Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Judge Judy»:

Dette er den egentlige sannheten om «Judge Judy»

Ikke alt er slik det framstår på tv.

KNALLHARD: I over 20 år har Judith Sheindlin (75) vist seg beintøff i realityserien «Judge Judy». Foto: NTB Scanpix
KNALLHARD: I over 20 år har Judith Sheindlin (75) vist seg beintøff i realityserien «Judge Judy». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden 16. september 1996 har amerikanske Judge Judy, eller Judith Sheindlin (75), som hun egentlig heter, skapt minneverdige tv-øyeblikk i det rettslige realityprogrammet «Judge Judy».

Med sin skarpe tunge, sarkastiske personlighet og humoristiske uttrykk, har hun gjort seg særs bemerket. Under rettssakene er ikke 75-åringen fremmed for å gi de involverte partene det glatte lag. Slik blir det tilsynelatende tv-suksess av.

Men, er programmet egentlig så reellt som man vil ha det til?

Joda, Sheindlin er utdannet advokat og dommer i virkeligheten. Likevel er kanskje ikke alt slik det framstår på tv.

I FINSTASEN: Vanligvis ser man Judith Sheindlin (75) i langt mer konservative antrekk. Her avbildet i forbindelse med en galla i 2005. Foto: NTB Scanpix
I FINSTASEN: Vanligvis ser man Judith Sheindlin (75) i langt mer konservative antrekk. Her avbildet i forbindelse med en galla i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Drar med privatfly

I over 20 år jobbet tv-profilen med familierett i New York. Det blir dermed ingen overdrivelse å si at Sheindlin har en sterk tilknytning til «The Big Apple».

Foruten at hun har New Yorks flagg hengende bak seg, viser bildene i vignetten nettopp til den amerikanske verdensmetropolen. Som tv-seer kan man få inntrykk av at programmet blir spilt inn nettopp her.

Ifølge New York Daily News blir imidlertid «Judge Judy» tatt opp i Los Angeles i California. Dommeren reiser altså med privatfly fra Florida, hvor hun bor, til englenes by annenhver uke, og har som regel innspilling av episodene tirsdager og onsdager.

Sheindlin har selv erkjent i et intervju med Emmy TV Legends at hun ikke kommer uforberedt til innspillinga. Hun får nemlig tilsendt informasjon om sakene på forhånd. Samtidig avslørte 75-åringen at hun «bare» jobber 52 dager i året.

Dette er publikum

At Sheindlin har stått overfor noen vanvittige saker i åras løp, er heller ikke ukjent. Mange undrer seg gjerne hvorvidt disse er fiktive, eller ei.

Ifølge CNN er tvistene reelle og dommen rettskraftig. Faste tv-seere kan imidlertid ha bitt seg merke i at de samme ansiktene gjentatte ganger dukker opp blant publikum.

Produksjonen skal ifølge en rekke medier hyre inn og betale for statister, som ofte er personer i startgropa av en skuespillerkarriere.

Det er i så fall ikke det eneste produksjonen punger ut for. Når en av partene i rettssaken eksempelvis blir tilkjent en erstatning, blir den økonomiske kompensasjonen betalt av programmet. Akkurat dét har to tidligere deltakere vist seg å utnytte.

Falsk historie

Vice Magazine har intervjuet en deltaker ved navn Jonathan, som har erkjent at han og en venninne fant opp en falsk historie og sendte saken inn til «Judge Judy», for å tjene «raske penger».

Saken dreide seg kort og godt om at Jonathan hadde drukket seg full hjemme hos Kate, knust to tv-er, hvorpå den ene tv-en hadde ramlet over katten hennes og drept den.

- Jeg tror produsenten likte historien så godt at hun ikke ville sjekke detaljene, påsto han overfor Vice, og la til at Kate - som da «vant» - fikk betalt 1250 dollar (tilsvarende rundt 9500 norske kroner), mens han selv fikk en oppmøtegodtgjørelse på 250 dollar (omtrent 1900 kroner).

Sistnevnte beløp skal angivelig være et standardbeløp deltakerne får for å medvirke i programmet.

Ifølge nettsida til «Judge Judy» er det deltakerne selv som kan sende inn sine saker til produksjonen.

47 millioner dollar i lønn

I Norge har serien tidligere blitt vist på TVNorge. I USA holder imidlertid Sheindlin fortsatt koken, og ifølge Variety undertegnet hun en kontrakt i fjor som sier at programmet i alle fall går fram til 2020.

The New York Post skriver at serien er solgt til 150 land, noe som definitivt betyr penger i kassa for moderkanalen CBS. 75-åringen klarte med fjorårets avtale å forhandle seg fram til en lønn på 47 millioner dollar i året, ifølge CNBC.

Privat er tv-profilen gift med tidligere dommer og forfatter Jerry Sheindlin (84). Paret har fem barn sammen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!