(Dagbladet): - «Farmen» er verken skriptet eller iscenesatt. Vår jobb er å lage rammene rundt, deltakerne gjør resten, forklarer Amund Simensen til Dagbladet.
Han har flere års erfaring som produsent av TV 2s veletablerte gårdsrealitykonsept, og er på ingen måte ukjent med spekulasjoner tilknyttet en av Norges mest omtalte tv-produksjoner.

- Noen «Farmen»-myter forsvinner aldri. Den om regi er en gjenganger. Jeg tror få er klar over hvor stor manusjobb det faktisk hadde vært, sier Simensen.
- Skal ikke blande oss
Årets «Farmen»-innspilling ble avsluttet i begynnelsen av oktober, og er i skrivende stund inne i sin siste uke på tv. Produksjonsselskapet Strix flyttet inn på innspillingsområdet lenge før Simensen ropte «snurr film», og brukte vår- og sommermånedene på å forvandle noen kvadratmeter av Arendal kommune til et idyllisk og intimt småbruk i kjent «Farmen»-stil.
Deretter fulgte elleve uker med innspilling, før vinneren ble kåret.
- Selv om produksjonen ikke filmer tjuefire timer i døgnet, slutter «Farmen» aldri for deltakerne. De lever i bobla si i ukene det pågår, og det er begrenset hvem i crewet som får snakke med dem. Vi ønsker å gjøre opplevelsen så autentisk som mulig, forteller tv-produsenten, som anslår at mellom 40 til 50 produksjonsmedarbeidere var i sving under årets «Farmen»-opptak.

- Vi må selvfølgelig planlegge enkelte opptak, men hendelser som involverer deltakerne og deres relasjoner har vi lite å gjøre med - om det ikke er fare for liv og helse. Det er litt av avtalen vi har med dem, at vi ikke skal blande oss eller gi dem føringer når ting oppstår. Vår oppgave er ikke å putte ord i munnen på dem.

- Dette strippeshowet hadde gjort seg bedre på en bar i Oslo
Overrasket over puppeprotest
Simensen trekker fram deltakeren Eunike Hoksrøds puppestunt tidligere i sesongen, der 39-åringen valgte å blotte brystene foran et «prestefølge» i protest.
- Ikke i vår villeste fantasi hadde vi sett for oss at hun skulle gjøre det. Men vi visste at Eunike ikke hadde verdens beste forhold til religion, og at en annen deltaker, Geir Magne Haukås, var kristen. Så vi satte ikke inn prestefølget uten grunn, sier han.
Sistnevnte deltaker har tidligere fortalt til Dagbladet at han er blitt kontaktet av en rekke tv-seere som lurer på om han er leid som skuespiller til «Farmen». Haukås, som gjorde en noe omstridt figur på tv-gården, fortalte blant annet at mange spekulerte på om han var «hentet inn for å lage bråk».

Skal vi tro Simensen er det ikke første gang en «Farmen»-deltaker har måttet avkrefte at hun eller han bare er seg selv.
- Nei, det har skjedd før, men vi har ingen skuespillere på «Farmen», altså. Det vi har er en håndplukket cast, som er hentet inn for å lage tv. Hadde vi plukket ut en helt tilfeldig gjeng, ville det kanskje ikke skjedd så mye, heller, sier han.
- Sulter ikke
Som en del av visjonen om å gjenskape et Norge for 100 år siden, som er premisset for hele tv-konseptet, må deltakerne tilpasse seg trangere kår med dårligere tilgang til mat.
Simensen forteller at han av og til får spørsmål om hvorvidt det stemmer at «Farmen»-kjendisene faktisk må finne seg i våre forfedres levekår.
- Også når det gjelder mat tror mange at produksjonen er mye mer involvert enn det som kommer fram på tv. Noen lurer på om vi forer dem når kameraene er skrudd av, andre tror at de faktisk sulter, sier Strix-produsenten, og legger til:
- Vi gir dem aldri vår egen mat, og de sulter ikke. Når deltakerne sier at de har rast ned i vekt under oppholdet, handler det kanskje om at de kutter ut for eksempel junkfood og sukker, eller at de taper muskelmasse. Det er veldig individuelt, men vi passer selvfølgelig på at de har nok mat.

Får tamponger og kondomer
«Farmen»-deltakere må derimot se langt etter både klokka og kalenderen.
- De står som regel opp med sola, og legger seg når det blir mørkt. Utover høsten pleier de å sove litt lenger, men de har en enkel tilværelse sånn sett. De står opp og legger seg akkurat når det passer dem, men vi pleier å gå inn på soverommet med kamera om morgenen. Da pleier de som regel å våkne, forklarer Simensen.
Tilgangen til moderne produkter som deodorant, kosmetikk, parfyme eller barberhøvel er ikke-eksisterende på «Farmen». Deltakerne må bruke duftfri såpe, og får utdelt spesiallaget tannbørste og tannkrem. Tamponger og kondomer er imidlertid tilgjengelig.
Når det gjelder bekledning må deltakerne følge en streng, og ikke fullt så autentisk pakkeliste, som skal være en kombinasjon av egne og sponsede plagg.


Også «Farmen»-crewet må tilpasse seg 1917-tilværelsen i stor grad, slik at deltakerne ikke blir påvirket av noe utenfra. Det innebærer at menneskene på jobb ikke bruker parfyme, snus, mobil eller sminke, for å nevne noe.
- Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, og det er viktig for oss å følge «Farmen»-oppskriften til punkt og prikke. Tv-seerne har store forventninger til programmet, og foreløpig har det funket veldig bra. Det er en drøm å jobbe med et program som får så mye oppmerksomhet, sier Simensen.