Margaret Tyler:

- Det tok over livet mitt

Hun har blitt verdenskjent for å være besatt av kongefamilien og har møtt dronningen fire ganger. - Hun ble sikkert lei synet av meg etter hvert, sier 78-åringen, som har oppsøkt de kongelige hele livet.

EKSTREM MONARKIST: Margaret Tyler (78) har mistet tellingen på hvor mange samlegjenstander av den kongelige familien hun har, men innrømmer at det begynner å bli vanskelig å holde hjemmet rent. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
EKSTREM MONARKIST: Margaret Tyler (78) har mistet tellingen på hvor mange samlegjenstander av den kongelige familien hun har, men innrømmer at det begynner å bli vanskelig å holde hjemmet rent. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

LONDON (Dagbladet): Den skranglete t-banevognen tømmer seg gradvis for folk mens den snirkler seg nordover ut av London sentrum, før den til slutt stopper på South Kenton.

På den 35 minutter lange turen har vi passert utallige plakater og lysende skjermer med portretter av den avdøde dronningen.

TAPETSERER LONDON: Bilder av den nylig avdøde dronning Elizabeth er å finne nesten overalt hvor du snur deg i London by. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
TAPETSERER LONDON: Bilder av den nylig avdøde dronning Elizabeth er å finne nesten overalt hvor du snur deg i London by. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet Vis mer

I det lille nabolaget i bydelen Wembley går livet sin vante gang.

En ung mann krysser gata med tennisracketen slengt over skulderen mens han prater i telefonen. En tobarnsmor med altfor mange handleposer setter nøkkelen i døra og vrir opp låsen.

Men et par hus lenger ned,
har tida stoppet opp.

Her bor Margaret Tyler (78).

Hun har viet store deler av livet sitt til det som har blitt en vanvittig samling.

Hjemmet hennes er overfylt med dronning Elizabeth-nips og andre gjenstander som kan knyttes til den britiske kongefamilien.

- Åh, det der skjer alltid, sukker den gamle damen oppgitt idet hun snubler i en pappfigur av en hund på det nest nederste trappetrinnet.

Det er nok ikke tilfeldig at den skal forestille en corgi, godt kjent som dronningens foretrukne hunderase.

- Det tok over livet mitt

78-åringen er rask med å tilby Dagbladets utsendte en kopp te. For det som likner mer på et rotete museum eller en overfylt suvenirbutikk, er faktisk Tylers hjem.

Den gamle damen navigerer seg med vante bevegelser forbi porselenstallerkener og utskårede figurer av kongefamilien, til et bortgjemt, knøttlite kjøkken.

Det var her hun sto da hun fikk beskjeden hun håpet aldri skulle komme.

- Jeg kunne nesten ikke tro det. Jeg visste at hun ikke var helt i form, men trodde ikke at hun skulle dø så raskt. Jeg ble helt fra meg. Den nye statsministeren besøkte henne på tirsdag, gjorde hun ikke?

- Det tok over livet mitt

Selv har hun møtt dronningen fire ganger. Det første møtet glemmer hun aldri:

- Jeg var så kald den dagen, jeg skalv og hakket tenner. Men da hun kom forbi, stoppet og tok imot blomstene mine, var jeg helt i skyene. Jeg nærmest løp hjemover for å fortelle datteren min, sier Tyler mens hun ser drømmende opp i taket.

En annen gang skal dronningen ha ledd litt da hun så henne i folkemengden med rosetten med et portrett av dronningen selv på, forteller hun.

- Det var et TV-team som filmet meg. Jeg ga henne blomster den gangen også. Vent litt, så skal du få se, sier 78-åringen før hun reiser seg opp og henter to innrammede bilder.

- Her ser du at jeg gir henne blomstene, og her ser du at hun tar de imot. En annen gang hadde jeg med en kake til henne. Hun ble sikkert lei synet av meg etter hvert, sier hun lattermildt.

- Det tok over livet mitt

Med årene har hun blitt stadig mer besatt av kongefamilien. Hun kan huske hvordan hun som liten jente klippet ut bilder av de kongelige fra magasiner og aviser.

Samlingen startet imidlertid ikke på alvor før hennes egne barn var små, og hun hjalp til på skolens årlige loppemarked.

- Da vant jeg en tallerken med bilde av Elizabeth. Så begynte jeg å se etter samleobjekter overalt hvor jeg dro, sier 78-åringen, før hun stopper opp et lite øyeblikk.

- Vel, det startet jo som en hobby ...

- Men det tok over livet mitt. Det har blitt en slags livsstil.

Hun vet ikke hva samlingen er verdt. Men 78-åringen har en spesiell forsikring for alle samleobjektene sine.

Det er ikke overraskende at lovordene om dronningen kommer i et ustanselig tempo. Den største nedturen, synes Tyler, blir å ikke lenger få den årlige julehilsenen fra henne på TV.

- Jeg vet jo at noen andre kan gjøre det. Men det blir bare ikke det samme. Prins Charles har blitt kong Charles nå, og han er jo en fin person han, men det blir bare ikke det samme.

- Tror du Charles vil bli like populær som sin mor?

- Det blir vanskelig, tror jeg. Det er sikkert mange som liker ham, men han er i 70-årene, han er jo ikke så ung.

I bakgrunnen ringer telefonen. Den gamle damen tar seg tid til å fullføre setningen hun er midt i, før hun går bort og løfter opp røret.

- Ja, det er meg. Ja, her ser alt fortsatt likt ut, bortsett fra at det har blitt enda trangere.

Det er BBC som vil ha Tyler med på kveldssendingen over telefon. I løpet av de siste tiårene har monarkisten blitt intervjuet av presse fra hele verden.

- Det tok over livet mitt

Mens det de siste par dagene har vært milelange køer utenfor Buckingham palace for å legge ned blomster til dronningen, har den 78 år gamle damen sittet hjemme og svart på telefoner fra journalister.

- Hver morgen har jeg våknet opp og tenkt at jeg skal dra til Buckingham. Men det skjer jo aldri, fordi telefonen ringer ustoppelig. Det er jo rene «Piccadilly Circus». Jeg vet ikke hvor de får nummeret mitt fra, sier hun og ler.

Alt i huset har hun kjøpt av egen lomme. Flere av bildene, blant annet et gigantisk portrett av dronningen, har hun måtte få hjelp til å frakte hjem.

Første etasje består av tre rom: Et rom er dronningens jubileumsrom, et rom er Dianas rom, mens resten av stuen er hele kongefamiliens.

- Det tok over livet mitt

- Folk pleide å si at jeg var Dianas nummer én-fan, men jeg vet ikke om det stemmer, det var jo så mange som elsket henne, sier Tyler.

I midten av rommet henger det en kjole som er en kopi av kjolen Kate, nå titulert som prinsesse av Wales, hadde på seg kvelden hun ble forlovet. Her finnes det også flere bilder av den yngste prinsen og hans amerikanske kone.

- Jeg har faktisk møtt Harry og Meghan, og de var veldig hyggelige. Alle var begeistret for dem, men så gikk noe galt. Jeg vet ikke helt hva som skjedde, sier Tyler.

Hun blåser støv av et innrammet bilde av Harry, og peker på noe grått i hjørnet av bildet.

- Man ser ikke meg, men man ser håret mitt.

- Det tok over livet mitt

78-åringen poserer gledelig foran Dagbladets kamera, og tar fotografens instruksjoner like lett som en medievant kongelig.

Det kan se ut til at dronningens bortgang nærmest har gitt den gamle damen en ny gnist. Flere ganger i løpet av samtalen, kommer hun tilbake til en frase fra dronningen som ble slått opp over hele London da byen ble coronastengt.

Det er disse fire ordene hun klamrer seg til nå.

«We will meet again.»

- Det tok over livet mitt

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer