<strong>- OVERSKRIDER GRENSEN FULLSTENDIG:</strong> Kellyanne Conway (t.v.) møter tøff motstand etter at hun ble avbildet i denne sittestillingen, da president Tump hadde møte på Det ovale kontor. Foto: NTB Scanpix
- OVERSKRIDER GRENSEN FULLSTENDIG: Kellyanne Conway (t.v.) møter tøff motstand etter at hun ble avbildet i denne sittestillingen, da president Tump hadde møte på Det ovale kontor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kellyanne Conway:

Dette bildet av Trumps rådgiver skaper sterke reaksjoner: - Aldri sett noe liknende

Får kritikk for manglende etikette. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Donald Trumps politiske rådgiver Kellyanne Conway (50) har vært i hardt vær den siste tida.

Det er hovedsakelig 50-åringens mange uheldige uttalelser som har skapt store overskrifter, noe som også har ført til at hun er svartelistet av flere medier.

<strong>KNELENDE:</strong> Kellyanne Conway møter kritikk for mangel på etikette. Foto: NTB Scanpix
KNELENDE: Kellyanne Conway møter kritikk for mangel på etikette. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå er det imidlertid ikke uttalelsene, men oppførselen hennes som møter kritikk.

Mandag hadde Trump et møte med lederne av høyskolene og universitetene i USA hvor studentmassen tradisjonelt har bestått av afro-amerikanere. Conway var også tilstede, men da presidenten og hans besøkende stilte seg pent opp for en fotoseanse, virket rådgiveren å være opptatt av noe helt annet.

- Overskrider grensen fullstendig

Etter å ha tatt et bilde av presidenten og gjestene, satt 50-åringen knelende i sofaen, med høyhælte sko på, samtidig som hun trykket på mobiltelefonen.

Ifølge The Telegraph og USA Today mener flere at Conway utviste total mangel på respekt og etikette, og at en slik oppførsel ville vært mer passende dersom hun befant seg i sofaen i sitt eget hjem.

Etiketteekspert og foredragsholder hos Dannelse.no, Reidar Helliesen, tror knapt sine egne øyne når han ser bildene fra Det ovale kontor.

- Jeg har aldri sett noe liknende. Hun overskrider grensen fullstendig for hva som er anstendig i en slik formell - veldig formell - setting, og opptrer på en slags hjemmekoselig måte som skaper usikkerhet og grobunn for misforståelser. Det er nesten overraskende at hun ikke skjønner det selv, sier Helliesen til Dagbladet.

- Misforstått

Med Conways noe utradisjonelle sittestilling mener etiketteeksperten at den kontroversielle rådgiveren sender et feil signal.

- Det handler om å vise respekt, og å få de oppmøtte til å føle seg velkommen. Gode holdninger er veldig viktig, ikke minst når du representerer Det hvite hus.

- Du trenger ikke gå rundt med flosshatt heller, men opptre på en naturlig og avslappet måte, innenfor visse grenser, mener han.

I likhet med flere andre påpeker Helliesen også det faktum at Conway har på seg sko i sofaen.

- Å sitte skrevende på knærne med skoene i sofaen er ikke noe man gjør hjemme engang.

- Hvis tanken har vært å få selskapet til å føle seg avslappet, så har hun misforstått fullstendig. På bildene virker det som om enkelte i følget prøver å ikke hvile blikket på henne, og det er kanskje ikke så rart. De vet antakeligvis ikke hvordan de skal reagere. Tenk om kongen eller Erna hadde sittet sånn?

Kalt inn på teppet

Dette er imidlertid langt fra den eneste uheldige situasjonen fra rådgiveren den siste tiden.

Nylig ba det amerikanske etikkrådet Det hvite hus vurdere hvorvidt Conway bør straffes, etter at hun reklamerte for presidentdatteren Ivanka Trumps klær under et direktesendt intervju.

Hun ble tidlig kalt inn på teppet etter å ha sagt blant annet «du kan kjøpe klærne hennes på nettet (...). Gå og kjøp Ivankas klær. Det er en fantastisk kolleksjon, jeg gir den mer enn gjerne gratis reklame: Gå og kjøp klærne i dag, folkens!» under et intervju med Fox News.

FORSVARER IVANKA: Dagen etter at Donald Trump gikk hardt ut mot varehuskjeden Nordstrom, som dropper produktene til presidentdatteren Ivanka Trump, reklamerer Trump-rådgiver Kellyanne Conway for datterens merkevare under ett intervju. Video: AP Vis mer

Fant opp massakre

Hun har også funnet opp begrepet «alternative fakta» da hun tok Donald Trumps pressesekretær i forsvar, før hun fortalte om en massakre som aldri hadde skjedd, også det på direktesendt TV.

Det var under et intervju med journalisten Chris Matthews på MSNBC at Conway viste til «Bowling Green-massakren» for å forsvare Trumps kontroversielle innreiseforbud.

Conway viste til to irakiske flyktninger, som ifølge henne var mesterhjernene bak denne massakren, og som aldri burde fått lov til å sette sine bein på amerikanske jord.

Bowling Green-massakren har altså aldri funnet sted, og Conway ble umiddelbart hetset, kritisert og latterliggjort for å fare med nok et eksempel på Trump-administrasjonens vilje til å bruke «alternative fakta» i den offentlige debatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer