Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dette er krystallsyke

- En psykisk påkjenning hvis man ikke får hjelp.

MÅ AVLYSE: Kronprinsesse Mette-Marit har fått krystallsyke, og må ta noen dagers pause fra offisielle oppdrag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MÅ AVLYSE: Kronprinsesse Mette-Marit har fått krystallsyke, og må ta noen dagers pause fra offisielle oppdrag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I formiddag ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit (44) får behandling for krystallsyke.

Krystallsyke er en diagnose som ifølge Balanselaboratoriet i Bergen rammer 80 000 nordmenn hvert eneste år. Balansefysioterapeut Anna Lejerstedt forteller til Dagbladet at sykdommen, som hovedsakelig kjennetegnes ved kraftig svimmelhet, er en ufarlig tilstand.

- Det er vanligvis forbigående. Det som skjer er at det oppstår en forstyrrelse inne i balanseorganet, som sørger for at bittesmå partikler, eller krystaller, faller ut i øregangene og sender feilaktige signaler om at kroppen er i bevegelse, forteller Lejerstedt.

Gyngefølelse

Ved siden av kraftig svimmelhet kan krystallsyke gi symptomer som kvalme og oppkast.

- Hjernen får problemer med å tolke signalene, og man kan kjenne på en slags rotasjons- eller gyngefølelse. Det er først og fremst en plagsom tilstand, men i de fleste tilfeller er det veldig lett å få behandling. De fleste er friske etter to til tre behandlinger, sier balansefysioterapeuten, som er spesialist i svimmelhet og vestibulær rehabilitering (øvelsesbasert behandlingsform for å redusere svimmelhet og ustøhet).

Det finnes flere behandlingsformer for krystallsyke, der det viktigste er å lokalisere krystallene og få dem tilbake der de hører hjemme - i indre øre.

EKSPERT: Balansefysioterapaut Anna Lejerstedt. Her ved Klinikk for Alle på Røa i Oslo, der hun jobber. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
EKSPERT: Balansefysioterapaut Anna Lejerstedt. Her ved Klinikk for Alle på Røa i Oslo, der hun jobber. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Ifølge Norsk Helseinformatikk innebærer en av de vanligste manøvrene at pasienten sitter på en undersøkelsesbenk, med hodet vridd til den ene siden. Deretter legges vedkommende raskt ned med hodet utenfor benken, mens legen holder pasientens hode. Etter et halvt minutt vrir legen hodet til motsatt side. Etter et nytt halvminutt rulles pasienten over på siden mens hodet holdes i ro. Hodet vil da være vendt mot gulvet. Denne manøveren gjentas om nødvendig flere ganger til svimmelheten er borte.

- Psykisk påkjenning

- Hvordan vil krystallsyke påvirke Mette-Marits hverdag?

- Jeg vet lite om Mette-Marits tilfelle, men det viktigste er å få rask behandling - for det er vanskeligere å behandle hvis det har gått lang tid. Hvis man er veldig hardt rammet, og ikke får hjelp, er man såpass ustø at det blir en psykisk påkjenning.

- Hvorfor får man krystallsyke?

- I de fleste tilfellene finner man ingen åpenbar forklaring eller årsak til krystallsyke. Eldre personer får det oftere, men også kvinner. Vi ser også at det kan ramme diabetikere og migrenepasienter, for eksempel, sier Lejerstedt, og legger til:

- Man kan få tilbakefall, men de aller fleste blir helt friske.

Slottet opplyser at kronprinsesse Mette-Marit tar noen dagers pause fra offentlige plikter for å få behandling for krystallsyke.

Avlyser oppdrag

Overfor Dagbladet vil kommunikasjonssjef Sven G. Gjeruldsen ikke si noe om når kronprinsessen fikk diagnosen eller hvordan behandling hun har fått. Han understreker derimot at hun er i bedring.

Kronprins Haakon overtar hennes plikter nå som hun er syk. Hun skulle egentlig ha gjennomført et besøk i Tromsø, men ektemannen tar over. Det er vanlig praksis at kronprinsen overtar kronprinsessens plikter når hun er syk.

Dette er ikke første gang kronprinsessens program har blitt påvirket av sykdom. I desember i fjor skulle hun egentlig til New York, for å delta på UNDPs 50-årsjubileum. På grunn av en lungebetennelse ble hun imidlertid frarådet fra å reise.

Høsten 2015 skulle kronprinsessen delta på en reise til Brasil sammen med kronprinsen, men ble frarådet av legen sin å reise på grunn av gjentatte luftveisinfeksjoner.

TALTE: Kronprinsesse Mette-Marit talte på FNs hovedforsamling i New York. Kronprinsessens innlegg handlet om global helse og rettigheter, særlig knyttet til bekjempelsen av hiv og aids. Video: NTB scanpix Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!