Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Det var en tydelig beveget og sorgtung enke som tok farvel med sin ektemann

Den danske kongefamilien tok farvel med prinsen.

TØRKET TÅRENE: Dronning Margrethe var tydelig preget av stundens alvor under bisettelsen av hennes ektemann gjennom 50 år. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
TØRKET TÅRENE: Dronning Margrethe var tydelig preget av stundens alvor under bisettelsen av hennes ektemann gjennom 50 år. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bisettelsen av prins Henrik av Danmark fant sted i Christianborgs Slotskirke i København klokken 11 tirsdag.

I tillegg til dronning Margrethe (77) og resten av den danske kongefamilien, var flere av prinsens franske familie, venner og representanter for det offisielle Danmark til stede i kirken.

- Det er 60 gjester samlet i Christianborg Slotskirke for å ta et siste farvel med prins Henrik. Det er primært familie, det vil si den kongelige familie og prins Henriks franske familie. Det er også noen få representanter fra det offisielle Danmark, blant andre statsminister Lars Løkke Rasmussen. Dette skiller seg fra vanlige kongelige begravelser, hvor antallet gjester pleier å være langt større, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, til Dagbladet.

Dronningen ankom kirken ikledd sort slør, og kronprinsparet, prinsesse Marie, prins Joachim og barnebarna kom samlet til kirken. ​

- Han var fargerik, uforutsigbar og fransk, sa presten for å beskrive prins Henrik.

Tydelig preget

Mens det tidligere har blitt stilt spørsmål ved dronningens smil etter mannens bortgang, var det tydelig å se sorgen som tynger henne da hun kom inn i kirken.

- Under bisettelsen fikk vi se tårene. Det var en tydelig beveget og sorgtung enke som tok farvel med sin ektemann gjennom over 50 år. Hun er oppdratt til å stå støtt både i glede og sorg, og det er nok derfor smilet også har dukket opp disse dagene. Også på kirketrappen i dag før og etter bisettelsen, sier Caroline Vagle og utdyper:

- Men selv om hun smilte til folket, var hun blank i øynene. Smilet er nok en slags takk for all kjærligheten hun og familien har fått fra folket de siste dagene.

PREGET: Dronning Margrethe prøvde sitt beste for å smile til folket da hun og familien sto på kirketrappa etter bisettelsen. Foto: NTB scanpix
PREGET: Dronning Margrethe prøvde sitt beste for å smile til folket da hun og familien sto på kirketrappa etter bisettelsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kronprins Frederik slet også med å holde tårene tilbake under bisettelsen.

- Han er et følelsesmenneske, og er kanskje den som har vist sorgen tydeligst de siste dagene etter prins Henriks bortgang. Det er som nevnt bare 60 gjester, noe som er svært lite i kongelig sammenheng. Det er blant annet ikke representanter for andre kongehus, slik det vanligvis ville vært. Likevel er eks-kong Konstantin av Hellas der, men det er fordi han er gift med dronning Margrethes søster Anne-Marie, sier Vagle.

Prins Joachims eks-kone Alexandra (53) var også til stede i kirken.

- Hun blir fortsatt regnet som en av de nærmeste. Det er hennes deltagelse i bisettelsen et tydelig tegn på, påpeker kongehuseksperten.

INTIM BISETTELSE: Kun nærmeste familie og noen utvalgte representanter for det offisielle Danmark er til stede i kirken. Foto: NTB scanpix
INTIM BISETTELSE: Kun nærmeste familie og noen utvalgte representanter for det offisielle Danmark er til stede i kirken. Foto: NTB scanpix Vis mer

- God støtte for mora

Dronningens to søstre, Anne-Marie og Benedikte, var begge på plass for å støtte sin søster i sorgen. Førstnevnte kom sammen med sin mann Konstantin, mens sistnevnte kom alene. Hun mistet selv sin ektemann prins Richard i fjor.

Under bisettelsen kom presten blant annet inn på prins Henriks sviktende helse de siste åra: ​

- Døden kom ikke overraskende på hverken prins Henrik selv, eller på resten av kongefamilien. Prins Henrik sa selv for flere år siden at han tenkte på døden hver dag, og ikke med frykt, men aksept.

HOLDT SAMMEN: Prinsesse Marie, prins Joachim, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og dronning Margrethe på plass i kirken under bisettelsen av prins Henrik. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
HOLDT SAMMEN: Prinsesse Marie, prins Joachim, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og dronning Margrethe på plass i kirken under bisettelsen av prins Henrik. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix Vis mer

Kronprinsen og dronningen sendte hverandre varme blikk og gode smil, da presten fortalte Margrethe og Henriks kjærlighetshistorie.

