Selda Ekiz:

- Det gjør ekstra vondt

Nordmenn med tilknytning til Tyrkia letter på hjertet om jordskjelvet.

SNAKKER UT: Selda Ekiz åpner seg om situasjonen i foreldrenes hjemland. Foto: Morten Eik/Se og Hør
SNAKKER UT: Selda Ekiz åpner seg om situasjonen i foreldrenes hjemland. Foto: Morten Eik/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til 6. februar ble Tyrkia og Syria rammet av et kraftig jordskjelv med en styrke på 7,8 på Richters skala.

Så langt er 11.000 mennesker bekreftet omkommet. Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at så mange som 20.000 har mistet livet.

I Norge er det trolig mange som følger med på nyhetsoppdateringer, og forsøker å komme i kontakt med kjente i landene.

Blant dem er programleder Selda Ekiz (38).

- Hjerteskjærende

Jordskjelvet omtales som den største katastrofen i Tyrkia siden 1939. Landet er spesielt utsatt for jordskjelv, og det ble registrert 33.824 jordskjelv i fjor, skriver CNN Türk.

KATASTROFE: Dette vet vi om jordskjelvet i Tyrkia og Syria. Video: Anabelle Bruun, Dagbladet TV/Twitter/AP Vis mer

Siden 1500-tallet har landet blitt rystet av hele 23 skjelv med en styrke på 7 eller mer.

Ekiz' foreldre innvandret til Norge på 70-tallet.

Overfor Dagbladet forteller hun at det er vanskelig å se videoer og bilder av alle menneskene som er rammet.

- I tillegg er det hjerteskjærende å se bilder av byer som har falt totalt, for du vet at det ligger flere tusen mennesker i de ruinene, sier Ekiz, og legger til:

- Det gjør ekstra vondt når du vet hvor sårbare folkene er i Tyrkia. Nybygde blokker som skulle ha tålt et jordskjelv har falt som et korthus og det gjør meg sinna opp i sorgen.

TV 2 har tidligere omtalt saken.

Har kontakt via sosiale medier

Programlederens familie er ikke direkte berørt av naturkatastrofen.

- De som bodde i området har kommet seg unna. Fetteren min er med i hjelpemannskapet og jeg håper han får oppfølging i ettertid til å bearbeide alt det han ser framover nå.

FASTKLEMT: En tre år gammel gutt ble reddet etter å ha vært fastklemt i ruinene 43 timer etter jordskjelvet i Tyrkia. Reporter: Anabelle Bruun, Dabladet TV. Video: AP Vis mer

Ekiz forteller at hun og familien har kontakt med familie og venner i Tyrkia via sosiale medier. Hun unngår å ringe for å ikke belaste nettverket i tilfelle de skulle være i områdene som er berørt.

Nå håper hun vi som bor i Norge vil strekke ut en hjelpende hånd til de som er rammet av jordskjelvet.

- Jeg håper vi som bor i Norge holder seg oppdatert og vil bidra med det de kan gjennom organisasjoner som røde kors, leger uten grenser og organisasjonen Ahbap (betyr kompis, journ.anm.).

- Det er en organisasjon som har mye støtte blant mine tyrkiske venner og de hjelper direkte på bakken.

- Dårlig samvittighet

TV-profilen Anne Marit Yuvali (62), bedre kjent som «AnneMa», har blitt et populært ansikt etter deltakelsen i «Grenseløst forelsket» - en serie om nettopp grenseløs kjærlighet.

Yuvalis ektemann, Dündar (29), bor i Tyrkia. Til Dagbladet legger ikke 62-åringen skjul på at det er tungt å tenke på ektemannen som befinner seg i landet.

Ektemannen er ikke fysisk rammet, men det er likevel en stor påkjenning for ham.

STRANDET: Zeliha Akin kommer seg ikke hjem til mann og barn i Norge etter jordskjelvet i Tyrkia. Video: AP, John T. Pedersen (Dagbladet). Reporter: Didrik Kjær. Vis mer

- Det er helt forferdelig. Jeg hører det når jeg prater med ham - at det er en påkjenning.

Hun sier at det nå er unntakstilstand i landet, og at det ikke er lov å gå ut av hjemmet sitt etter klokka 18.00.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (68) uttalte tirsdag at de erklærer unntakstilstand i tre måneder etter jordskjelvkatastrofen.

TV-profilen forteller videre at hun og ektemannen prater sammen på telefon og tekstmelding nesten døgnet rundt.

- I det ene øyeblikket så er man glad for at han ikke er berørt, men så får man den dårlige samvittigheten overfor alle de andre.

Bodd i Tyrkia

Prinsesse Märtha Louises (51) forlovede, Durek Verrett (48), har også tilknytning til Tyrkia.

I en video delt på Instagram, omtaler han landet som «sitt andre hjem» og forteller at han har bodd flere år i landet.

- Jeg falt pladask for Tyrkia, med landets mennesker, hammamene, mat, kultur og historie. Alt ved Tyrkia er guddommelig og spirituelt, forteller 48-åringen.

TRAGEDIE: Flere tusen mennesker er bekreftet omkommet etter jordskjelvet i Tyrkia natt til 6. februar. Nå reddes flere opp av ruinene. Reporter: Anabelle Bruun, Dagbladet TV. Video: Twitter, Medya Midas / NTB Vis mer

Tyrkia ligger der flere jordplater stadig dulter borti hverandre, og landet er dermed spesielt utsatt for jordskjelv. Også Verrett har opplevd flere sterke jordskjelv da han var bosatt i landet.

- Jeg hadde faktisk en jordskjelv-bag plassert ved døra mi, bare i tilfelle. Vi hadde et jordskjelv der folk hoppet ut av vinduene. Jeg bodde i en bygning som var veldig høy, og en gang hadde vi et jordskjelv der veggene begynte å riste og bygningen begynte å helle.

Han forklarer at jordskjelv er en realitet i landet, og oppfordrer sine 260 000 Instagram-følgere til å ha Tyrkia i tankene.

- Vi har nettopp sett et, der mange er fanget under steiner, det er mange som har mistet sine nærmeste, og mange er såret. Det knuser hjertet mitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer