Yvonne Fondenes:

- Det har kostet meg mye

Den profilerte TV-kjendisen åpner opp om ærligheten rundt sin svært tøffe oppvekst.

BLE MAMMA: I vår ble TV 2s nyhetsanker mamma for første gang. Foto: Marit Hommedal / NTB
BLE MAMMA: I vår ble TV 2s nyhetsanker mamma for første gang. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai kunne TV 2-nyhetsankeret Yvonne Fondenes (41) ønske sitt første barn velkommen til verden. Nyheten delte hun selv på Instagram.

«Endelig fikk vi møte jenta vår. Vi er stormforelsket i det lille nurket, utslitte og aldri vært så lykkelige», skrev den nybakte mora til et bilde av babyen, som hun samtidig kunne avsløre at hadde fått navnet Fey Caspara.

Da Dagbladet møtte ettbarnsmora under TV 2s 30-årsfest tidligere denne måneden, kunne hun røpe at den lille jenta er oppkalt etter oldemora si. 41-åringen beskrev henne som «en snill og rolig baby, som sover hele natta».

BABYNAVN: I juni fikk Martin Danielle og kjæresten sønn nummer to. Når avslører han navnet. Reporter: Nora Skavhaug. Video: Luna Lea Vis mer

- Det er det kuleste og det mest fantastiske jeg har gjort i hele mitt liv. Det er så nydelig og fint, jeg elsker å være mamma. Jeg skulle gjort det for lenge siden, men jeg måtte finne mannen som jeg ønsker å ha barn med. Vi koser oss.

Fortalte om fortida

TV-profilens datter har vært etterlengtet, og til tross for at den nye foreldrerollen både kan være tøff og slitsom, nyter hun perioden hun befinner seg i.

- De første ukene var det jo snakk om å bare samle søvn og komme seg gjennom dagen. Men jeg skal jo ingenting. Jeg er 40 år og har fått barn nå, jeg har liksom gjort karriere, jeg har vært ute og reist, så nå skal jeg bare være mamma, forklarer Fondenes, og legger til:

- Så jeg har det ikke travelt, jeg bare nyter det.

Nyhetsankeret gikk likevel flere runder med seg selv før hun valgte å bli mor. Tidligere har 41-åringen delt ærlig om sin egen barndom, som var preget av en voldelig far.

I en kronikk for TV 2 delte Fondenes en sterk historie fra eget liv.

I TÅRER: Linni Meister åpner opp i «Linnis univers». Video: Discovery+ Vis mer

«Midt på natta før en skoledag våkner jeg. Mamma står ustø og beruset på stuegulvet. Hun forsøker å si noe, men hun klarer ikke. Leppa er sprukken og hoven etter et slag. Øyet væsker og er så hovent at hun ikke klarer å åpne det. Huden rundt øynene har mørkeblå flekker, størknet og dryppende blod fra åpne kutt. Håret på hodet er revet rett ut av hodebunnen. Der det lyse håret hennes skulle vært, er en skallet flekk. Hun er blitt skambanket av pappa. Igjen».

Som niåring måtte hun holde kontroll på kaoset, og dekke over hemmeligheten som utspilte seg bak lukkede dører. Til Dagbladet forteller Fondenes at åpenheten har hatt sin pris.

- Det å fortelle og være åpen om den historien, det har kostet ganske mye. Det har kostet meg masse, det har kostet mammaen min og familien min. De synes det er tøft hver gang jeg snakker om det.

I TÅRER: «Jakten»-Tina Kristiansen åpner opp om følelsene i «Jakten på kjærligheten». Video: TV 2 Vis mer

Under foreldrepermisjonen reiser TV 2-profilen rundt i landet og snakker med barnevernet, politiet og de som møter sårbare barn på daglig basis.

- Selv om det har kostet mye, så kjenner jeg at det er verdt det.

Derfor ville hun dele

Det har svirret mange tanker i 41-åringens hode før hun valgte å dele sin personlige historie med offentligheten.

- Faren min er død, så det var ingen som visste om dette før jeg fortalte det, bare mamma og meg. Så jeg har jo ødelagt ettermælet til en mann som er død, forteller Fondenes.

- Og han var jo mye mer også. Han var ikke bare en mann som drakk for mye og slo mamma gul og blå. Han var mye mer også, han var en morsom, fin, fantastisk fyr. Det har vært et stort dilemma for meg, det kjenner jeg på hver gang jeg snakker om det, «skal jeg virkelig gjøre det her?».

Hun landet likevel på at det var en viktig historie å fortelle.

LEI: Jan Thomas så seg lei av sjekkeapper, og sammenligner «Tinder» med mat-appen «Foodora» i denne ukens episode av «Lindmo». Vis mer

- Men det er noe med at hvis jeg har den stemmen jeg har, og hvis jeg kan bidra til at ett barn ikke har den barndommen jeg hadde, så tenker jeg det er verdt det.

- Veldig mye å jobbe gjennom

Hennes fortid har preget hvordan hun ønsker å være mor.

- Jeg er veldig bevisst på hva vi ikke skal gjøre. Når vi er sammen med babyen vår skal vi ikke drikke alkohol, det skal være en trygg oppvekst. Jeg gleder meg til vi skal gå på ski sammen og gjøre ting sammen som en familie, for det savnet jeg kanskje mye da jeg var liten.

- Har det fått deg til å tenke om du vil ha barn selv eller ikke?

- Absolutt. Det er nok en av bidragsyterne til at jeg fikk barn så seint. Fordi jeg opplevde at jeg selv hadde veldig mye som jeg måtte jobbe gjennom for å kunne være en god mor, forklarer Fondenes.

«LOVE ISLAND UK»: Den tidligere reality-profilen Shaughna Fhillips raser mot produksjonen etter en ubehagelig opplevelse. Video: Rød Løper/TV 2 PLAY. Klipp: Luna Lea. Vis mer

- Jeg tror helt ærlig, at jeg ikke hadde vært en like god mor i trettiårene som jeg tror at jeg kan være nå, fordi jeg hadde mine egne ting som jeg måtte jobbe gjennom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer