KONKURRERER: De tidligere idrettsstjernene Stine Bruun Kjeldaas, Susann Goksør, Knut Holmann, Roger Ruud, Kjersti Grini, Gro Espeseth, Johan Remen Evensen, Erik Solér, Ingrid Kristiansen, Marco Elsafadi og Kim Rygel kjemper om å bli «Mesternes Mester» på NRK1 framover.  Foto: Roy Darvik
KONKURRERER: De tidligere idrettsstjernene Stine Bruun Kjeldaas, Susann Goksør, Knut Holmann, Roger Ruud, Kjersti Grini, Gro Espeseth, Johan Remen Evensen, Erik Solér, Ingrid Kristiansen, Marco Elsafadi og Kim Rygel kjemper om å bli «Mesternes Mester» på NRK1 framover. Foto: Roy DarvikVis mer

- Det største offeret har vært at jeg ikke kunne leve et vanlig liv

«Mesternes Mester»-deltakernes største offer.

- Jeg gruer meg til å se det på tv. Jeg er så innmari barnslig i konkurranser, så det blir nok pinlig, sier Kjersti Grini til Dagbladet.

Hun er en av de elleve norske idrettsprofilene i NRK-programmet «Mesterenes Mester» denne våren, der tidligere mestere i ulike idretter konkurrerer i ulike fysiske øvelser. Blant deltakerne er også Grinis tidligere håndballkollega Susann Goksør Bjerkrheim.

- Vi hadde det veldig gøy med å dele rom igjen. Jeg ble tryggere og mer avslappa av å ha henne der, sier hun.

Grini har de siste årene jobbet som trener og sportslig leder i Gjøvik, men er nå på jakt etter nye utfordringer. I sommer kom nyheten om at det var slutt med forloveden Vegard Hjelleset. De har to barn, og har bodd sammen i Gjøvik inntil nå. Grini flytter i disse dager i nytt hus på Gjøvik, men ønsker ikke å utdype det nærmere av hensyn til familien.

- Vegard og jeg er fortsatt veldig gode venner og det har vært uproblematisk med tanke på «Mesterens Mester», sier hun.

Grini beskriver innspillingen som en svært positiv opplevelse. Hun har tidligere takket nei til å være med, på grunn av skader i knærne, men denne gangen klarte hun ikke si nei.

- Jeg måtte ta noen forbehold underveis med tanke på knærne, men totalt sett var det en fantastisk opplevelse med en veldig bra gjeng. Jeg er glad jeg takket ja denne gangen, sier hun.

Kjersti Grini (42), håndballspiller
Sivilstatus: Samboer, har barna Fillip Alexander (6) og Sara Elisabeth (5) med eksmannen Vegard Hjelleseth.

Fysiske forberedelser: Jeg hadde mange planer for hvordan jeg skulle trene meg opp, men det endte med at jeg ikke gjorde noen ting. Det eneste jeg gjorde av forberedelser var å øve litt på pil og bue og se noen gamle episoder av programmet.

Største idrettsminne: Det må bli da vi vant VM i 1999. Det var fantastisk å vinne VM og det føltes veldig stort der og da.

Skader: Jeg har slitt med skader i knærne, og det er fortsatt sånn at jeg ikke bare kan ta meg en joggetur når jeg har lyst. Det har resultert i at jeg ikke har kunnet holde meg i form slik jeg kanskje hadde tenkt, men jeg har måttet innfinne meg med det.

Hva er det største ofret du har gjort for idretten? Foruten å være mye borte fra venner og familie, må jeg nesten peke ut helsa. Jeg sitter igjen med to ødelagte knær og det har vært tøft til tider. Men det er ikke sånn at jeg angrer. Jeg ville nok gjort alt det samme om igjen.  

Ingrid Kristiansen (57), langdistanseløper
Sivilstatus: - Jeg er fortsatt gift med Arve Kristiansen, og har tre voksne barn.

Fysiske forberedelser: - Jeg gjorde ingenting, utover det jeg vanligvis gjør. På grunn av jobben min er jeg i fysisk aktivitet hver dag. Jeg driver mitt eget firma, hvor jeg jobber med personlig trening, fysisk motivasjon og helse. Jeg skulle vært mer allsidig, men det er for seint å begynne med balltrening i en alder av 57 år.

Største idrettsminne: - Det må være da jeg satte verdensrekord på 10 000 meter på Bislett i 1986. Jeg husker det som en ganske vanlig dag. Jeg syltet ti kilo jordbær før jeg dro ned. Det var masse folk, god stemning, og jeg tok igjen alle med en eller flere runder. Jeg var ikke en utøver som satt og gruet meg, men prøvde å leve så normalt som mulig.

Skader: - Jeg har ingen skader nå, men jeg har hatt én fatal skade. Det var under OL i Seoul i 1988 på 10 000 meter. Da røk senen i fotbuen, og jeg måtte bryte løpet. Det var min sjanse til å få OL-gull, men det gikk ikke. Slik er idretten.

Hva er det største ofret du har gjort for idretten?  - Jeg har ikke ofret noe. Det var et valg jeg gjorde, og syns jeg fikk mye ut av det. Jeg var aktiv fra jeg var 15 til 40 år, og fikk tre barn og utdannelse underveis. Min filosofi har hele veien vært å leve så normalt som mulig, og ikke bli for ensporet i idretten. 

Marco Elsafadi (37), baskettspiller
Sivilstatus: - Samboer med Solveig Robberstad Næss, far til Sarah (4).

Fysiske forberedelser: - Jeg trente styrke, svømte, spilte basket — og gikk ned åtte-ti kilo i vekt. Det er ikke verst! Jeg trengte å omdanne noe fett til muskler, og fikk opp farta da jeg fikk «Mesternes Mester»-invitasjon.

Største idrettsminne: - Det er flere, på ulike måter. Den ene er da vi gikk ubeseiret gjennom sesongen i 1999, og tok NM-gull. Det andre var å bli kåret til årets forbilde i 2006, og det tredje var da jeg var lam i 2009, og ble fløyet til Harstad for å være med laget på kamp. Jeg skulle sitte på benken og se på, men også jeg ble ropt opp. Jeg rullet ut på banen, alle reiste seg og klappet. Det er mitt mest inkluderende idrettsminne.

Skader: - Jeg har hatt fem kneoperasjoner og en albueoperasjon. I tillegg har jeg vært rammet av en nervesykdom. Den gjorde meg lam i en periode, og har etterlatt en nummenhet i føttene mine, noe som gjør at jeg har dårlig balanse.

Hva er det største ofret du har gjort for idretten?  - Om 15 år vil jeg nok si knærne mine, men i dag syns jeg ikke jeg har ofret noe. I senere tid har jeg gjort noen prioriteringer, slik at jeg kan gjøre jobben min og være med på å legge datteren min. Jeg sa til laget at jeg ikke rakk kveldstreningene, og da flyttet de tidspunktet, slik at jeg både kan legge datteren min og være med på trening.

Stine Brun Kjeldaas (38), snøbrettkjører
Sivilstatus: Gift

Hvilke fysiske forberedelser gjorde du før mesternes mester? - Jeg trente en del på treningsstudio og tok noen joggeturer. Følte at jeg var i bedre form enn på lenge da jeg ble med på «Mesternes Mester». Det var deilig! Det var litt vanskelig å komme skikkelig i gang med trening etter jeg fødte i 2011, men dette var en super motivasjon!
 
Hva er ditt største idrettsminne? - Det var fantastisk å ta sølv i OL! Tror det var ekstra spesielt i og med at det var det første året snowboard var med i OL. Det var stort å få delta i en konkurranse for Norge.  

Har du skader fra du var aktiv, og i så fall hvilke? - Nei.

Hva er det største ofret du har gjort for idretten? - Jeg tror de fleste som driver med toppidrett ofrer mye hele tida, men for meg var det bagateller i forhold til det jeg har fått igjen. Ville gjort alt igjen!

Gro Espeseth (41), fotballspiller
Sivilstatus: - Gift, tre egne barn, tre bonusbarn.

Hvilke fysiske forberedelser gjorde du før mesternes mester? Jeg har nesten ikke trent etter at jeg la opp. Som seksbarnsmor måtte jeg bare bestemme meg for å prioritere det nå, så jeg jogget en tur annenhver kveld etter at barna hadde lagt seg. I tillegg trente jeg enkle styrkeøvelser hjemme på stuegulvet. Det begynte jeg med rundt fire måneder før innspillingen.
 
Hva er ditt største idrettsminne? Det er sikkert mange som blir overraska om jeg ikke sier OL i Sydney, men jeg må faktisk si VM i 1995. Vi vant så utrolig fortjent det året og det føltes som om alt stemte, spillerne og hele apparatet rundt - alt var på plass.

Har du skader fra du var aktiv, og i så fall hvilke? Jeg har pådratt meg mange skader og til slutt var det kneet som gjorde at jeg måtte legge opp som fotballspiller, da jeg røk korsbåndet. Jeg har 15 prosent invaliditetsprosent og kunne aldri spilt fotball i dag. Det er klart det er litt hemmende, men jeg lever godt med det i hverdagen.

Hva er det største ofret du har gjort for idretten? Jeg har alltid vært veldig familiemenneske og det har vært en utfordring å reise såpass mye og ha mindre tid til venner og familie. Men både familien og jeg har alltid vært klar over hvilke prioriteringer som skulle til for å satse, og jeg føler jeg har gjort opp for det etter at jeg la opp.

Johan Remen Evensen (28), skihopper
Sivilstatus: Gift, datter på tre år.

Hvilke fysiske forberedelser gjorde du før mesternes mester? Jeg trente veldig lite, og har holdt meg langt unna treningsstudioer. Men jeg holdt meg i aktivitet ved blant annet å pusse opp huset. Jeg liker å ta ting på sparket, og ofte er det vel så viktig å ha med seg hodet, som den fysiske styrken. Og jeg føler hodet var på plass, spøker Evensen.
 
Hva er ditt største idrettsminne? Det må bli da jeg satte verdensrekord i Vikersund. Den er vanskelig å komme unna der.

Har du skader fra du var aktiv, og i så fall hvilke? Jeg har vært veldig heldig der, og den eneste skaden jeg har pådratt meg var da jeg som 16-åring falt forkjært og punkterte en lunge. Jeg kom meg raskt tilbake fra det, og har ellers vært skadefri.

Hva er det største ofret du har gjort for idretten? Det er vanskelig å beskrive, men det største offeret har vært at jeg ikke kunne leve et vanlig liv. Jeg kunne ikke ha venner utenom miljøet, fordi jeg alltid måtte prioritere idretten. De kunne ikke bare ringe meg og spørre om jeg ville bli med på kino, som med de andre.

Susann Goksør Bjerkrheim (43), håndballspiller
Sivilstatus: Gift, har to barn

Hvilke fysiske forberedelser gjorde du før mesternes mester? Jeg trente litt kjernemuskulatur for at kroppen skulle henge sammen, og gjorde litt forebyggende øvelser for de svake knærne mine, men ellers gjorde jeg veldig lite. Kondisjonen var helt forferdelig.
 
Hva er ditt største idrettsminne? Det største må bli da vi vant VM på hjemmebane.

Har du skader fra du var aktiv, og i så fall hvilke? Jeg røyk korsbåndet i kneet i 1998, og har slitt med kneet siden da. Det var kneet som gjorde at jeg måtte gi meg med håndballen, og det er klart jeg merket at kneet var slitent under innspillingen.

Hva er det største ofret du har gjort for idretten?  Jeg har fått mange spørsmål om jeg har følt at jeg måtte gi opp ungdomstida, men jeg har aldri tenkt sånn. Allerede som 18-åring var jeg med på mesterskap med fantastiske folk - noe ikke mange får oppleve. Jeg synes ikke jeg har ofret noe, snarere fått mange muligheter.

Erik Solér (53), fotballspiller
Sivilstatus: Samboer

Hvilke fysiske forberedelser gjorde du før mesternes mester?  Jeg gjorde ingen spesielle forberedelser.
 
Hva er ditt største idrettsminne? Det må bli mitt første Norgesmesterskap med Lillestrøm sportsklubb som ung gutt.

Har du skader fra du var aktiv, og i så fall hvilke? Jeg har hatt noen operasjoner i achillessenene, men ellers har det bare vært småtteri.

Hva er det største ofret du har gjort for idretten? Jeg kan ikke se at jeg har ofret noe underveis. Jeg droppet festing og alkohol i store perioder, men det har ikke akkurat vært noe offer. Jeg fikk meg god utdannelse og levde ganske normalt.

Knut Holmann (45), kajakkpadler
Sivilstatus: Samboer med Vår Staude, ett felles barn og to bonusbarn.

Hvilke fysiske forberedelser gjorde du før mesternes mester?  Jeg trente litt i forkant og prøvde å være litt sprek. Jeg løp litt, gikk litt på ski og kjørte styrketrening slik jeg pleier. Jeg la ikke om treninga for å være med i «Mesternes Mester».
 
Hva er ditt største idrettsminne? Da jeg vant gull på 1000 meter i OL i Atlanta i 1996. Jeg hadde mislyktes med å vinne i Barcelona i 1992, og det var en stor skuffelse. Derfor ble det desto bedre å lykkes fire år etter.

Har du skader fra du var aktiv, og i så fall hvilke? Litt overbelastning og skuldertrøbbel i enkelte perioder, men ingen alvorlige skader.

Hva er det største ofret du har gjort for idretten? Offer? Nei, jeg tror ikke det. Jeg har gjort det jeg har trivdes med å gjøre. Men jeg kunne kanskje hatt en litt kulere studietid.
  Kim Rygel (46), sportsdanser
Sivilstatus: Gift med Cecilie, har to barn.

Hvilke fysiske forberedelser gjorde du før mesternes mester?  Jeg var i utgangspunktet i dårlig form dessverre og prøvde å få opp formen de drøye to månedene jeg hadde fra jeg sa ja. Det ble hovedsakelig løping og litt styrketrening.
 
Hva er ditt største idrettsminne? Sportsdans har ikke OL, så å vinne VM er naturligvis et høydepunkt. Største idrettsminne må være første gang vi vant VM-gull i 1989 i 10-dans. Det var spesielt fordi vi var de første som vant alle ti dansene i et VM og det var vårt aller første VM-gull av åtte totalt.

Har du skader fra du var aktiv, og i så fall hvilke? Jeg har problemer med en kneskade og slitasje på knærne generelt. Men det skaper lite problemer med tanke på hverdagslig trimming.

Hva er det største ofret du har gjort for idretten?  Jeg var kjæreste med Cecilie fra vi var 15, så vi var alltid sammen både hjemme, på trening og på reise, så kjæreste og barn ble ikke et offer, utenom planlegging fordi vi var aktive. Det kan hende vi har gått glipp av noen vennskap hjemme, men samtidig var de fleste vennene våre i dansemiljøet. Så det største offeret må være utdannelse. Vi hadde ikke noe team, forbund eller økonomisk støtte - men vi hadde fantastiske foreldre som støttet økonomisk og tok opp lån for å nå våre idrettslige mål.
 
Roger Ruud (50), skihopper og roadracing

Sivilstatus: Singel, tre barn

Hvilke fysiske forberedelser gjorde du før mesternes mester? Jeg fikk ikke tid til å trene så mye. Jeg svømte, løp og syklet en del. Jeg følte meg i bedre form, men ikke i god form. I utgangspunktet var jeg i veldig dårlig form. Men jeg lærte meg å svømme.

Største idrettsminne? Roger Ruud har ikke svart på spørsmålet, men han vant nyttårshopprennet i 1982 og ble nummer to i hoppuka samme år. Han er norgesmester og vant til sammen ni verdenscuprenn.

Har du skader fra du var aktiv, og i så fall hvilke? Det har vært en del fall og smell opp gjennom årene.

 

KLAR, FERDIG, GÅ!: Idrettsproffene konkurrerer i en rekke ulike øvelser, og én deltaker ryker ut hver episode. Foto: Nathalie Sprus/NRK Vis mer