Dette er Maria Mena

Til tross for sin unge alder, har Maria Viktoria Mena vært artist i snart 20 år. I år deltar hun i «Hver gang vi møtes».

MARIA MENA: Hun var bare 15 år da hun slo gjennom som artist, og har de siste 20 åra opplevd stor suksess med musikken. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
MARIA MENA: Hun var bare 15 år da hun slo gjennom som artist, og har de siste 20 åra opplevd stor suksess med musikken. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Maria Viktoria Mena (34) var bare 15 år da hun slo gjennom med låta «My Lullaby» i 2002, der hun skrev om de vanskelige følelsene rundt foreldrenes skillsmisse.

«I rekordfart har Maria Mena (15) blitt landets nye popstjerne», skrev Dagbladet den gang om stjerneskuddet.

Bare to år seinere skulle debutalbumet «Another Phase» slippes i USA, og den da 18 år gamle artisten opptrådte på «Late Show» hos selveste David Letterman.

Nesten 20 år har gått, og fortsatt er hun aktuell som aldri før. For to måneder siden kom det første albumet på sju år - «They Will Never Leave Their Wives» - til terningkast fem fra Dagbladets anmelder.

Åpen om psykiske problemer

Mena har lenge vært åpen om at hun har slitt med spiseforstyrrelser, andre psykiske problemer og selvskading. Overfor KK har hun tidligere fortalt at hun husker lite fra starten av sin egen karriere.

- Det er perioder av livet mitt jeg husker lite av. Jeg har store, svarte hull i hukommelsen, de minnene jeg har fra USA-lanseringen er plantet i meg av andre som var der.

- Hjernen får jo ikke næring når du nekter kroppen mat, ikke sant?

Hun har takket eksmannen Eivind Sæther for å ha endret selvbildet hennes til det bedre. Paret var sammen i sju år, før de giftet seg sommeren 2012, og gikk fra hverandre knappe to år seinere.

Årene etter bruddet ble tøffe, og anoreksien kom tilbake for en periode.

- Han var bare verdens beste og mest støttende fyr, og nå var det plutselig ingen som løftet meg opp for å bære meg hjem. Så disse tre årene handlet mest om å lære å berge seg selv og bli kjent med denne angsten, sa Mena i et nytt intervju med KK.

I mai 2020 avslørte Mena at hun hadde funnet lykken med Morten Kleppa.

Personlige tekster

Popstjerna har brukt musikken og låtskrivingen som terapi, og har skrevet seg gjennom mye av det vanskelige i livet. I 2008 ble hun for det tildelt en Spellemannspris for det personlige albumet «Cause and effect».

Året etter fikk hun prisen i kategorien «årets kvinnelige artist».

I slutten av 2010 gikk hun til topps på norske hitlister med det som etter hvert har blitt et fast innslag på mange jule-spillelister - «Home for Christmas». I 2020 ble låta oversatt til norsk i samarbeid med poet og låtskriver Trygve Skaug.

Låta var først og fremst et bestillingsverk til Bent Hamers film med samme tittel. Det er likevel en spesiell person som var inspirasjonen bak.

- Jeg har sjeldent hatt en «vanlig» jul, for den har vært annerledes hvert eneste år, i tillegg til at jeg hadde en familiesituasjon som gjorde at jula ikke var noe jeg gledet meg til. Da jeg skrev låta måtte jeg tenke på hva «hjemme» var for meg. For meg var det mormor. Hun var min link til alt, både familie og mine røtter, har Mena tidligere fortalt Dagbladet.

I 2011 gjorde hun også sin versjon av Ole Paus' «Mitt lille land» i samarbeid med TV2, til minne og trøst etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya. I juli 2020, ni år etter terroren, ble låta tilgjengelig på strømmetjenester.

Albumet som ble sluppet i 2020 er det åttende i rekka, og handler om det å være «den andre kvinnen».

I 2021 deltar hun i «Hver gang vi møtes» på TV 2.

- Det føles skikkelig godt å være tilbake. Jeg føler meg klar, og jeg er ikke redd journalister eller kameraer lenger. Jeg føler meg ivaretatt, sa hun til Dagbladet da årets artister ble lansert.

Disse deltar på «Hver gang vi møtes» 2021:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer