Stian Barsnes-Simonsen:

Dette gjør han nå

Stian Barsnes-Simonsen var i en årrekke å se på TV-skjermen i underholdningsprogram for barn og unge.

KJENT ANSIKT: Stian Barsnes-Simonsen var en del av manges oppvekst, da han var programleder for en rekke populære TV-programmer for unge. Her er han avbildet i 2005. Foto: Knut Falch / NTB
KJENT ANSIKT: Stian Barsnes-Simonsen var en del av manges oppvekst, da han var programleder for en rekke populære TV-programmer for unge. Her er han avbildet i 2005. Foto: Knut Falch / NTB Vis mer
Publisert

Stian Barsnes-Simonsen (41) er kanskje aller best kjent som programleder på NRK for programmer som «Amigo», «MGP Jr.» og «Melodi Grand Prix». Han dukket også opp som skuespiller i såpeoperaen «Hotel Cæsar» på TV 2.

Etter hvert forsvant han derimot fra TV-ruta, og det ble stille fra Barsnes-Simonsen - i hvert fall i tradisjonelle medier.

Storsuksess

Men selv om 41-åringen ikke er å se like ofte foran kamera, har han jobbet hardt bak. Siden sist han var programleder på TV har han nemlig arbeidet iherdig som kreativ leder i Nordic Screens, hvor han på plattformer som YouTube har levert det han selv har beskrevet som «verdibasert innhold for barn og unge».

Det er også spesielt ett annet prosjekt som har tatt opp tida hans de siste åra. En morsom idé som dukket opp i 2016, førte nemlig Barsnes-Simonsen til suksess.

STIAN BARSNES-SIMONSEN: Ansiktet utad på barndommen til veldig mange er Stian Barsnes- Simonsen. Vi har rett og slett spurt han hva han har gjort i det siste. Video: NRK/TV2 Play/Rød løper. Reporter: Jenny Emilie Aas Vis mer

Overfor Dagbladet forteller han om et ønske han hadde, som gikk ut på å gjøre politikk gøy for barn. Et tilfeldig sammentreff med Abid Raja (45) på vei for å hente sønnen fra turn, endte i et møte med Trine Skei Grande (51) og seinere Redd Barna.

Det hele resulterte i Barnas Valg - et demokratiprosjekt for barn og unge fra femte til tiende klasse, som bidrar til økt kunnskap om demokratiet og politikk.

I neste uke er det derfor ventet at rundt 250 000 barn skal kunne stemme på sitt favorittparti, og det hele ender med at én partileder mottar pokal på vegne av sitt parti.

Barsnes-Simonsens engasjement og suksess falt også i smak hos forlaget han er tilknyttet.

- Dette ble jo så svært, så da kom forlaget mitt og sa: «Men Stian, dette må vi jo gi ut bok om», sier han til Dagbladet.

DETTE GJØR HUN NÅ: Første sesong av «AF1» kom ut på NRK for 13 år siden. Vi har tatt en prat med hovedrolleinnehaver fra første sesong «Lisa» om hva hun husker best fra serien og ikke minst hva hun gjør i dag. Reporter: Steffen Pettersen Video: Rød Løper/NRK/Jenny Aas Vis mer

- Litt skummelt

41-åringens iherdige interesse for barn og unges kunnskapsnivå har altså ikke falmet med åra. Det som startet med et gameshow for barn i 2005, har altså resultert i et stort læreverk om demokrati og politikk.

Til tross for suksess, legger han ikke skjul på at han føler et stort ansvar.

- Boka «Barnas Valg» går enda mer i dybden. Alt fra hvordan Norge ble et demokrati til mer om hvordan barn og unge faktisk kan påvirke samfunnet sitt, forklarer han, og fortsetter:

- Det var en litt skummel og komplisert bok å skrive, for den skal jo inspirere barn til å forme egne meninger. Så det er ekstremt viktig at det ikke kommer fram hva jeg selv mener, da. Jeg tror jeg har lyktes ganske bra med det, sier han.

Barsnes-Simonsen er selv pappa til en 13 år gammel sønn og ei ni år gammel datter. Å ha en pappa som er over gjennomsnittet opptatt av samfunnet og politikk, har utvilsomt påvirket oppdragelsen.

- Det er jo vanskelig å evaluere seg selv som forelder. Jeg håper jo at jeg lykkes der. 13-åringen er relativt samfunnsengasjert, og synes i hvert fall at historie og samfunnsfag er to kule fag. Så jeg påvirker dem jo litt, sier han.

Han mener likevel at hverdagen ikke bare dreier seg om politikk - men skyter inn at politikk likevel handler om alt.

- Vi snakker kanskje litt mer om dette hjemme enn en gjennomsnittlig familie gjør, erkjenner han lattermildt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer