Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jørgine Vasstrand og Morten Sundli:

Dette er dommen i skjeggkre-saken

Dårlige nyheter for ekteparet.

NEDERLAG: Jørgine Massa Vasstrand og ektemannen Morten Sundli tapte i retten og må punge ut over 200 000 kroner. Foto: TV 2
NEDERLAG: Jørgine Massa Vasstrand og ektemannen Morten Sundli tapte i retten og må punge ut over 200 000 kroner. Foto: TV 2 Vis mer

Forrige uke var influenseren og tv-profilen Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand (30) i Borgarting lagmannsrett sammen med ektemannen Morten Sundli i anledning ankeforhandlingene i den såkalte skjeggkre-saken.

Ekteparet gikk i fjor til søksmål mot den foregående eieren av ekteparets tidligere bolig på Torshov i Oslo, etter funn av nevnte insekt i leiligheten.

Vant ikke fram

På bakgrunn av dette mente ekteparet at leiligheten var i vesentlig lavere stand enn de var blitt forelagt, og krevde prisavslag og erstatning på 634 000 kroner. Vasstrand og Sundli fikk ikke medhold, og tapte saken i tingretten. Avgjørelsen ble altså anket av ekteparet, som seinere har solgt den aktuelle boligen og flyttet til Jessheim.

FORKLARTE SEG: Jørgine Massa Vasstrand og ektemannen Morten Sundli avbildet i lagmannsretten forrige uke. Foto: Martine Johansen
FORKLARTE SEG: Jørgine Massa Vasstrand og ektemannen Morten Sundli avbildet i lagmannsretten forrige uke. Foto: Martine Johansen Vis mer

Nå har dommen kommet.

I kjennelsen fra lagmannsretten kommer det fram at anken forkastes. I tillegg må ekteparet punge ut til sammen 223 188 til motparten og boligforsikringsselskapet AmTrust Europe.

Lagmannsretten stiller seg bak Oslo tingretts begrunnelse: at Vasstrand og Sundli reklamerte for seint på huskjøpet.

«Det er da ikke nødvendig for lagmannsretten å ta stilling til om, og i tilfelle i hvilken utstrekning, de led et økonomisk tap da de i mars 2019 solgte leiligheten med opplysning om at det var funnet skjeggkre i leiligheten, som var gjenstand for sanering», skriver dommer Mette D. Trovik i dommen.

FUNNET LØSNING: Forsikringsselskapet Norsk Hussopp Forsikring har fått et gjennombrudd i bekjempelsen av skjeggkre i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

Fryktet å sitte med to lån

Den aktuelle fireromsleiligheten på 90 kvadratmeter ble solgt på prisantydning, 6 millioner kroner, i mars i fjor. Selv kjøpte ekteparet boligen for 5,5 millioner kroner, og brukte 350 000 på oppussing.

I ankeforhandlingene ble det gjort kjent at boligens salgsoppgave inneholdt opplysninger om sølvkre, skjeggkreets mer uskyldige lillebror, da Vasstrand og Sundli kjøpte leiligheten.

«Funkygine» forklarte i retten at hun og ektemannen beit seg merke i dette, men at de - siden de likevel hadde planer om å pusse opp - ikke anså insektets tilstedeværelse som et problem.

MÅ BETALE: Ekteparet må betale etter at anken ble forkastet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅ BETALE: Ekteparet må betale etter at anken ble forkastet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det var først noen måneder seinere de skal ha oppdaget skjeggkreet, og slo alarm.

I dette tilfellet mente Vasstrand og Sundli at skjeggkre-problemet nettopp gikk utover boligsalget, og at de ville fått «betraktelig mer» for leiligheten dersom insektet ikke dukket opp.

I redsel for å sitte igjen med to boliglån, med det nylige huskjøpet på Jessheim, godtok ekteparet salget på 6 millioner kroner.

Facebook-innlegg

Motparten i ankeforhandlingene har hele tida ment at informasjonen i salgsoppgaven var tilstrekkelig, og krevd anken forkastet. I retten pekte klientens advokat, Aurora Bjørnvold Assev, blant annet på et Facebook-innlegg fra styret i borettslaget, som ble publisert mens Vasstrand eide boligen.

Facebook-meldingen omhandlet nettopp informasjon om at flere beboere var plaget med sølv- og skjeggkre. Bjørnvold Assev mente derfor at influenseren hadde mulighet til å undersøke problemet på et tidligere tidspunkt, og dermed kunne ha forsøkt å reklamere på boligkjøpet.

Motparten mente at hun først ble oppmerksom på at det var skjeggkre i ekteparets leilighet på samme tidspunkt som de selv fikk vite om det. Da hun kjøpte den omtvistede boligen i 2008, var det ikke opplyst om kre. Hun har selv bodd i samme bygård siden 2001, og de fikk først påvist sølvkre i 2008.

SINT: Det blir amper stemning i «Funkyfam» når Jørgine besøker moren sin i Ålesund. Video: TV 2 Sumo/Rød Løper Vis mer

Når visste de?

Det springende punkt er hvorvidt paret Vasstrand/Sundli satt med tilstrekkelige opplysninger om at det faktisk var skjeggkre og ikke det beslektede insektet sølvkre som var påvist i leiligheten - og når de foretok seg noe.

Lagmannsretten slår fast at «Vasstrand og Sundli var klar over at det var sølvkre i leiligheten da de kjøpte den sommeren 2017». Gjennom intern kommunikasjon mellom eierne i bygården i september samme år gikk det fram at de mistenkte skjeggkre.

«Så bra! Vi også har mye av det!» svarte Vasstrand.

Etter at skadedyrfirmaet Anticimex hadde undersøkt tre leiligheter, konkluderte de med at «skjeggkre nok har vært forvekslet med sølvkre».

SELSKAP: Da Jørgine Vasstrand ba kjente og kjære til feiring, var det ikke alle som overholdt reglene og hun fikk besøk av politiet. Video: TV 2/Rød Løper Vis mer

For seint ute

Ifølge retten burde ekteparet nå ha avklart om dette også gjaldt deres leilighet, men gjorde ikke dette - selv etter at de skal ha oppdaget kre andre steder enn på badet i desember 2017.

Etter å ha konferert seg med Vasstrands foreldre i juleferien satte de fram en såkalt nøytral reklamasjon først 19. februar 2018. Anticimex ble igjen tilkalt, og undersøkte leiligheten - og konkluderte med at ekteparet hadde så vel skjegg- som sølvkre i boligen.

Anticimex' rapport forelå 13. april 2018, mens den såkalte spesifiserte reklamasjonen med krav om prisavslag ble satt fram 20. august samme år - nesten et år etter at undersøkelsene først ble iverksatt i gården.

KREATIVT: Flere fotballlag er nå i karantene og får ikke trene sammen. Men det har influenser og treningsblogger, Jørgine Massa Vasstrand, kjent som Funkygine og fotballaget Ull/Kisa funnet en genial løsning på. Video: Jørgine Massa Vasstrand / Rødt Kort. Vis mer

Uenige om frist

«I en situasjon der Vasstrand og Sundli var klar over at de hadde 'mye' kre, at skjeggkre var påvist i tre av tre leiligheter i samme blokk, hvorav to i samme oppgang som den omtvistede leiligheten, og der skadedyrfirmaet uttrykkelig påpekte forvekslingsfaren, må det ha framstått som klart at det var stor sannsynlighet for at skjeggkre fantes også i denne leiligheten», skriver dommer Trovik.

Lagmannsretten er dermed uenig med Vasstrand/Sundli i at reklamasjonsfristen først begynte å løpe fra tidspunktet da skjeggkre ble endelig konstatert av Anticimex i april 2018-rapporten.

«Allerede ved gjennomlesning av rapporten 7. november 2017 fra Anticimex burde Vasstrand og Sundli ha sendt en nøytral reklamasjon, som den som ble sendt den 19. februar 2018, og engasjert et skadedyrfirma», skriver dommeren.

TAPTE: Jørgine Massa Vasstrand innrømmer at det var kjipt å tape finalen. Video: Rød Løper Vis mer

Retten slår fast at reklamasjonsfristen begynte å løpe 7. eller 8. november 2017.

Ekteparet har hevdet at selgeren måtte vite at hun solgte leiligheten med skjeggkre, eventuelt at hun handlet med «grov uaktsomhet» - mye ut fra at hun innehadde verv i gården. Lagmannsretten «frikjenner» imidlertid selgeren for dette.

«[Selger] har klart ikke vært grovt uaktsom/uærlig», konkluderer de.

Dagbladet har vært i kontakt med ekteparets advokat, Stian Schie, som opplyser om at han ikke ønsker å gi noen kommentar. Jørgine Vasstrand har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!