Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ikea-gründer Ingvar Kamprad:

Detaljen i Ikea-kongens dødsannonse vekker oppsikt

Har du skrudd sammen et Ikea-møbel, vet du hva det er.

GJORDE INNTRYKK: Så å si alle har et forhold til den svenske møbelkjeden Ikea. Det var avdøde Ingvar Kamprad som i sin tid startet bedriften. I sin dødsannonse valgte kollegene å snike inn en aldri så liten hyllest. Foto: NTB scanpix, Expressen
GJORDE INNTRYKK: Så å si alle har et forhold til den svenske møbelkjeden Ikea. Det var avdøde Ingvar Kamprad som i sin tid startet bedriften. I sin dødsannonse valgte kollegene å snike inn en aldri så liten hyllest. Foto: NTB scanpix, Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga kom meldingene om at Ikea-gründeren Ingvar Kamprad hadde gått bort, 91 år gammel. Ifølge en pressemelding fra selskapet han selv skapte, hadde han de nærmeste rundt seg da han avgikk ved døden.

Kamprad blir sett på som et nasjonalikon, har i mange år vært Sveriges rikeste mann og grunnla flatpakkemøbelimperiet Ikea.

91-åringen, som grunnla møbelgiganten Ikea allerede som 17-åring har legendestatus i nabolandet. Mangemilliardæren har lenge vært Sveriges rikeste og blant Europas rikeste menn og hadde i 2007 en formue på rundt 300 milliarder kroner.

​Etter dødsfallet har reaksjonene vært mange, og flere nekrologer har allerede vært på trykk. Nå er dødsannonsen også publisert. Den er derimot ikke helt som alle andre dødsannonser.

Unbrakonøkkel

«Til minne om vår kjære Ingvar Kamprad. Født 30. mars 1926. Død 27. januar 2018. [Hilsen] medarbeiderne på Ikea og Ikano», heter det i dødsannonsen, som ble publisert i avisa Smålandsposten.

Kollegene som har sendt inn dødsannonsen ber i tillegg om donasjoner til Fru Berta Kamprads stiftelse, som jobber med forskning og bekjempelse av kreftsykdommer.

Teksten er i og for seg relativt normal for en dødsannonse. Det er heller ikke uvanlig at man, slik det er gjort her, ber om donasjoner til en stiftelse.

Symbolet øverst i annonsen har derimot enkelte bitt seg merke i, ifølge Expressen. For mens enkelte velger å ha et hjerte, en hvit due eller et kors på denne plassen, har Ikea-kollegene tatt en annen avgjørelse.

Hvis du noen gang har skrudd sammen et møbel fra den kjente produsenten, har du utvilsomt vært nær den såkalte unbrakonøkkel. Denne passer til produsentens skruer, og kommer ofte med om man handler byggesettene av noen møbler produsenten tilbyr.

KREATIVT: Har du skrudd sammen en kommode fra Ikea noen gang, har du definitivt brukt en slik nøkkel. Foto: Expressen
KREATIVT: Har du skrudd sammen en kommode fra Ikea noen gang, har du definitivt brukt en slik nøkkel. Foto: Expressen Vis mer

Ifølge den svenske avisa er unbrakonøkkelen selve symbolet på Kamprad.

Fredag blir det holdt to gigantiske minnestunder for den avdøde gründeren. Alle de 5000 ansatte i Älmhult, der selskapet i sin tid ble født, er bedt. Derfor har de sett seg nødt til å dele minnestunden i to deler, slik at alle som ønsker skal få plass.

Det er ikke kjent når begravelsen blir. I samme lokalavis som den humoristiske dødsannonsen, har milliardærens tre sønner - Peter, Jonas og Mathias - publisert sin egen versjon. «Vår elskede pappa Ingvar Kamprad forlot oss i stor sorg og savn», står det blant annet i den. Der opplyses det om at begravelsen bare kommer til å være åpen for de aller nærmeste.

Ble meldt død

Den svenske kringkasteren Sveriges Radio meldte i november feilaktig at Kamprad var død.

Familiens talsmann og visedirektør for Kamprads stiftelse, sa den gangen at 91-åringen i aller høyeste grad levde.

- Han er ved samme helse som tidligere, sa Per Heggenes til Expressen.

Kamprads mangeårige venn, Bertil Torekull, var blant dem som reagerer på tabben.

- Jeg kan bekrefte at Ingvar sitter ute i sola og tar det lugnt. Selv synes jeg det er en stor skam at man gjør slike feil, sa han til Expressen.

- Selv har jeg aldri vært med på noe likende som avismann, selv om jeg har gjort mange feil, sa Torekull, tidligere sjefredaktør i flere svenske aviser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!