Kronprinsesse Mette-Marit:

- Det var beintøft

Kronprinsessa åpner seg om fortida.

OVERRASKER: Kronprinsesse Mette-Marit gjestet P3-programmet «The Kåss Furuseths» på Valentinsdagen. Da ble hun overrasket med dette spørsmålet. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2001 kunne kongehuset kunngjøre at kronprins Haakon (47) og hans utvalgte, Mette-Marit Tjessem Høiby (47), hadde forlovet seg.

Oppmerksomheten ble raskt rettet mot det nyforlovede paret - og det er ingen tvil om at kvinnen fra Kristiansand raskt ble tema i skandinavisk presse.

Siden den gang har Mette-Marit giftet seg og blitt kronprinsesse. Veien dit var imidlertid ikke bare enkel, skal vi tro kronprinsessa selv.

- Kaster opp av tanken

Søndag denne uka gjester kronprinsesse Mette-Marit podkasten «The Kåss Furuseths», drevet av Else (40) og Ramona Kåss Furuseth (36).

Under episoden kommer de inn på en rekke tema, deriblant fortida - nærmere bestemt tida før hun ble kronet til kronprinsesse.

BURSDAG: 20. juli fyller vår helt egne kronprins Haakon 47 år.
 I den anledning har kronprinsesse Mette-Marit valgt å hylle ektemannen på Instagram. Video: Instagram / Crownprincessmm. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Det er noen perioder i livet, kanskje spesielt den første fasen til meg og Haakon, som jeg ennå ikke klarer å tenke på uten å måtte kaste opp, sier kronprinsessa ærlig, ifølge NRK.

Videre forteller hun om presset hun opplevde utenfra.

- Det var et enormt press, og jeg kom dit uten noe som helst erfaring med det, sier hun.

Videre forteller Mette-Marit at det er en rekke tv-innslag fra begynnelsen av forholdet med Haakon hun ikke klarer å se.

Vil ikke føle skam

Da forholdet mellom kronprinsessa og kronprins Haakon ble kjent i 1999, var det flere som ønsket å mene noe om forholdet. Det ble rettet et stort fokus mot Mette-Marits mye omtalte livsstil - og flere mente at hun var lite skikket til å ta del i den norske kongefamilien.

I podkasten er Mette-Marit derimot sikker på at folk ikke mente alt som ble sagt. Hun legger derimot ikke skjul på at hun har følt på skam.

- Det er en forferdelig følelse. Jeg har egentlig lovet meg selv at etter den perioden skulle jeg aldri føle på skam igjen. Det er ingenting som skal få meg til å føle meg som at jeg ikke er god nok, sier kronprinsessa.

BRYLLUP: En augustdag i 2001 sto en rørende seremoni mellom Mette-Marit og Haakon. Foto: Bjørn Sigurdsen / NTB
BRYLLUP: En augustdag i 2001 sto en rørende seremoni mellom Mette-Marit og Haakon. Foto: Bjørn Sigurdsen / NTB Vis mer

Tross andres meninger, Mette-Marit og kronprins Haakon var stormforelsket og var klar på hvilken vei forholdet skulle gå. 25. august i 2001 sto bryllupet, men kronprinsessa følte det var rett å ta bladet før munnen før hun giftet seg med landets kronprins.

Dager før bryllupet kommenterte hun derfor fortida si, som hun selv beskrev som «utsvevende».

Ga ut bok

Hun har også flere ganger åpnet seg om tida før hun ble Norges kronprinsesse. I 2019 utga hun boka «Hjemlandet og andre fortellinger». Der forteller hun mye fra sin personlige historie, med detaljer fra egen barndom og ungdom.

I boka kommer det blant annet fram at Mette-Marit barberte av seg alt håret i tredjeklasse på videregående, og at familien bare så vellykket ut på utsida. Hun forteller at hun gikk gjennom en fase hvor hun hadde mye vondt i seg som måtte ut.

Som 16-åring reiste Mette-Marit til Australia for å komme seg vekk, og etter at hun kom hjem begynte hun på IB-linja på Oslo katedralskole. Det forteller hun ble en ganske tung periode, hvor hun innså at barndommen hadde gjort noe med henne.

- Fram til jeg reiste til Australia, hadde jeg vært verdens mest pliktoppfyllende unge, jeg var veldig snill, helt innenfor boksen. Så sa det vel bare stopp, jeg greide ikke mer, i alle fall kunne jeg ikke leve opp til de forventningene andre hadde til meg. Jeg har alltid kjent på at jeg ikke er god på forventninger, sier Mette-Marit i boka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer