- Det var rart å ha solgt en million album på verdensbasis og ikke ha råd til en kaffe

Trine Rein jobbet som limousinsjåfør i Los Angeles og trodde at hun var gått ut på dato.

<strong>SYNGER I KVELD:</strong> - Jeg føler selvsagt et ansvar overfor låtskriveren. Det er den mest nervepirrende delen, sier Trine Rein, som i kveld framfører ei ny låt i programmet «The Hit». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SYNGER I KVELD: - Jeg føler selvsagt et ansvar overfor låtskriveren. Det er den mest nervepirrende delen, sier Trine Rein, som i kveld framfører ei ny låt i programmet «The Hit». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg var aldri i tvil om at jeg kom til å si ja.

Artisten Trine Rein (43) er tilbake i rampelyset. I kveld skal hun framføre ei helt ny låt i NRK-serien «The Hit».

Hun er fremdeles rolig der hun sitter i sofaen på Marienlyst, men hun vet at fem minutter før hun skal på scenen, kommer nervene til å gjøre opprør. 

- Da raser hele verden sammen. Akkurat nå gleder jeg meg, men ikke spør meg fem minutter før jeg skal på. Det mest nervepirrende er at jeg føler et ansvar overfor låtskriveren.

Følte seg utdatert Rein har plukket ut en låt skrevet av en helt ukjent låtskriver. Deretter har hun laget sin egen versjon av sangen og i kveld skal den framføres for første gang.

- Det er gøy å endelig få fokusere på musikken og bli spurt om å gjøre noe jeg driver med. Man blir jo spurt om alt annet enn det en kan, som matlaging, «71 grader nord» og dansing. Jeg er forsiktig med hva jeg sier ja til. Det kan være gøy å invitere til middag uten et tv-team på slep også, sier hun.

I år feirer Rein 20 år som internasjonal artist med et nytt album, der bookleten er på engelsk. Singelen hun framfører i kveld er selvskreven på plata.

Debutalbumet «Finders Keepers» kom i 1993 og solgte solgte 200 000 i Norge. I Japan hele 400 000, og singelen «Just Missed The Train» toppet 16 ulike hitlister samtidig.

Likevel var Rein usikker på om det var artist hun egentlig ønsket å være.

- Etter å ha gitt ut tre soloalbum på 90-tallet tenkte jeg på om det var dette jeg virkelig ville. Jeg reiste til USA og prøvde å leve uten musikken. Det gikk dårlig. Det var en vanskelig tid, sier hun.

Norskamerikaneren, som har dobbelt statsborgerskap, forteller at det på den tiden var stort fokus på unge, uerfarne artister.

- De var sexsymboler i en alder av 13,5. Jeg var utdatert, det fikk jeg merke på kroppen. De var ikke ute etter det jeg hadde da, sier Rein, som understreker at hun ikke forsøkte seg på noen profesjonell karriere i USA. 

- Der var jeg mest opptatt av å finne ut av veien videre, og å få endene til å møtes.

Kjørte VIP-limousin Rein, som hadde solgt til tredobbelt platina, endte opp med å ta seg jobb som limousinsjåfør for VIP-klienter.

<strong>NY HIT?:</strong> Trine Rein er med på NRKs jakt på en superlåt, «The Hit». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
NY HIT?: Trine Rein er med på NRKs jakt på en superlåt, «The Hit». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Jeg fikk så vidt endene til å møtes, men det virket umulig å komme tilbake som artist. Jeg hadde jo ingen penger.

Livet som limousinsjåfør for de rike og vellykkede beskriver Rein som «lærerikt».

- Jeg tjente nærmest ingenting, og fikk kjeft av folk som hadde en dårlig dag. Det var merkelig å ha solgt en million album på verdensbasis og ikke ha råd til en kaffe og få kjeft av VIP-klienter. Men jeg greide å se humoren i det, sier hun.

Rein møtte også som VIP-assistent og møtte personer som Quincy Jones, Sharon Stone, Al Gore og Paula Abdul. Arbeidet hun gjorde oppfattet hun som nedverdigende.

- Jeg jobbet også med å ta vare på VIP-klientene, guide dem til den røde løperen, sørge for at de slapp køen og hente kaffe til dem. Det var et veldig unorsk yrke. Det var tipsbasert, og det føltes veldig nedverdigende. Jeg tenkte: «Hvis jeg smiler nå, får jeg kanskje litt tips.» Det var nesten litt prostitusjonsaktig og helt surrealistisk.

- Jeg sto på Golden Globe langs løperen og ventet mine klienter. Da kom Robin Williams. Han var en så sympatisk person! Han tok seg tid til oss på gulvet, smilte og spurte hvordan vi hadde det.

Sa opp på dagen Artisten hadde nesten gitt opp håpet om å gjøre come back som artist, da hun plutselig fikk en telefon fra Norge.

- De lurte på om jeg ville være med på showet «80-tallet beat for beat». Jeg sa opp jobben på dagen, leide ut leiligheten, satte bilen i opplag og dro til Norge.

I utgangspunktet trodde Rein at hun skulle være i Norge i seks uker.

- Men det gikk bra med forestillingen, så jeg ble her og jobbet med sceneshow i noen år. Så kom behovet for et soloalbum. Jeg greide det i 2010, det første på 12 år. Da var jeg i gang igjen.

Skremmende kjendisstatus Som populær popartist har Rein fått kjenne på både fordelene og ulempene ved kjendistilværelsen.

- I starten var det skremmende å være kjent. Jeg bodde på Nesodden og tok mye båt og buss. På bussen hendte det at det satt unge gutter og brølte «shame, shame, you just missed det train». Det syntes jeg var kjempeekkelt. Det er ekkelt når du er alene, du føler deg nesten som et mobbeoffer.

Også livet i medienes søkelys har til tider vært utfordrende.

- Det har vært en læringskurve. Jeg har opplevd mer enn én gang at ting som står på trykk ikke stemmer. Jeg er ikke så glad i å gi intervjuer til den skrevne pressen. Jeg trenger jo pressen for å få frem hva jeg driver med, mens pressen gir blanke i hva jeg driver med og vil selge aviser. Jeg må gi noe som selger, men ikke gå på tvers av mine verdier.

Mot plastisk kirurgi Rein føler at hun er på det stedet hun ønsker å være i livet og håper hun kan fortsette å leve av musikken i mange år framover.

<strong>FRILUFTSLIV:</strong> Trine Rein var deltaker i TV-programmet «71 grader nord» og tok i den anledning Dagbladet med på tur i skogen. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRILUFTSLIV: Trine Rein var deltaker i TV-programmet «71 grader nord» og tok i den anledning Dagbladet med på tur i skogen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ti år fram i tid håper jeg at jeg fortsatt kan leve av å synge. Det er et spørsmål som stilles nå fordi jeg ikke er 20 lenger, men det er mange artister som er eldre enn meg. Selv ser jeg opp til folk som Aretha Franklin, Gladys Knight og Stevie Wonder. Alder bør ikke ha noe å si når det gjelder musikk, sier hun.

Artisten er kritisk til perfeksjonspresset vi lever under i 2014.

- I dag skal vi jo helst være evig unge og jenter helt ned i 14-15-årsladeren vurderer plastisk kirurgi for å se bra ut. Jeg tror ikke mange av mine kolleger ikke har brukt plastisk kirurgi i kampen mot alderdommen. Det er jeg så i mot. Hvorfor kan vi ikke bare være naturlige? Det bør være nok å holde seg i form og være sunn og frisk. De rynkene er bare bevis på det livet jeg har levd.

- Føler du selv på utseendepresset?

- Jeg er prøver å ignorere det. Jeg liker å ta meg godt ut og stygge bilder er ikke noe gøy, men det kan man få selv om man har vært hos en plastisk kirurg. Hvis folk synes jeg ikke ser ut som om jeg er 20 lenger, så er det helt greit.

- Utviklingen med selfier der man ser perfekte ut og photoshoppede bilder synes jeg er veldig skummel. Man bør oftere ta seg en tur ut i skog og mark og kjenne på de ekte verdiene.

  

<strong>SUKSESS:</strong> Trine Rein mottok gull og platina for salget av «Beneath my skin» i 1996.
Foto : Geir Bølstad / Dagbladet
SUKSESS: Trine Rein mottok gull og platina for salget av «Beneath my skin» i 1996. Foto : Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer