Erik Hivju:

Dette er mannen bak «Farmen»-stemmen

Det er den prisbelønte skuespilleren Erik Hivju som uke etter uke loser oss gjennom «Farmen».

«FARMEN»-STEMMEN: Det er ingen hvem-som helst som har voice-over i årets «Farmen». Erik Hivju har stått på Nationaltheatret i flere tiår og har spilt i en rekke store norske filmer. Her i kommandant Birger Eriksens i Erik Poppes film, «Kongens Nei» fra 2016. Foto: NTB Scanpix.
«FARMEN»-STEMMEN: Det er ingen hvem-som helst som har voice-over i årets «Farmen». Erik Hivju har stått på Nationaltheatret i flere tiår og har spilt i en rekke store norske filmer. Her i kommandant Birger Eriksens i Erik Poppes film, «Kongens Nei» fra 2016. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Søndag får tv-seerne se den siste tvekampen finne sted på Flostaøya utenfor Arendal. I elleve uker har flere hundre tusen nordmenn hver uke fulgt livet til deltakerne på «Farmen», og har sett hvordan én etter én har måttet forlate sørlandseventyret.

Tre ganger i uka har progresjonen, intrigene og gledene på gården blitt formidlet av en stødig stemme - som mange kanskje kjenner igjen.

Den anonyme stemmen fra TV 2s realityserie om «kampen for tilværelsen», er nemlig langt fra ukjent. Bak den rungende fortellerstemmer ligger nemlig en av Norges fremste skuespillere, Erik Hivju (70).

- Tar meg på stemmen

Hivju har hatt en rekke roller på Nationaltheatret siden 1975, i tillegg til å ha en rekke roller i norske storfilmer som «Max Manus» og «Kongens Nei» på sin merittliste.

- Dette er min første sesong med fortellerstemmen. Min første «Farmen»-deltakelse. Men jeg gjør jo masse sånne voices. Både for dokumentarer på NRK og for lydbøker, forteller skuespilleren.

Har du hørt bøkene til blant andre Dan Brown og Tom Egeland på lydbok, kjenner du trolig igjen stemmen til Hivju. Det er heller ikke til å stikke under stol at skuespilleren er faren til den norske «Game of Thrones»-stjerna Kristofer Hivju (38).

PRISBELØNT: Skuespiller Erik Hivju har hatt en lang karriere før han takket ja til å være fortellerstemme i «Farmen». Her vinner han pris for «Tartuffe» under Amanda-utdelingen i 1988. Foto: Foto Morten Hvaal / NTB scanpix
PRISBELØNT: Skuespiller Erik Hivju har hatt en lang karriere før han takket ja til å være fortellerstemme i «Farmen». Her vinner han pris for «Tartuffe» under Amanda-utdelingen i 1988. Foto: Foto Morten Hvaal / NTB scanpix Vis mer

70-åringen fikk jobben etter at han ble oppringt, fordi produksjonsselskapet trolig hadde funnet ham i sine arkiver. Han tok utfordringen på strak arm, mye fordi han er så vant med å fortelle historier bare ved hjelp av sin egen stemme.

Han har grepet mange tv-seerne med sin karakteristiske uttale, om vi skal tro skuespilleren selv.

- Det er stemmen folk kjenner meg igjen på. Det hender at de sier at de har hørt meg på «Farmen». Jeg har blitt ganske vant til at folk tar meg på stemmen, forklarer han.

Skjer i sanntid

Hivju kan avsløre at det er en krevende jobb å legge stemme på en elleve uker lang produksjon som sendes flere ganger i uka.

- Jeg pleier å komme med mine kommentarer i studio. Det begynte jeg med i september, så det er jo en nesten tre måneder lang jobb. Det spilles jo inn underveis, hele tida. Jeg leser faktisk inn samme dag som de sender det, kan han fortelle.

Likevel er det ikke «bare bare» å fortelle hundretusener av seere hva som skal foregå i dagens episode.

Han må ofte tilbake i studio å legge inn nye kommentarer, dersom produksjonen har bestemt seg for å klippe om ting.

- Det skjønner ikke jeg. Plutselig må jeg tilbake fordi de skal rette opp noe eller fordi de har vinklet historien litt annerledes. De sitter jo med stoffet som er tatt opp litt tidligere, mens klippingen skjer underveis. De kan forandre historien underveis, ikke sant, som for eksempel hvilke uenigheter de tar med, forteller han og fortsetter:

- Det er en enorm jobb.

Lang karriere

Sett bort fra det å lose seerne gjennom «Farmen», kan Hivju skryte på seg å blant annet ha vunnet Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle i 1988. Han har vært med i filmer som «Frida - med hjertet i hånda», «Adjø solidaritet» og «Ulvenatten».

Mange kjenner ham kanskje godt igjen fra «Jul i blåfjell», der han spilte karakteren Motte.

TRE GENERASJONER: Her er Erik og sønnen Kristofer fotografert i 2008, foran et maleri av Eriks mor og Kristofers bestemor Inger Worren. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
TRE GENERASJONER: Her er Erik og sønnen Kristofer fotografert i 2008, foran et maleri av Eriks mor og Kristofers bestemor Inger Worren. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet Vis mer

- Jeg er tredje generasjons skuespiller. Min mor var også skuespiller, sier han til Dagbladet.

Moren, Inger Worren, var godt kjent for sin rolle i filmen «Toya» fra 1956. Hun var tilknyttet Trøndelag Teater fra slutten av 30-tallet til begynnelsen av 80-tallet. Erik Hivjus sønn, Kristofer, er også skuespiller. Han er kanskje best kjent som Tormund Giantsbane i «Game of Thrones», men har også vært med i norske filmer og tv-serier.

Apropos tv-serien, hadde egentlig 70 år gamle Hivju noe kjennskap om «Farmen» før han takket ja til rollen?

- Nei, jeg er ikke en sånn som føler med på serier eller noe som pågår lenge, det klarer jeg aldri. Men for min egen del, for jobben, så sitter jeg nå og følger med at det er bra. Og så kunne jeg ikke dy meg her for semifinalen, tror jeg det var, hvor han Halvor vant. Den så jeg, sier han og fortsetter:

- Du vet, da blir det spennende. Jeg vet jo heller ikke hva som skjer, og med en gang jeg går ut av studioet har jeg jo glemt hva jeg har lest, for de er så intens jobbing, forklarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer