Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Michelle Wolf:

Dette er komikeren som fikk Trump til å rase

Det er langt ifra første gang Michelle Wolf harselerer med USAs politiske elite.

PROVOSERTE: Komiker Michelle Wolf provoserte mange med sin tale under årets korrespondentmiddag denne helga. Det er imidlertid langt ifra første gang hun gjør det. Foto: NTB Scanpix
PROVOSERTE: Komiker Michelle Wolf provoserte mange med sin tale under årets korrespondentmiddag denne helga. Det er imidlertid langt ifra første gang hun gjør det. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Denne helga gikk den årlige korrespondentmiddagen for nyhetskorrespondenter ved Det hvite hus av stabelen, og det var komiker Michelle Wolf (32) som var hentet inn som kveldens underholder.

I år, som i fjor, valgte derimot president Donald Trump å droppe middagen, mens Trumps pressesekretær, Sarah Huckabee Sanders, var til stede i salen.

Sistnevnte fikk mildt sagt gjennomgå av Wolf under årets tale, noe som har sørget for utallige avisoverskrifter på begge sider av den politiske leiren, og som førte til at presidenten selv raste mot Wolf og arrangementet på Twitter.

Dette er langt ifra første gang komiker Michelle Wolf provoserer USAs politiske elite.

- Hillary er en «bitch»

Korrespondentmiddagen har helt siden 1920 samlet journalister og USAs politiske elite til en høytidelig middag i Washington. Men selv om middagen i seg selv er en formell tilstelning, er begivenheten kjent for sine mange uformelle innspill, både i form av komiker-bidrag og en uhøytidelig tone fra politikerne selv.

Til tross for flere års bakgrunn innen finans, Pennsylvania-fødte Wolfs harselerende tale på korrespondentmiddagen burde kanskje ikke overraske korrespondentmiddagens arrangører.

Den New York-baserte skuespilleren og komikeren har ifølge magasinet Bustle de siste åra blitt omtalt som det «raskest voksende komikertalentet i New York», og har siden 2016 vært en av skribentene på humorprogrammet «The Daily Show».

So many opinions about my hair

Et innlegg delt av Michelle Wolf (@michelleisawolf)

Det populære kveldsshowet med komiker Trevor Noah i programlederrollen, er et program hvor harselering med politikere er like sikkert som programmets sendetidspunkt. Spesielt har president Trump, hans medarbeidere og Trump-vennlige nyhetsprogrammer som «Fox & Friends» til stadighet fått gjennomgå på showet.

Men det er langt ifra bare høyresiden i amerikansk politikk som får høre det av komikeren.

På tampen av 2017 ble Wolfs første stand up-spesial «Michelle Wolf: Nice Lady» lansert på strømmetjenesten HBO, og i det populære showet får også demokratenes siste presidentkandidat, Hillary Clinton, mindre flatterende karakteristikker av komikeren.

- Jeg har en teori om hvorfor Hillary tapte valget - jeg tror det er fordi ingen liker henne. Man bør ikke like Hillary. Hun er en bitch. Man må være en bitch for å være så mektig, sier hun blant annet i showet, ifølge magasinet GQ.

Det er for øvrig ikke bare i «The Daily Show» at Wolf har fått utvikle sitt humortalent og sin syrlige tunge.

I 2014 ble Wolf skribent for komishowet «Late Night with Seth Myers», hvor hun har bidratt i mer enn 100 episoder av showet. Ved siden av jobben som skribent, hadde hun også populære innslag med karakteren «Den voksne Annie» på det populære humorshowet.

- Ikke bekymret

Det kan virke som om Wolf har rukket mye i løpet av sitt 32 år lange liv. Foruten en tidligere karriere som friidrettsstjerne, er Wolf en av de mest kjente ansiktene i den anerkjente standup-klubben i New York, Comedy Cellars. I 2015 skrev hun for øvrig for den 88. Oscar-utdelingen, som den gang ble ledet av den anerkjente komikeren og skuespiller Chris Rock (53).

POPULÆR KOMIKER: Michelle Wolf har de siste åra gjort stor suksess som standupkomiker. Foto: NTB Scanpix.
POPULÆR KOMIKER: Michelle Wolf har de siste åra gjort stor suksess som standupkomiker. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

De siste åra har Wolf ifølge magasinet GQ stått oppført på en rekke lister over de mest anerkjente amerikanske standupkomikerne i USA, blant annet på Timout New Yorks liste over de ti morsomste kvinnene i New York.

I mai lanseres også Wolfs nye show «The Break» på Netflix.

I intervjuet med GQ avslørte Wolf at hun på ingen måte var bekymret for reaksjonene fra dem hun skulle spøke om under årets korrespondentmiddag, deriblant presidenten selv, men at det hun var opptatt av var publikums mottakelse for øvrig.

- Jeg forventer ikke at spøkene vil slå an i rommet, skal hun ha uttalt til magasinet.

Og akkurat dét hadde hun delvis rett i.

Krass kritikk

Komikerens tale under korrespondentmiddagen har nemlig fått svært mye kritikk gjennom helga, hovedsakelig for talens mange vitser som blant andre gikk på bekostning av Trumps pressesekretær, Sarah Sanders.

- Jeg liker egentlig Sarah godt. Jeg syns hun er ressurssterk. Hun brenner for fakta og bruker dem til å lage perfekte «smoky eyes», sa hun blant annet fra talerstolen med referanse til Sanders' mørke øyenskygge.

ÅRLIG BEGIVENHET: Politikere og journalister samler seg hvert år til Det hvite Hus' korrespondentmiddag, blant annet for å markere ytringsfriheten. Det er vanlig at en komiker vitser om presidenten, noe som også skjedde i år. Vitsene falt derimot ikke i smak hos alle. Video: CNN / NTB Scanpix Vis ... Vis mer

Trump var, kanskje ikke overraskende, lite imponert over talen, og det var også Sanders forgjenger, Sean Spicer.

Det er imidlertid ikke bare konservative mediepersonligheter som kritiserer komikeren. Blant kritikerne er også journalister fra flere ulike medier, deriblant journalisten Maggie Haberman fra New York Times. Hun er blant flere som hevder at spøkene dreide seg om Sanders' utseende, og at spøkene derfor var usmakelige.

I en Twitter-melding langet hun ut mot Wolfs kommentarer om pressesekretæren, og skryter av Sanders for å ha blitt værende i salen under harseleringen fra komikeren.

- At pressesekretæren satt og tok imot intens kritikk rettet mot hennes fysiske utseende, hennes jobbprestasjoner og så videre, i stedet for å forlate rommet, og det på nasjonal tv, det var imponerende, skrev hun på Twitter.

Kritikk som dette fra flere hold har gjort at komikeren selv har gått ut og forsvart seg på Twitter.

- Hvorfor får dere dette til å skulle handle om Saras utseende? Jeg sa at hun brenner fakta og bruker asken til å lage «perfekte» sotede øyne, skrev Wolf selv på Twitter.

VITSER: President Obama var løs i kantene da han talte under gårsdagens korrespondentmiddag i Det hvite hus. I salen satt blant annet kjendiser, politikere og pressefolk. Video: The White House Vis mer Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media