«Mesternes mester»:

Dette er rekordene

En av rekordene sto i ti år.

JERNGREP: Jerngrep er en av øvelsene deltakerne får bryne seg på. Her klamrer Magnus Midtbø seg fast i 2021. Foto: NRK
JERNGREP: Jerngrep er en av øvelsene deltakerne får bryne seg på. Her klamrer Magnus Midtbø seg fast i 2021. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 14. sesongen av NRK-programmet «Mesternes mester» er i full gang.

Programmet vekker stort engasjement blant det norske folk, som benker seg foran TV-en hver fredag for å se årets idrettshelter kjempe seg gjennom forskjellige utfordringer. Premieren var det faktisk i overkant av en million seere som fikk med seg.

Også i år er det tidligere alpinisten - og tidligere vinner av «Mesternes mester» - Aksel Lund Svindal (40) som leder programmet med stødig hånd. Han tok over stafettpinnen etter Dag Erik Pedersen (63), som valgte å gi seg etter sesong 12.

«MESTERNES MESTER»: Den andre uken på «Mesternes mester» er ved veis ende, og det var enten Linn Jørum Sulland eller Stig-André Berge som måtte forlate konkurransen. Video: NRK/Rød Løper.. Vis mer

Årets deltakere får flere nye utfordringer å bryne seg på - men det er også noen øvelser som går igjen.

De gamle klassikerne er det mang en idrettsutøver som har fått bryne seg på gjennom de foregående sesongene, og det blir stadig satt nye rekorder i øvelsene. Noen rekorder virker derimot nesten umulig å slå, og forblir ubeseiret i flere år.

IDRETTSGALLA: Proffdanser Helene Spilling om «Mesternes mester»-deltagelsen, og om forholdet til tidligere dansepartner Aleksander Hetland. Vis mer

Skranken

Øvelsen skranken går ut på å bruke hendene til å holde seg oppe over skranken lengst mulig. Sist gang var det Svindal som tok rekord.

I sesong 12 - året han vant, og året før han selv gikk inn som programleder, gjennomførte han med tiden 17:04:28.

SKRANKEN: Aksel Lund Svindal tok rekorden i sesong 12. Foto: NRK
SKRANKEN: Aksel Lund Svindal tok rekorden i sesong 12. Foto: NRK Vis mer

I årets sesong ble derimot rekorden utfordret av kickbokser Andreas Lødrup. Han kan juble over den nye tiden på 17 minutter og 19 sekunder, signert hans navn.

90-graderen

Det er Øystein «Pølsa» Pettersen (40) som sitter på den stående rekorden i en øvelse vi alle kjenner fra gymtimene på ungdomsskolen - nemlig 90-graderen.

For de som slapp unna den smertefulle øvelsen på skolen - den går ut på å sitte i 90 grader inntil en vegg, lengst mulig.

90-GRADER: Øystein Pettersen sto i denne vinkelen i en time. Foto: NRK
90-GRADER: Øystein Pettersen sto i denne vinkelen i en time. Foto: NRK Vis mer

Pettersen satt i 90 grader inntil veggen i en hel time i sesong 13.

Før rekorden ble slått av den tidligere langrennsløperen var det Johann Olav Koss (54) som fikk den beste tida i sesong 12, med 40 minutter og fire sekunder.

Denne rekorden ble slått to ganger i samme program - først av Ida Njåtun (31) som satt i 48 minutter, før Pettersen skulle ut i ilden i samme sending og danket ut Njåtuns tid.

HOUSETOUR: Vi fikk ta en titt inni huset hvor deltakerne bor mens de spiller inn «Mesternes mester». Reporter: Maria Ludvigsen. Video: Luna Lea. Vis mer

Jerngrep

Tilbake i sesong 6 hang tidligere alpinist Astrid Lødemel (51) i et jerngrep i 3,21 minutter. Det resulterte i en rekord ingen andre deltakere klarte å slå - på 10 år.

JERNGREP: Astrid Lødemel tok en rekord som sto ubeseiret i lang tid. Foto: NRK
JERNGREP: Astrid Lødemel tok en rekord som sto ubeseiret i lang tid. Foto: NRK Vis mer

I sesong 12 klarte nemlig klatrer Magnus Midtbø (34) å danke ut den foreløpig ubeseirede tida, og holdt seg fast i jernrøret over vannet i hele 5,01 minutter.

Denne rekorden ble slått enda en gang i fjor. Da var det Nils Jakob Hoff (37) som hang i 5,24 minutter. Dermed danket han ut Midtbøs tid med nesten et halvt minutt.

VANT: Aksel Lund Svindal vant «Mesternes Mester», og vi snakket med han rett etter finalen. Vis mer

Kronidioten

Jerngrep var ikke den eneste gamle rekorden Midtbø slo i sin sesong. Han kunnen også smykke seg med rekorden i kronidioten.

KRONIDIOTEN: Magnus Midtbø tok rekorden i 2021. Foto: NRK
KRONIDIOTEN: Magnus Midtbø tok rekorden i 2021. Foto: NRK Vis mer

I denne øvelsen skal deltakerne løpe så mange lengder som mulig, over og under hindrene.

Klatreren tok hele 40 runder og tre hinder, og danket dermed ut Helene Olafsen (32) sin rekord fra 2017. Olafsen klarte 40 runder og to hindre.

Midbøs rekord ble derimot også danket ut to år senere. Han må nå se seg slått av crossfitutøver Kristin Holte (36), som kjempet seg til 40 lengder og fire hinder i årets sesong.

KRONIDIOTEN: Her setter Kristin Holte ny rekord. Foto: Heidi Marie Gøperød / Nordisk Banijay / NRK
KRONIDIOTEN: Her setter Kristin Holte ny rekord. Foto: Heidi Marie Gøperød / Nordisk Banijay / NRK Vis mer

- Den øvelsen her var jo en jeg hadde gleda meg til, eller, grugleda meg til, for jeg visste at det var noe jeg burde være ganske god til, uttalte Holte til Dagbladet om rekorden.

Tyngdekraften

Tyngdekraften går ut på å løpe så mange runder man klarer - men med sandsekker over skuldrene. Sekkene veier 120 kilo for menn, og 90 kilo for damer.

Også her dro roer Nils Jakob Hoff i land det beste resultatet. I sesong 13 holdt han nemlig ut hele 82 lengder.

Denne sesongen fikk derimot rekorden en ny herre. Roer-kollega Olaf Tufte slo de 82 lengdene med god margin, og gikk hele 101 lengder med sandsekkene.

OVERRASKER: Helene Spilling lå nederst i sammendraget på «Mesternes mester» og måtte derfor velge et motstander til nattest, men det tok en uventet vending. Video: NRK/Rød Løper. Vis mer

Krampetrekning

Den tidligere ishockeyspilleren Roy Johansen (62) tok rekorden i krampetrekning i 2016 - og siden har ingen klart å slå den gode tida.

KRAMPETREKNING: Ingen har slått Roy Johansen sin tid siden rekorden ble satt i 2016. Foto: NRK
KRAMPETREKNING: Ingen har slått Roy Johansen sin tid siden rekorden ble satt i 2016. Foto: NRK Vis mer

I krampetrekning skal deltakerne ligge på ryggen og løfte opp beina. Johansen hadde en imponerende tid på 14,36 minutter, som enda står ubeseiret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer