt

Influenseren er svært opptatt av å sove godt, men har den siste tida vært plaget av fenomenet søvnparalyse.

SKUMMELT: Aurora Gude beskriver søvnparalyse som en ekkel opplevelse. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SKUMMELT: Aurora Gude beskriver søvnparalyse som en ekkel opplevelse. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Influenser og realitystjerne Aurora Gude (31) har vært med på en rekke kjente TV-konsepter. Hun har blant annet deltatt i «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis», «Farmen kjendis» og «Camp Kulinaris».

Hun deler også flittig bilder fra hverdagen sin på sosiale medier, og svarer følgerne sine på spørsmål og ber dem om råd. Nylig har hun spurt om tips til hvordan hun kan avverge søvnparalyse.

- Kort fortalt så opplever man at det skjer ting i rommet man ligger i, men så sover man egentlig. Men det føles ekte, forklarer Gude når Dagbladet spør om hva søvnparalyse er.

Hun sier at hun har opplevd dette en del ganger nå, og at det er noe hun plages av innimellom.

Aurora Gude er svært så mystisk når det kommer spørsmål om hvem hun var på ferietur med i Italia nå nylig. Reporter: Nora Skavhaug. Video: Thea Hope/Rød Løper. Vis mer

Som en skrekkfilm

31-åringen forteller at hun har slitt med dette av og på i nesten ett år, og at det begynte å skje hyppigere da hun mistet hunden sin. Da hunden gikk bort begynte hun å slite med søvn, og hadde en del stress forbundet med det å få både god og nok søvn.

- Men nylig hadde jeg en syk utgave av det, bedyrer hun.

- Hva skjedde?

- Vanligvis «drømmer» man én rar ting, men jeg hadde fem opplevelser på rad. Først så jeg en mann som sto og lo av meg, og sa at jeg ikke kom til å klare å våkne. Etter det hørte jeg en radio på kjempehøyt volum. Alle har jo sett en skrekkfilm hvor en radio skrur på gammel musikk. Sånn var det.

Videre forklarer Gude at hun hørte barn som lekte på utsida av soverommet. Hun trodde disse kom til å ta seg inn i leiligheten hennes.

- Så «drømte» jeg at det kom hunder inn på soverommet. Det er for så vidt ikke skummelt, men det utviklet seg til en opplevelse av at det krabbet ting under madrassen og kroppen min som føltes som insekter. Jeg hørte også lyder av folk som gikk rundt i leiligheten min. Man stiller seg alltid spørsmålet om det er ekte eller ikke - det er veldig ekkelt.

- Tenke logisk

Influenseren mener at selv når man faktisk våkner opp etter en slik opplevelse, så kan følelsen av det henge igjen i kroppen.

- Jeg opplever ofte en følelse av at noen kveler meg, det synes jeg er det verste. Det er så ektefølt. Når man våkner er det vondt der man føler man ble kvalt.

Aurora Gude kommer med avsløring på finalefesten til «Farmen kjendis». Video: Thea Hope. Reporter: Klaus Fjellro, Rød Løper. Vis mer

- Klarer du å unngå å bli redd, ettersom du har opplevd det flere ganger?

- Som regel klarer jeg å være rasjonell når det skjer. Det finnes triks for å våkne, som for eksempel å bevege fingre og tær. Jeg klarer noen ganger å tenke såpass logisk, sier hun og fortsetter:

- Men det virker som om jeg nesten blir utfordret, fordi det med tida dukker opp opplevelser jeg ikke har hatt før. Det er ganske skummelt.

Tidligere har hun nemlig følt at en heks har kommet inn på rommet hennes, noe som etter hvert ble mindre og mindre skummelt.

- Det virker som at hodet finner nye måter å forskrekke på.

- Sleit du med dette som barn?

- Det kan jeg ikke huske. Har aldri slitt med mareritt heller, noe mer enn noen andre. Det har aldri vært så voldsomt før.

- Alt er bra nå

På spørsmål om hun har vurdert å søke hjelp eller gå til en søvnterapeut sier Gude at det har vært oppe til vurdering.

- Sist var det så ekstremt og varte lenge, så da tenkte jeg at hvis det fortsetter så må jeg oppsøke noen. Det kan virkelig gå utover søvnkvaliteten. Men nå har jeg ikke opplevd det siden, sier hun og legger til:

LAKSERENDE: Aurora Gude røper at hun bæsjet på seg «Farmen kjendis». Video: Klaus Fjellro / Rød Løper / TV 2. Vis mer

- Jeg får bare gå i terapi dersom det blir veldig mye, det er jo et tegn på at man har noe man stresser veldig med. Og opplevelsen i seg selv er jo skikkelig «creepy», første gangen trodde jeg at jeg var hjemsøkt av demoner eller noe, fordi jeg ante ikke hva det var for noe.

31-åringen lurer på om søvnparalysen kan være stressrelatert. Hun forteller at hun har hatt en stressende periode det siste halvåret, samt at det har skjedd litt i privatlivet som kanskje har utløst det.

- Men alt er bra nå, altså.

Gude ønsker å være åpen om søvnproblemene sine, fordi hun tror det er noe veldig få snakker høyt om.

- Det er ofte en ond sirkel det med søvn, når man ikke sover nok eller godt. Jeg er veldig opptatt av å sove godt, og bruker ulike hypnoseapper da jeg sliter litt med innsovning. Det tankekjøret folk kan oppleve før de sovner, det kan være slitsomt, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer