Årets sesong av den populære TV 2-serien «Sommerhytta» har allerede rukket å engasjere seerne, og de fire deltakerparene har fått mye oppmerksomhet på hver sin kant.
Samtidig kjemper de om å bygge den fineste hytta i beste sendetid. I fjor var det far-og-datter-duoen Kurt og Veronica Rasmussen som stakk av med både seier og hytte.

Røpet vinneren til «halve» bygda
I takt med at de flotte hyttene bygges - i år på Nes Strandhager - følger ivrige seere med uke etter uke, og hver minste lille detalj blir tilsynelatende fanget på kamera.
Det er imidlertid ikke alt vi får se på skjermen, eller alt vi vet om livet under innspillingen.
Dette spiser de
Dagbladet har vært i kontakt med alle av årets deltakerpar - Lina Heikkilä og Eldan Naftaly Nysveen, Sara Meyer Boudaya og Ibrahim Mahnin, Lise Sakariassen og Lars Jørgensen, og Daria Klovholt og Marius Holst Sætre - som kan avsløre flere «hemmeligheter» fra kulissene.
Som seer får man se at deltakerne tar seg matpauser i ny og ne, riktignok med hammer i den ene hånda og limpistol i den andre - som seg hør og bør. Samtlige deltakerpar kan imidlertid avsløre overfor Dagbladet at det gikk med mer sukkerholdig mat enn det som kommer fram på skjermen.

Ble spyttet på av TV-seer
De forteller nemlig at det ble mye godterispising under innspillingen.
Hovedmåltidene blir tilbredt på en kro i nærheten, og deltakerne får derfor lunsj og middag servert hver dag.
Hver mandag og onsdag fikk imidlertid deltakerne lage en handleliste hver, som de sendte inn til produksjonen. Den kunne inneholde alt fra kjeks, sjokolade og brød, til brus, energidrikke og saft.
Måtte testes hver uke
Innspillingen av årets «Sommerhytta»-sesong skjedde midt under coronapandemien.
Derfor måtte også deltakerne testes jevnlig for covid - spesielt siden de forlot innspillingen hver helg (les mer om dette i avsnittet under).
I ti uker måtte altså hele produksjonen teste seg. Det skjedde hver mandag morgen klokka sju, før deltakerne fikk lov til å innta hyttene og begynne byggeprosessen.

Favorittstempel: - Irriterer meg
Etter det Dagbladet vet, var det ingen som var smittet under innspillingen.
Flere deltakere forteller også om litt problemer rundt pandemirestriksjonene, blant annet at bygg- og interiørbutikkene benyttet seg av Klikk og hent, noe som resulterte i at de flere ganger tapte tid fordi varer måtte returneres.
Slik bor deltakerne
Parene kan også fortelle at de forlot innspillingen hver helg for å sove hjemme. Hver fredag ble nemlig hyttene låst, og nøklene ble ikke levert tilbake før mandag morgen.
I ukene før bad og soverom var på plass, sov alle deltakerparene i nabohytter på området gjennom uka. Da var det ingenting som sto i veien for at deltakerne kunne studere nabohyttene, og muligens hente litt inspirasjon til sine egne hytter.

Slutter
Så fort parenes egne hytter var beboelige, fikk de flytte inn og sove der.
Det var heller ingen regler mot å snakke med både naboer og andre som svingte seg forbi hytta, og deltakerne fikk snakke med andre så mye de ville.
Flere av deltakerne opplyser imidlertid om at det generelt var for liten tid til overs, slik at snikksnakk med hyttenaboer ble nedprioritert, til fordel for snekring og flislegging.
Vikarer
Denne sesongen har alle fire parene hatt besøk av vikarer, slik vi også kunne se i fjorårets sesong.
Lise og Lars måtte ha vikar etter et dødsfall i nær familie, både Sara og Daria har vært borte som følge av eksamen og Lina var borte en kort periode som følge av sykdom. Sistnevnte fikk heller ikke være med i sykonkurranser, grunnet relevant utdanning.

Mottok trist budskap: - Takknemlige
Alle hjelpere som skal være med i «Sommerhytta» må godkjennes på forhånd, ettersom de ikke kan ha relevant bygge- eller interiørerfaring.
Hvert par kan ha seks reserver, i tilefelle noe skulle dukke opp underveis i innspillingen.
Lange dager
Til tross for at TV 2 publiserer fire episoder i uka, fikk deltakerne jobbe fredag også, noe kanskje ikke alle seere vet.
Programleder Guri Solberg ringer nemlig ikke i bjella før klokka 12 på fredag.

Mandag til torsdag jobbet deltakerne fra sju på morgenen til ti på kvelden - med noen unntak, basert på hvor godt de lå an med ukesprosjektene. Noen dager kunne de jobbe så lenge som til klokka fire på natta.
Så fort bjella ringer, er det noen som passer på at det er full stopp for alle.