Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kellyanne Conway:

Det stormer rundt Trumps rådgiver - slik er Kellyanne Conway privat

Kellyanne Conway (50) har vunnet både missekonkurranse og verdensmesterskap i blåbærplukking.

OMSTRIDT: Kellyanne Conway har i den siste tiden fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Her under CPAC-konferansen i februar. Foto: Mike Theiler / NTB Scanpix
OMSTRIDT: Kellyanne Conway har i den siste tiden fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Her under CPAC-konferansen i februar. Foto: Mike Theiler / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tidligere denne uka skapte Kellyanne Conway (50) overskrifter etter sin sittestilling på Det ovale kontor.

Selv om rommet var stappet med menn i dress, satt 50-åringen knelende i sofaen med høyhælte sko og trykket på mobiltelefonen.

Derimot er det ikke først gang at Donald Trumps rådgiver skaper overskrifter.

I begynnelsen av februar uttalte hun seg om «Bowling Geen-massakren» – som aldri har funnet sted. Hun høstet tidligere pepper for begrepet «alternative fakta» da hun tok Donald Trumps pressetalsmann, Sean Spicer, i forsvar.

På tross av en kontroversiell og offentlig rolle nå, har 50-åringen en mer landlig bakgrunn. Hun har faktisk en fortid som fingernem blåbærplukker, og var i sin tid «verdensmester» på feltet.

PÅ MOBILEN: Kellyanne Conway brydde seg tilsynelatende lite om den formelle settingen, og var opptatt av mobilen sin. Foto: NTB Scanpix
PÅ MOBILEN: Kellyanne Conway brydde seg tilsynelatende lite om den formelle settingen, og var opptatt av mobilen sin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vant missekonkurranse

Historien til Kellyanne Conway begynner riktignok ikke i Det hvite hus – men i Camden, New Jersey. Der ble hun født i 1965.

FORSVARER IVANKA: Dagen etter at Donald Trump gikk hardt ut mot varehuskjeden Nordstrom, som dropper produktene til presidentdatteren Ivanka Trump, reklamerer Trump-rådgiver Kellyanne Conway for datterens merkevare under ett intervju. Video: AP Vis mer

Far er fra Irland og driver med lastebil-utleie. Mor er italiener og jobber i bank.

Foreldrene hennes skilte seg da hun var tre år gammel. I oppveksten bodde hun sammen med sin mor, mormor og sine to tanter.

- Så jeg ble oppdratt av fire italienske katolikker. Jeg vokste opp i et hus uten en eneste politisk diskusjon, sa hun i et intervju med Newsmax i 2008.

Verdensmester i bærplukking

Tidlig på 80-tallet var hun elev St. Joseph High School i Hammonton, New Jersey - der hun også var cheerleader. Om somrene plukket hun blåbær, noe hun gjorde i åtte år.

Som 18-åring gikk hun til topps i «New Jersey Blueberry Princess Pageant», en missekonkurranse for blåbærplukkere i området.

TRUMPS HØYREHÅND: Donald Trump og Kellyanne Conway vinker til fansen i Manhattan, New York under valgnatten 9. november i fjor. Foto: Mike Segar/NTB Scanpix
TRUMPS HØYREHÅND: Donald Trump og Kellyanne Conway vinker til fansen i Manhattan, New York under valgnatten 9. november i fjor. Foto: Mike Segar/NTB Scanpix Vis mer

I 1987 deltok hun en pakkekonkurranse, der konseptet er at man samler blåbær i kasser på tid. Ifølge Inside Edition, kunne Kellyanne Conway pakke opp til 300 kasser om dagen. Men konkurransen var jevn, og først etter en omtelling ble det klart hun stakk av med tittelen «World Champion Blueberry Packer».

- Desto kjappere du jobber, desto mer penger fikk du. Jeg stoppet ikke opp for å drikke vann på flere timer, jeg bare fortsatte. Alt jeg har lært om livet og business, begynte på den gården, har hun sagt til NJ Advance Media.

Gift med advokat

I dag er hun giftet med advokaten George T. Conway III. Ifølge CNN har paret fire barn sammen, deriblant to tvillinger .

I august ble Kellyanne Conway (50) den første kvinnelige kampanjelederen for en amerikansk presidentkandidat noensinne, og dermed ble hun historisk.

Det betyr at hun reiste rundt med Donald Trump (70) under valgkampen, ga ham råd og snakket offentlig på hans vegne. Før dette jobbet hun for Trumps arge konkurrent, senator Ted Cruz (46).

DIKTER?: Kellyanne Conway snakket om «Bowling Green-massakren» som et bevis på at innreiseforbudet må godkjennes. Men det har aldri vært noen massakre i byen Bowling Green. Video: CNN Vis mer

Den 22. desember ble hun offisielt en av rådgiverne for USAs 45. president. Nå er det derimot en rekke med skandaler som gir henne historisk sus.

- Lever i sin egen verden

Professor Frank Aarebrot mener at Kellyanne Conway er en dyktig strateg, men at hennes svake side, er hennes offentlige framtreden.

- Jeg tror at hun er dyktigere som bakspiller enn som offentlig person, sier Frank Aarebrot til Dagbladet.

- Jo, altså. Jeg tror nok at hvis jeg hadde vært republikaner, så hadde jeg brukt henne til hjelp. Hun er en dyktig valgkampstrateg, som har lykkes med å få en rekke kandidater til å bli valgt. Hun er respektert blant de profesjonelle. Det offentlige bildet av henne er en svakhet. Bak kulissene er hun dyktig, utdyper Aarebrot.

GODIS: Kellyanne Can på en bensinstasjon i november. Hun står mellom Tiffany Trump og hennes far, president Trump. Det vites ikke om hun fant godteri med blåbærsmak. Foto: Chip Somodevilla/NTB Scanpix
GODIS: Kellyanne Can på en bensinstasjon i november. Hun står mellom Tiffany Trump og hennes far, president Trump. Det vites ikke om hun fant godteri med blåbærsmak. Foto: Chip Somodevilla/NTB Scanpix Vis mer

Alternative fakta

Han mener at det mest oppsiktsvekkende ved henne til nå, er utsagnet hennes om «alternative fakta». Det var etter at pressetalsmann i Det hvite hus, Sean Spicer, langet ut mot journalister dagen etter innsettelsen av president Trump. Conway forsvarte ham med at han brukte «alternative fakta».

ALTERNATIVE FAKTA: Kellyanne Conway, rådgiveren til president Donald Trump, sier pressesekretæren i Det hvite hus la fram «alternative fakta» om antall oppmøtte på innsettelsesseremonien. Video: MEET THE PRESS-NBC NEWS'/AP Vis mer

- Hele administrasjonen lever i sin egen verden med alternative fakta. Alternative fakta gjør at Gud skapte jorda. At Obama er muslim, er også et alternativt faktum, forklarer han, og utdyper:

- Hun gir alle oss som er opptatt av at det bare finnes en type fakta – og at det som ikke er fakta, ikke er sant – vann på mølla. Det at jorda går rundt sola er et faktum, men at sola går rundt jorda er et alternativ faktum. I hennes verden er det slik, forklarer han.

- Hun bidrar til å ødelegge sin egen autoritet, både hun og pressetalsmannen (Sean Spicer, red. anm.) er i ferd med ødelegge sitt eget navn og rykte.

- Hvordan påvirker hennes offentlige atferd omdømmet til Det hvite hus?

- Det er ikke godt å si. Slikt dreier seg om hele staben, ikke bare henne. Det er ikke hun som har skylden for budskapet som sendes ut av Det hvite hus, det er Trump selv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media