- Det er tydelig at Frederik er en god støtte for mora i den tøffe tiden, sier Vagle.

Presten tok også opp prins Henriks kritikk av sin rolle i det danske monarkiet, som har fått mye oppmerksomhet gjennom flere år:

- Det var et spørsmål om likeverd og rettferdighet for ham. Presten la også vekt på at selv om prinsen kritiserte sin rolle i monarkiet, sto han like kjærlig ved sin families side, kommenterer Vagle.

Da prins Henrik i fjor uttalte at han ikke ønsket å bli gravlagt ved siden av dronning Margrethe, var det mange som sperret opp øynene.

Prinsen måtte tåle mye kritikk for dette og andre kontroversielle utsagn. Imidlertid ble han i høst diagnostisert med demens, og i etterkant valgte dansk presse å innta en mer passiv rolle i møte med den danske prinsen.

INNE I KIRKEN: Det ligger flere lag med blomsterkranser på gulvet i slottskirken.
Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix
INNE I KIRKEN: Det ligger flere lag med blomsterkranser på gulvet i slottskirken. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix Vis mer

Samlet for å se kisten

Bisettelsen varte i omtrent 45 minutter, og ble ledet av kongehusets egen prest, Erik Norman Svendsen. Tre kor sang i bisettelsen, deriblant Københavns guttekor, skriver DR.

Etter seremonien deltar kongefamilien og gjestene i en privat sammenkomst på Amalienborg slott. Ettersom bisettelsen var liten og privat, var ingen fra det norske eller svenske kongehuset til stede.​​

PÅ HALV STANG: Ingen representanter fra den norske kongefamilien er til stede i bisettelsen, men Slottet har heist statsflagget ned til halv stang i anledning bisettelsen tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ HALV STANG: Ingen representanter fra den norske kongefamilien er til stede i bisettelsen, men Slottet har heist statsflagget ned til halv stang i anledning bisettelsen tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Torsdag ble prins Henriks kiste flyttet fra kongeparets vår-og høstresidens, Fredensborg, til det danske slottet Amalienborg.

Der ventet flere hundre dansker kø for å få et glimt av kisten, meldte DR.

«Castrum doloris», som betyr «smertens leie» på latin, er en flere hundre år gammel tradisjon i kongehuset.

Det går ut på at den lukkede kisten vises frem til offentlig skue, og publikum kunne gå forbi kisten på gitte tidspunkter i kirken i København fram til mandag kveld.

Sovnet stille inn

Det var natt til onsdag sist uke at nyheten om den danske prinsens bortgang ble kjent. Han ble 83 år gammel.

- Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokka 23.18 på Fredensborg Slott, sto det i pressemeldingen.

Dronning Margrethe og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede, opplyste kongehuset.

​Prinsen ble innlagt på Rigshospitalet i København 28. januar, etter å ha fløyet hjem fra ferie i Egypt samme dag, ifølge Ekstra Bladet.

Han ble undersøkt for det kongehuset opplyste var en godartet svulst i venstre lunge. Kort tid etter ble det kjent at tilstanden hans var blitt verre, noe som førte til at kronprins Frederik avbrøt sitt besøk til vinter-OL i Sør-Korea.

Tirsdag, kun timer før hans bortgang, ble prinsen utskrevet fra Rigshospitalet og overført til Fredensborg Slott, der han ønsket å tilbringe sin siste tid.

DØDE TIRSDAG KVELD: - Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokka 23.18 på Fredensborg Slott, heter det i pressemeldingen fra det danske kongehuset. Video: NTB Vis mer

Bryter med kongelig tradisjon

Det har lenge vært spekulert i hvor prins Henrik vil bli gravlagt, etter at han flere ganger har uttalt at han ikke ønsket å gravlegges ved siden av sin kone på parets planlagte gravsted ved Roskilde Domkirke.

Forrige uke ble det kjent at prinsen får ønsket sitt oppfylt, skrev DR.

Det danske slottet kunne fortelle at prins Henrik skal kremeres, og at halvparten av asken skal etter prinsens eget ønske spres over dansk farvann, men den andre halvparten skal legges i en urne og senkes i hagen ved Fredenborg slott.

Overfor Dagbladet kunne Se og Hørs kongehusekspert Caroline Valge fortelle at prinsens ønske bryter med kongelig tradisjon i Danmark.

- Asken hans skal spres på havet og senkes i slottshagen på Fredensborg. Dette bryter med all kongelig tradisjon i Danmark, hvor de fleste kongelige er stedt til hvile ved Roskilde Domkirke, sa Vagle og la til:

- Prinsen skal heller ikke ha ønsket en stor begravelse, og det er kun den nærmeste familie og noen få andre som skal ta et siste farvel under bisettelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!