SLANKES: Kathrine Sørland har tidligere slitt med spiseforstyrrelser. I sitt nye program skal hun gjennom en knallhard slankekur. - Jeg forstår at det for mange kan virke ekstremt, men det er meningen fra vår side at folk skal reagere og våkne opp litt, sier hun. Foto: Stella Pictures
SLANKES: Kathrine Sørland har tidligere slitt med spiseforstyrrelser. I sitt nye program skal hun gjennom en knallhard slankekur. - Jeg forstår at det for mange kan virke ekstremt, men det er meningen fra vår side at folk skal reagere og våkne opp litt, sier hun. Foto: Stella PicturesVis mer

- Dette er oppskriften på spiseforstyrrelse

Ekspertene raser mot Kathrine Sørlands nye tv-serie.

Til høsten blir dokumentarserien «Den perfekte meg» med Kathrine Sørland i hovedrollen vist på kanalen TLC. I serien får vi se modellen og tidligere Frøken Norge-vinneren gjennomgå et knallhardt trenings- og kostholdsregime i en måned.

Målet med regimet var at hun skulle prøve å slanke seg ned til en størrelse null, eller en norsk størrelse 32.

Size zero - Alt er gjort på forsvarlig vis, og Sørland har et medisinsk team rundt seg, sier Tale Kristine Skeidsvoll, produsent i Skofteland film som produserer serien for TLC.

- Dette er en del av en programserie på TLC der Kathrine skal gjennom ulike former for press, fra slankepress og skjønnhetsideal, til den moderne mammarollen, sier Skeidsvoll. Den ene episoden skal hete «Size Zero».

- Vårt fokus er på size zero fordi det er et ideal som i høy grad brukes, som gjengis i moteblader, på nett og i filmer som mange unge jenter vurderer seg opp mot, sier Skeidsvoll.

Kathrine Sørland mener programmet vil ha en opplærende og skremmende effekt.

- Hele poenget er å vise hva dette gjør med kroppen, og jeg gjør det for å være med på å belyse hvor farlig dette er, både fysisk og mentalt, sier hun til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Runi Børresen er førstelektor ved Høgskolen i Buskerud. Hun har jobbet med forebygging av spiseforstyrrelser i 30 år. Eksperten blir opprørt over det nye programkonseptet.

- Her gir man en oppskrift, og dette kan ha en utrolig uheldig effekt. De som i størst grad påvirkes er unge jenter, som ikke er helt fornøyde med seg selv i utgangspunktet, sier Børresen.

- Kan ha en smitteeffekt - Dette kan helt klart ha en smitteeffekt. For oss som jobber med helsefremmende og -forebyggende arbeid, framstår dette som en katastrofe.

Børresen trekker fram at Sørland er en person mange beundrer og ser opp til. At en kjendis med et tilsynelatende absolutt vellykket liv og ytre skal etterstrebe størrelse null, selv om hensikten er positiv, er uforståelig for forskeren.

- Jeg tror dette er misforstått. Enkelte ganger tror enkeltpersoner det er bra å vise at noe er farlig, men det er ikke faglig fundert og kan virke mot sin hensikt. Size zero er ikke et sunt mål, sier Børresen.

Jorunn Sundgot-Borgen er professor ved Norges idrettshøgskole, og har blant annet spesialisert seg på spise- og vektforstyrrelser. Hun stiller seg uforstående til det nye programmets hensikt.

- De har i alle fall bommet totalt om de har til hensikt å skremme noen fra å råslanke seg, sier Sundgot-Borgen, men understreker at hun ikke har sett programmet.

- Punkt en er at det er så mange unge som streber etter å passe inn i size zero, slik at dette vil for mange oppleves som den perfekte oppskrift for å oppnå drømmekroppen. Programskaperne kan mene det er preventivt, men det er langtidsvirkningene som er farlige. I et slikt program antar jeg at vi bare får se de akutte virkningene, og det er veldig langt fra det som kan følge en ekstrem slankekur, sier Sundgot-Borgen.

- Du er redd for signaleffekten?

- Ja, jeg ser på dette som en «trigger» eller oppskriften til en spiseforstyrrelse. Dette er ikke et program hvor folk setter seg ned for å se hvor farlig dette er, men noe som vil tiltrekke seg personer i faresonen. Kathrine Sørland forstår at eksperter reagerer, men forklarer at det er en del av tanken bak programmet.

- Folk skal reagere - Jeg forstår at det for mange kan virke ekstremt, men det er meningen fra vår side at folk skal reagere og våkne opp litt. Dette er en informativ dokumentar der vi så tydelig som mulig tar opp et meget alvorlig tema, sier hun.

Sørland tror at når folk får se programmet, kommer de til å forstå hvor tydelig det blir framstilt.

- Vi har hatt mange samtaler om dette, både før, under og etter innspillingen. Det var også en problemstilling jeg stilte meg selv. Vi er veldig klare og tydelige på at målet vårt ikke er å oppfordre til slanking, men at det heller vil være skremselspropaganda. Det er nettopp derfor jeg har valgt å bruke meg selv som eksempel også, for å vise hvor tøft det kan være, sier hun.

Spiseforstyrrelser Tirsdag fortalte hun til ukebladet Her og Nå at hun har slitt med spiseforstyrrelser.

- Det er viktig å presisere at vi i produksjonsteamet ikke visste at Kathrine Sørland har hatt spiseforstyrrelser, og at hun ut fra vår opplevelse ikke var klar over det selv heller. Vi oppfattet at det er noe hun ble bevisst på i programmet, at hun kjente igjen hvordan det var. Sørland ble godkjent til å delta i dette programmet av både leger og psykologer i forkant, sier produsent Skeidsvoll.

Sørland mener det er akkurat det de ønsker å belyse gjennom programmet.

- Det var først i ettertid og i prosessen rundt programmet at jeg skjønte at jeg hadde hatt et problem, og hvor skummelt det kunne gått for min del i tenåra. Det er nettopp det vi vil belyse, slike tanker er veldig vanskelig å se når man er i det, sier hun.

- Siden jeg nå er helt fri fra alt som har med spiseforstyrrelser å gjøre, kunne jeg med god samvittighet og styrke gå inn i dette prosjektet.

Skeidsvoll understreker også at man aldri får se selve slankedietten til Sørland.

- Vi har vært veldig nøye på å ikke vise hva hun faktisk spiser. Det var viktig at programmet ikke skulle være noen oppskrift på slanking, vi fokuserer heller på hvor negativt skjønnhetsidealet er. Dette har vi diskutert mye både med fagfolk og innad i redaksjonen, slik at vi skulle få til et program som er både informerende og skremmende, sier hun.

REAGERER:  Førstelektor ved Høgskolen i Buskerud, Runi Børresen. Foto: Privat
REAGERER: Førstelektor ved Høgskolen i Buskerud, Runi Børresen. Foto: Privat Vis mer