Hertuginne Kate og hertuginne Meghan:

Detalj vekker oppsikt

Hertuginne Kate og hertuginne Meghan har ikke valgt tilfeldige smykker for anledningen.

I SORG: Nærmeste familie var samlet i Westminster Hall for å minnes den avdøde dronningen. Foto: NTB
I SORG: Nærmeste familie var samlet i Westminster Hall for å minnes den avdøde dronningen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

For en uke siden døde dronning Elizabeth, 96 år gammel.

Nylig var dronning Elizabeths nærmeste familie samlet ved hennes kiste i Westminster Hall for å ære og minnes den avdøde dronningen. Her skal kisten ligge frem til begravelsen på mandag.

Blant dem var også prinsesse Kate (40) og hertuginne Meghan (41), som bar på noen helt spesielle, og rørende detaljer.

Bar Elizabeths brosje

Hertuginne Kate bar en brosje med perler og diamanter som inntil nylig tilhørte dronning Elizabeth, og som den avdøde dronningen selv sist brukte offentlig tilbake i 1999, ifølge danske Se og Hør.

I tillegg bar 40-åringen perleøredobber som har tilhørt hennes mann prins Williams mor, prinsesse Diana.

FØRSTE TALE: Klokken 19.00 fredag 9. september talte kong Charles for første gang som konge. Det skjedde bare ett døgn etter at nyheten om at dronning Elizabeth hadde gått bort, 96 år gammel. Video: Reuters Vis mer

Også hertuginne Meghan vekket oppsikt med sine valg av smykker. Hennes perleøredobber var nemlig en gave fra nettopp dronning Elizabeth i anledning bryllupet til Meghan og prins Harry i 2018.

Spesiell betydning

Begge hertuginnenes øredobber er hvite perler, og det er ikke tilfeldig.

Det er nemlig tradisjon for de kongelige å bruke hvite perler når de sørger. Ifølge The Telegraph, skal perlene symbolisere tårer.

Perlesmykkene blir ofte kalt for «mourning jewellery», som kan oversettes til «sørgesmykker» på norsk.

- Sørgeklær har vært en del av europeisk kongekultur i århundrer, men det nådde sitt høydepunkt på 1800-tallet med innflytelsen fra dronning Victoria, som satte standarden, sier Matthew Storey, kurator ved Historic Royal Palaces, til The Telegraph.

HISTORISK: Statsminister Jonas Gahr Støre beskriver hva dronning Elizabeth har hatt å si for Norge. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Foto/video: Shad Madian. Vis mer

Svarte klær resten av livet

Tradisjonen startet i 1861 da dronning Victoria mistet ektemannen prins Albert. Etter bortgangen til Albert, gikk hun kledd i svart resten av livet.

Siden den gang har kongefamilien hatt som protokoll å gå i svarte klær og perlesmykker etter tap av familie og venner. Dronning Elizabeth gikk for eksempel kledd slik i begravelsen til prinsesse Diana i 1997, og ble sist sett i svart og perler i ektemannens begravelse i 2021.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Nå er det kongefamiliens tur til å hedre dronningen i svart og perler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer