SATT UT: Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier. Video: Twitter / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Martin Solveig:

Dette er «idiot-DJ-en» som «alle» snakker om

- Han er kjent for å være en snill og ydmyk mann.

Over natta ble den franske DJ-en Martin Solveig (42) for alvor kjent over resten av verden, etter at han kom med en noe uheldig kommentar under årets utdeling av «Gullballen» i Paris.

- Kan du «twerke»? Spurte han den norske fotballspilleren Ada Hegerberg (23), da hun mottok den gjeve prisen som den aller første kvinnen noensinne.

Kommentaren, som ifølge han selv var ment som humor, ble ikke like godt tatt imot blant de millionene av seerne som fulgte med.

I Frankrike er han en av landets mest kjente og talentfulle DJ-er, men i verden er han blitt kjent som den «sexistiske», «idiot»-DJ-en, etter at flere profilerte idrettsutøvere og Hollywood-stjerner ytret sine meninger om ham i sosiale medier.

Dette er DJ-en som har fått «hele» verden til å se rødt.

FØR ALT GIKK GALT: Martin Solveig på den rød løperen under «Gullballen» før alt gikk galt. Foto: NTB Scapix
FØR ALT GIKK GALT: Martin Solveig på den rød løperen under «Gullballen» før alt gikk galt. Foto: NTB Scapix Vis mer

Dyrket musikk siden barndommen

Martin Solveig, vis egentlige navn er Martin Picandet, er født og oppvokst i Paris sammen med sine foreldre.

Navnet Solveig har han verken fått fra sin mor eller far. Ifølge musikknettstedet Discogs tok han navnet Solveig som sitt artistnavn, for å hylle den franske, avdøde skuespilleren Solveig Dommartin.

Bakgrunnen for hvorfor han ønsket å hylle akkurat henne er foreløpig ukjent, men ser man på oppveksten til den 42 år gamle DJ-en, ser man en tidlig interesse for kunst-, musikk- og teatermiljøene.

Ifølge Wikipedia var Martin Solveig en del av det franske barnekoret «The Paris Boys Choir» da han var liten. Der gikk han både på musikkskole, og ble en sopransolist, i lære hos den anerkjente dirigenten François Polgár (72).

Stor suksess

I en alder av 18 år startet Solveig å dyrke interessen for elektronisk musikk, og ble DJ. Helt siden 1994 har Solveig jevnlig gitt ut musikk under sitt eget plateselskap Mixture Stereophonic.

I 2002 ga han ut sitt første album, «Sur la Terre», som imidlertid floppet. I 2005 kom han sterkere tilbake med albumet «Hedonist», med sanger som blant annet «Everybody» og «Jealousy».

Siden den gang har karrieren bare gått oppover for franskmannen. I 2010 ga han ut singelen «Hello» sammen med artisten Dragonette, som er blitt Martin Solveigs mest suksessfulle låt.

42-åringen har gjort flere liknende samarbeid, og har blant annet samarbeidet med artister som Madonna og Madeon. Han har i seinere tid havnet på hitlistene i Frankrike og andre land verden over.

I tillegg til å være en av Frankrikes mest anerkjente DJ-er, er Martin Solveig musikkprodusent og låtskriver. Han har også sitt eget radioprogram «C'est La Vie» på den franske radiokanalen Radio FG.

Se dette innlegget på Instagram

Happy birthday David ✌️

Et innlegg delt av MARTIN SOLVEIG ✈️📷🌴 (@martinsolveig)

- Ingen slem fyr

Martin Solveig er en kjent man innenfor DJ-miljøet over hele verden, skal man tro norske Jan Gunnar Solli (37).

- Martin Solveig er absolutt en av de mest kjente DJ-ene i Frankrike. Der er han en legende, sier Solli til Dagbladet.

Den tidligere fotballspilleren og DJ-en, som var med i danseprogrammet «Skal vi danse» tidligere i høst, kan fortelle til Dagbladet at han møtte den franske DJ-en for første gang under en spillejobb under festivalen «Palmesus» i fjor sommer.

- Jeg har ikke noe forhold til Martin Solveig annet enn at jeg har gjort én spillejobb med han, og overfor meg framstod han den gang veldig imøtekommende og hyggelig, sier Solli.

Solli forteller at Solveig er en respektert DJ og produsent i musikkverden.

- Han går for å være en ydmyk og snill mann. Han er ingen slem fyr. Jeg kjenner han ikke så godt, men folk jeg har jobbet mye med, som jeg stoler 100 prosent på, sier at han er en av de absolutte «good guys» i bransjen. Det er jo trist hvordan beskrivelser i sosiale medier kan eskalere i etterkant av «Gullballen»-utdelingen, sier Solli.

- Han er absolutt ikke ond og jeg er sikker på at det aldri var meninga å såre noen. Timingen ble bare veldig feil siden dette var et veldig spesielt øyeblikk for Ada, legger han til.

ALT GIKK GALT: Her kommer Martin Solveig med den bemerkelsesverdige kommentaren om Ada Hegerberg kan «twerke». Foto: NTB Scanpix
ALT GIKK GALT: Her kommer Martin Solveig med den bemerkelsesverdige kommentaren om Ada Hegerberg kan «twerke». Foto: NTB Scanpix Vis mer

- På tide å gå videre

Jan Gunnar Solli mener det er på tide å legge saken om Martin Solveigs uttalelser død.

- Jeg forstår hvorfor folk reagerer som de gjør, men jeg tror ikke han mente noe vondt med det han sa. Jeg tror han forsøkte å være morsom, men så kom det helt feil ut, sier Solli og fortsetter:

- Det eneste man kan gjøre i en slik situasjon er å legge seg flat, og det har han gjort. Han har beklaget seg, og gjort opp med Ada. Mer kan han ikke gjøre, og nå er det på tide å gå videre.