- Det var Bjørn Wirkola, Odd Iversen og Freddie Mercury

Kjendisene strømmet til Queen-forestilling i Oslo.

Det var en usedvanlig kjendisspekket premiereforestilling som gikk av stabelen på Folketeateret i Oslo i kveld. «Alle» i showbusiness elsker Queen og Freddy Mercury - og når musikalen bygget på deres låter kan skilte med Queen-gitarist Brian May selv på gitar, denne ene åpningskvelden, lot ikke folk seg be to ganger.

Her var Guri Schanche og Great Garlic Girls, Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen, Mariann Aas Hansen og Venke Knutsson, Helene Rask og Lene Alexandra, A1 og Stian Barsnes Simonsen - for å nevne noen få.

- Freddy Mercury var en av de jeg strakk meg etter da jeg først begynte å leke med dette å synge, sa Morten Harket, som kom med kona Inez Andersson.

-  Han traff meg i 15-16-årsalderen, i en periode da jeg var i rivende utvikling, og jeg gikk gatelangs og prøvde å synge som ham og Johnny Cash. Slik ble jeg som jeg ble, sa Harket, som uten å nøle karakteriserte tilværelsen etter A-has nedleggelse som «spennende».

Bommet på konserten - Hva jeg skal gjøre nå? Mulighetene er uendelige. Men virkeligheten setter grensene; du kan si at det å skape noe handler om å sette grenser, sa Harket med sedvanlig kryptering.

To andre vokalister som har mye å takke Queen for, er Åge Sten Glam Nilsen fra Wig Wam og Dag Ingebrigtsen fra TNT og The Kids.

- Jeg gikk glipp av den ene konserten de gjorde i Norge, i Drammenshallen i 1980. Jeg var på turne med The Kids, var sliten og forkjølet og prioriterte å hvile. Å se Brian May på scenen i kveld blir magisk, fortalte Ingebrigtsen, som lærte seg å spille og synge ved å etterape LP-platene sine - helt til Queen kom og gjorde det for vanskelig.

- Da jeg var ung var det var Bjørn Wirkola, Odd Iversen, Mick Jagger og Freddie Mercury, sier trønderen.

Klassisk og rock For Glam handla Queen om komplekse melodier og en spennende og særegen miks av klassisk musikk og hardrock.

- Mercury var en fyr som virkelig følte og mente det når han sto på scenen. Tenk på Live Aid i 1985, sa Glam.

LEGENDE: Gitarist Brian May og trommeslager Roger Taylor er selv tilstede på premieren i Oslo. Tidligere i dag lot May seg avfotografere med Espen Grjotheim, som har hovedrollen i Queen-musikalen. Foto: Heiko Junge / Scanpix
LEGENDE: Gitarist Brian May og trommeslager Roger Taylor er selv tilstede på premieren i Oslo. Tidligere i dag lot May seg avfotografere med Espen Grjotheim, som har hovedrollen i Queen-musikalen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Pussig nok døde han samme dag som trommeslageren i mitt andre, store favorittband - Eric Carr i Kiss. Det fikk ikke like mange spaltemeter, mimret Wig Wam-vokalisten.

- Freddie var rett mann Før Roger Taylor - Queens trommeslager - plutselig viste sitt åsyn på den røde løperen. Han har ikke vært i Norge siden den gangen i 1980.

- Jeg er svært glad for å komme tilbake. Jeg har sett denne musikalen to hundre ganger, og tror den blir kjempebra i kveld, sa Taylor om «We Will Rock You», som har gått sin seiersgang i mange land.

Taylor spilte ikke bare trommer, han hadde også hovedvokalen på enkelte av det legendariske bandets låter. En gammel historie skal ha det til at Taylor i sin tid ble grinete for at det ikke var ham, men en viss Freddie Mercury som ble fast vokalist i gruppa. Men dette har han kommet over, kunne han forsikre Dagbladet,

- I dag er jeg svært glad for at det var Freddie som ble vokalist. Han var den rette for jobben! sa Taylor med noe av et understatement før han entret folketeatersalen.

Brian May? Han viste seg ikke før teppefall.