Dette er Agnete Saba

26-åringen har rukket mye på tross av sin unge alder, og høstet ros for sin åpenhet om psykiske problemer. I år deltar hun i «Hver gang vi møtes».

AGNETE SABA: Artisten har høstet ros for sin åpenhet om psykisk helse. Her fra lanseringen av deltagere til 2021-sesongen av «Hver gang vi møtes». Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
AGNETE SABA: Artisten har høstet ros for sin åpenhet om psykisk helse. Her fra lanseringen av deltagere til 2021-sesongen av «Hver gang vi møtes». Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Agnete Saba (26) hadde akkurat fylt 14 år da hun og og bandkollegene i The BlackSheeps vant finalen i Melodi Grand Prix Jr. i 2008 med den samisk-norske låta «Oro jaska beana».

Vinteren 2011 deltok bandet i Melodi Grand Prix, der de endte på andreplass i den norske finalen.

Etter andreplassen i NRK-konkurransen «Stjernekamp» i 2013 og seieren i 2014-utgaven av «Skal vi danse», deltok hun igjen i Melodi Grand Prix i 2016 - denne gang som soloartist. Hun vant den norske finalen med låta «Icebreaker», men klarte ikke å kvalifisere seg til den internasjonale finalen i Stockholm.

Bandkrangel og rettssak

Nesten like raskt som hun ble kastet inn i musikkbransjen, fikk Agnete smake på medaljens bakside.

- Hele Norge var vitne til pubertstida mi. Det er tøft nok å prøve å finne seg selv, om ikke alle andre skal ha en mening om det, sa hun til Dagbladet som 19-åring.

To år etter MGP jr.-seieren brøt Agnete og bandkollega Emelie Nilsen med bassisten og trommisen i The BlackSheeps. Det falt ikke i god jord hos de utelatte bandmedlemmene.

THE BLACKSHEEPS: Her etter seieren i Melodi Grand Prix junior i 2008. Foto: Thomas Sivertsen / ANB
THE BLACKSHEEPS: Her etter seieren i Melodi Grand Prix junior i 2008. Foto: Thomas Sivertsen / ANB Vis mer

I kjølvannet av bruddet saksøkte de to tidligere medlemmene gruppa for et millionbeløp. Da rant begeret over.

- Det kom midt i en periode hvor jeg allerede slet med depresjon og angst. Heldigvis var jeg så ung at jeg ble skjermet for det verste.

Foreldrene representerte Agnete under rettsaken i Tana tingrett, som til slutt endte med at de to gjenværende bandmedlemmene ble frifunnet.

Åpen om psykiske problemer

Saba har i flere år vært åpen om at hun har slitt psykisk siden begynnelsen av tenåra. Både depresjoner og selvmordstanker har preget henne.

Da hun skulle stå på scenen for Norge i Eurovision 2016, var Agnete inne i sin verste periode med panikkangst. Under hele konkurransen var hun skjermet for pressen og offisielle ikke-musikalske programposter.

Samme år ble Finnmarkingen tildelt Åpenhetsprisen av organisasjonen Mental Helse.

- Veien dit (til ESC-finalen red. anm.) ble alt annet enn det jeg noengang kunne se for meg. Tankene var kommet ut av kontroll, jeg måtte trekke meg bort fra alt annet enn selve musikken, og jeg måtte be om å få fullstendig ro rundt meg. Det var et tøft, men nødvendig valg, skrev hun i takketalen, som ble lest opp av manager Espen Nystad.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 02.11.2013 Agnete Johnsen øver til i kveld. Foto: Endre Vellene Vis mer

I et intervju med VG i forbindelse med lanseringen av ny sesong av «Hver gang vi møtes» i 2021, uttalte hun følgende om det som skjedde i Stockholm:

- Jeg tror nok det var at jeg ikke hadde det så bra personlig, i tillegg til en pressende situasjon, en pressende jobb der og da. Det ble en dårlig kombo, og det var ting jeg kanskje skulle ha tatt tak i for lenge siden, som jeg ikke hadde gjort. Så jeg har brukt noen år på å bli godt kjent med meg selv og finne ut av hvem jeg egentlig er og hva jeg vil. Så jeg føler at jeg har vokst mye på den erfaringen som jeg fikk i Stockholm også.

Byttet etternavn

I 2020 byttet Agnete etternavn fra Johnsen til Saba. Hun har også brukt artistnavnene Aggie og Agnete i løpet av musikk-karrieren.

- Jeg har vokst opp på et lite sted som heter Reahpen i Finnmark, og min mormors pikenavn var Saba. Derfor følte jeg det var riktig å ta det navnet. Det er ingen på min siden av slekten som har det navnet lenger, sa hun til Dagbladet om navnebyttet.

Saba er et samisk navn, og kommer fra Isak Saba som var den første samen på Stortinget og Agnetes mormors onkel.

Disse deltar på «Hver gang vi møtes» 2021:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer