Prins Harry:

- Det ser ikke bra ut

De to brødrene var begge kledd i militæruniform under en vake før dronnings begravelse. Det er likevel en vesentlig forskjell mellom dem.

MANGLER DETALJ: Prins Harry sin uniform manglet den røde detaljen man kan se på prins William sin skulder. Foto: Ian Vogler / POOL / AFP / NTB
MANGLER DETALJ: Prins Harry sin uniform manglet den røde detaljen man kan se på prins William sin skulder. Foto: Ian Vogler / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 19. september ble dronning Elizabeth begravet. Hun gikk bort torsdag 8. september, og nyheten etterlot en hel verden i sorg. Spesielt vanskelig har det vært for dronningens nærmeste familie.

Prins William (40) og prins Harry (38) har sammen med sine ektefeller brukt den siste tida på å treffe sørgende briter og å hedre sin avdøde bestemor.

Noe som har fått oppmerksomhet er hvorvidt prins Harry skulle få lov til å bruke militæruniform. Han tjenestegjorde i hele ti år, og reiste med to kontigenter til Afganistan.

Prinsen mistet sine militære titler da han i 2020 trakk seg tilbake fra sine kongelige plikter, og kan derfor i utgangspunktet ikke bruke uniform. Et unntak ble imidlertid gjort for en vake i Westminster Hall da dronningens kiste var der.

JUBEL: Da prins William, prinsesse Kate, prins Harry og hertuginne Meghan ankom Windsor i London, ble de møtt med full jubel. Vis mer

Manglet viktig detalj

Da prins Harry mottok uniformen sin i forkant av vaken la han merke til at dronningens initialer «EIIR» var fjernet fra skuldrene. Han skal ifølge den britiske storavisa The Times ha blitt både knyst og ydmyket.

- Han er knust. Å fjerne hans bestemors initialer føles veldig bevisst, sa en kilde omtalt som en av prinsens venner, til storavisa.

Nå har kongehusekspert og forfatter, Penny Junor, uttalt seg om at initialene var fjernet. Hun reagerer kraftig på dette valget, skriver People.

LØPER: Mandag 12. september fikk sikkerhetsvaktene rundt kong Charles seg en overraskelse da dette skjedde. Video: BBC/AP. Vis mer

- Unødvendig

Junor legger ikke skjul på at hun syns det er skuffende at prins Harry ble strippet for «EIIR» markeringen på skulderen.

- Jeg syns det var unødvendig, sier hun og fortsetter:

- Det ser ikke bra ut, hva enn som er riktig eller galt i henhold til protokoll.

Initialene «EIIR» sto for «Elizabeth II Regina», altså dronningens navn og det latinske ordet for dronning.

Junor legger til at hun er sikker på at kongefamilien ikke ønsket at overskriftene skulle handle om prins Harry og Meghan, og at alle var enige om at vaken ikke handlet om dem.

FRUSTRERT: Her blir Storbritannias kong Charles frustrert under signering. Video: Reuters / UK POOL Vis mer

Derfor syns hun det var skuffende å se at prinsen ikke fikk bære dronningens merke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer