Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

David Norback Pedersen:

Dette gjør «Idol»-David nå

Uendelige autografkøer, tusenvis av fans og et ungpikeidol uten like. Så ble det stille. Slik gikk det med David Norback Pedersen.

UNGPIKEIDOL: David Norback Pedersen tok Norge med storm under sin deltakelse i den aller første runden av sangkonkurransen i 2003, men så ble det stille. Foto: NTB Scanpix
UNGPIKEIDOL: David Norback Pedersen tok Norge med storm under sin deltakelse i den aller første runden av sangkonkurransen i 2003, men så ble det stille. Foto: NTB Scanpix Vis mer

17 år gamle David Norback Pedersen tok Norge med storm under sin deltakelse i den aller første runden av sangkonkurransen «Idol» i 2003.

Gutten fra Andenes i Vesterålen fikk massiv oppmerksomhet og ble raskt et ungpikeidol med en enorm fanskare. Autografkøene var uendelige, og flere titusenvis dukket opp på konserter for å se nordlendingen.

Den gang endte det med en tredjeplass for Pedersen, som måtte se seg slått av Gaute Ormåsen (37) og Kurt Nilsen (41), som havnet på henholdsvis andre og førsteplass i sangkonkurransen. Tredjeplassen stoppet imidlertid ikke Pedersen fra å bli superstjerne her til lands.

GJENGEN: Her er andreplassen Gaute Ormåsen, førsteplassen Kurt Nilsen og tredjeplassen David Pedersen i «Idol» fotografert sammen i 2003. Foto: NTB Scanpix
GJENGEN: Her er andreplassen Gaute Ormåsen, førsteplassen Kurt Nilsen og tredjeplassen David Pedersen i «Idol» fotografert sammen i 2003. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En «underdog»

I dag er han 34 år gammel og lever et betraktelig annerledes liv enn han gjorde under «Idol»-hysteriet. Den enorme berømmelsen han oppnådde den gang kan han i dag takke stemora for.

Det var nemlig hun som meldte han på, forteller Pedersen, når Dagbladet tar en prat med han - 17 år seinere.

Deltakelsen i «Idol» beskriver han som «en berg-og-dal-bane», og noe som var vanvittig annerledes enn den hverdagen han var vant med.

- Man lever i sin egen boble hvor man er inn og ut av studio, lydsjekker, intervjuer, øvinger, og imellom alt det bor man mye på hotell. Det var en helt merkelig hverdag, men en veldig spennende og utrolig gøy tid, minnes Pedersen.

2003: David Norback Pedersen forklarer at han under «Idol»-tida var en person som ikke stakk hodet sitt mest fram. Foto: NTB Scanpix
2003: David Norback Pedersen forklarer at han under «Idol»-tida var en person som ikke stakk hodet sitt mest fram. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På den tida beskriver 34-åringen seg selv som en person som ikke stakk hodet sitt mest fram.

- Jeg var nok den fyren som surra litt i bakgrunnen. Jeg vet ikke om «underdog» er det rette ordet å si, men det var nok kanskje det folk kalte meg på den tida. Jeg hadde ikke et like stort eksponeringsbehov, forteller han overfor Dagbladet.

Men oppmerksomheten kom han ikke unna, og det tok ikke lang tid før han ble stoppet opp på gata av ivrige fans.

SUPERSTJERNE: Her er David Norback Pedersen avbildet på scenen under en «Idol»-konsert på Tusenfryd i 2003. Foto: NTB Scanpix
SUPERSTJERNE: Her er David Norback Pedersen avbildet på scenen under en «Idol»-konsert på Tusenfryd i 2003. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvordan taklet du oppmerksomheten?

- Det som gjorde situasjonen den gangen rar var jo da man gikk på gata og plutselig opplevde å bli gjenkjent. Det var veldig rart. Jeg mistet aldri bakkekontakten, men det å komme hjem og leve et normalt liv på sida var veldig viktig for meg. Det å kunne gjennomføre skolen, fortsatt spille i band og bare være meg selv var viktig for meg, svarer 34-åringen.

GIKK TIL TOPPS: «Idol»-seieren i 2003 ble begynnelsen på en stor musikkarriere for bergenseren Kurt Nilsen. Video: TV 2 Vis mer

Lite privatliv

Det å komme hjem til Andenes hvor alt fortsatt var som før og ingen så på ham som «Idol»-David, beskriver han som hovedgrunnen til at han taklet det intense rampelyset.

- Det normaliserte hverdagen min. Det å komme hjem og snakke om alt og ingenting med venner, fortsetter 34-åringen.

På spørsmål om han fikk frierbrev fra fansen, innrømmer Pedersen at det sjelden var frierbrev, men fanbrev derimot, det opplevde han å få.

- De frierbrevene jeg fikk var fra unge jenter som kanskje akkurat hadde lært seg å skrive. Det var mer en søt, uskyldig greie. De brevene jeg fikk var veldig søte, men det var aldri noe seriøst ved det, forklarer han.

Det er imidlertid én spesiell hendelse han minnes med fansen sin. Da hadde ei jente, sammen med mora, reist helt opp til Andenes i håp om å få møte Pedersen.

POPULÆR: 34-åringen fikk en enorm fanskare og opplevde flere ganger å bli stoppet på gata av fans. Her avbildet på scenen under Gullruten i 2003. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR: 34-åringen fikk en enorm fanskare og opplevde flere ganger å bli stoppet på gata av fans. Her avbildet på scenen under Gullruten i 2003. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De banket på døra og lurte på hvor jeg var. Faren min åpnet og sa at jeg ikke var hjemme. Jeg tror kanskje jeg var på turné, men da hadde de reist helt opp til Andenes for å besøke meg, uten at vi visste hvem de var, forteller han.

- Ble du noen gang lei av oppmerksomheten?

- Ja, det tror jeg er ganske vanlig når man er en person som er i rampelyset. Det handler jo bare om at man føler at man må være litt mer på tilbudssiden hele tida i hverdagslige situasjoner. At man aldri kan finne den roen ute blant folk fordi man blir gjenkjent hele tida. Det kunne jo være slitsomt til tider, men det handler ikke om folket, det handler om situasjonen, svarer han ærlig, og legger til:

- Man blir ikke lei av mennesker som vil si «hei» eller ta et bilde og få en autograf. Det handlet mer om at man plutselig må forholde seg annerledes i hverdagen.

SER IKKE SLIK UT: Amadeus Søgaard, sønnen til Runar Søgaard og Carola Häggkvist, har blitt en voksen mann. Sjekk hvordan han ser ut i dag! Vis mer

Vekket oppsikt med «nytt» image

Etter «Idol»-deltakelsen kapret Pedersen seg en platekontrakt og ga ut albumet «Wild At Heart». Et album som de fleste ivrige fans av «Idol»-David trolig husker den dag i dag.

Til låtens refreng som lyder: «People say nothings gonna save me. People say I should let it all be. But I'm standing on my own feet this time», var det nok flere som sto på pikerommet og headbanget til monsterhiten.

Men med det nye albumet fulgte også en stor oppmerksomhet for Pedersens såkalte «nye image» - som flere medier omtalte det som.

Plutselig var det flere piercinger i ansiktet hans, og «Idol»-deltakeren framsto som en mer rocka type.

ROCKA: Etter «Idol»-detakelsen ga David Norback Pedersen ut albumet «Wild At Heart». Her avbildet i forbindelse med albumslippet den gang. Foto: NTB Scanpix
ROCKA: Etter «Idol»-detakelsen ga David Norback Pedersen ut albumet «Wild At Heart». Her avbildet i forbindelse med albumslippet den gang. Foto: NTB Scanpix Vis mer

At folk beit seg merke i utseendet hans synes Pedersen fortsatt er rart. Han mener nemlig selv at imaget hans aldri endret seg.

- Hva er egentlig en endring i en 17-årings liv? Det er jo alt mulig og man skifter jo stil oftere enn man skifter sokker. Men innerst inne har jeg alltid vært en typisk rocker, forklarer han.

34-åringen påpeker at han på privaten alltid har vært en fyr som har gått med slitte olabukser og ei utvaska T-skjorte. Han forklarer videre at det folk fikk se på «Idol» var en stil som ofte ble satt sammen av stylister, og som skulle passe til de ulike musikksjangrene fra uke til uke.

At mediene omtalte og stilte spørsmål ved stilendringen hans brydde han seg ikke noe om.

PIERCING: Etter hvert dukket artisten opp med piercinger i ansiktet som fikk stor oppmerksomhet fra både mediene og fansen. Foto: NTB Scanpix
PIERCING: Etter hvert dukket artisten opp med piercinger i ansiktet som fikk stor oppmerksomhet fra både mediene og fansen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var aldri noen stilendring egentlig. Når det kommer til piercingene var det noe jeg lenge hadde hatt planer om å gjøre. Det var et aktivt valgt jeg gjorde, forklarer Pedersen.

- Det handlet ikke om at jeg skulle gjøre en enorm endring og vise fingeren til alle. Det handlet mer om en personlig greie som jeg hadde lyst på. Det var en naturlig utvikling i min personlige stil, legger han til.

FORANDRET: Morten Dalhaug, vinneren av den første sesongen av «Love Island», er nesten ikke til å kjenne igjen. Vis mer

- Var fryktelig sjenert

Som nevnt ble Pedersen for mange et ungpikeidol, men på spørsmål om han noen gang brukte berømmelsen til å flørte med damer, bryter han ut i latter.

- Hvis det var noe jeg var på den tida så var jeg ekstremt sjenert, og spesielt når det kom til damer. Jeg var fryktelig sjenert. Det tror jeg faktisk aldri jeg gjorde, det hadde jeg aldri turt, forklarer han lattermildt.

Dette var heller ikke noe han hadde fokus på.

- Jeg tenkte ikke på det som en berømmelse. For meg handlet det om det musikalske og musikken. Samholdet med bandet var mye viktigere for meg, fortsetter han.

SJENERT TYPE: Overfor Dagbladet beskriver den tidligere superstjerna seg som en ekstremt sjenert type når det kom til å flørte med damer under storhetstida. Foto: NTB Scanpix
SJENERT TYPE: Overfor Dagbladet beskriver den tidligere superstjerna seg som en ekstremt sjenert type når det kom til å flørte med damer under storhetstida. Foto: NTB Scanpix Vis mer

To år etter «Idol»-turneer og albumslipp sa det plutselig stopp for 34-åringen. Da utgikk platekontrakten og han ble vokalist i bandet Carnival.

Bandet slapp ut først singelen «For Your Eyes Only» som både ble spilt på radio og på tv. Så kom singelen «Bad Things», men det stoppet der.

- Opplevde du et nederlag da det gikk nedover?

- Nei, det var definitivt ikke et nederlag. Det blir jo som å være en skiløper som gjør mange fantastiske løp, hvor det så er ett løp som plutselig går dårlig, forteller han, og legger til:

- Det å få den suksessen jeg hadde er selvsagt noe jeg ser tilbake på som en fantastisk opplevelse og en erfaring som jeg ikke ville vært foruten.

KJENDISDATTER: Den svenske Hollywoodfruen Siv Cotton viser gledelig fram sin «up and coming» datter Charlize på sosiale medier. Vis mer

Livet gikk videre

Etter bandets oppløsning begynte Pedersen å studere kultur og ledelse ved Handelshøyskolen BI i Oslo. Ved siden av studiene jobbet han som bartender.

Etter endt bachelor gikk veien videre til Universal Music.

- Der jobbet jeg som promotion manager, før jeg etter et par år ble produktsjef, forteller Pedersen, og legger til at han også har jobbet som markedskoordinator for Spellemannsprisen.

Etter sistnevnte jobb stakk han hodet innom Sony Music, hvor han jobbet som produktsjef og promoansvarlig for tvillingbrødrene og artistduoen Marcus & Martinus (18).

I dag er han imidlertid i en helt annen jobb.

- Nå jobber jeg faktisk i et design- og reklamebyrå som heter Anti, og jobber med digital markedsføring, forteller han.

FAMILIEFAR: I dag er David Norback Pedersen gift og har to barn. Foto: Privat
FAMILIEFAR: I dag er David Norback Pedersen gift og har to barn. Foto: Privat Vis mer

På privaten er han gift med Tinki Tønseth Troye, kjent fra jentegruppa Lilyjets. De to møttes for første gang i 2005 under en konsert Pedersen spilte med Carnival under Norway Cup.

Et år seinere møttes de igjen, gjennom en felles bekjent - og resten er historie, ifølge Pedersen.

- Vi giftet oss i 2010, så vi har faktisk 10 års jubileum i år! Vi giftet oss utendørs i hagen til Universal med nydelig sang fra Maria Mena. Etterpå hadde vi en stor festmiddag og en egen «bryllupsfestival» med alle musikervennene våre i bakhagen til svigers. Det var en fantastisk dag, minnes 34-åringen.

FJERNET PIERCINGENE: De ikoniske piercingene er ikke lenger å finne i ansiktet til David Norback Pedersen den dag i dag. Foto: Privat
FJERNET PIERCINGENE: De ikoniske piercingene er ikke lenger å finne i ansiktet til David Norback Pedersen den dag i dag. Foto: Privat Vis mer

Sammen har paret to sønner med navn Vincent (4) og Tian (1) som Pedersen beskriver som «to små raketter».

Det er imidlertid ikke bare livet som har endret seg for 34-åringen, men også utseendet, hvor blant annet de ikoniske piercingene ikke lenger er tilstedeværende. På spørsmål om hvor de tok veien, svarer han lattermildt:

- Piercingene forsvant i alle fall lenge etter at jeg traff kona. Det var ganske morsomt da jeg møtte foreldrene hennes - full av piercinger og svart hår. Var nok ikke det de hadde sett for seg. Men, det var nok bare en naturlig overgang hvor jeg bare tok de ut og var lei. Husker ikke helt når de ble borte, forteller Pedersen.

SLÅTT UT: Katy Perry faller om under en episode av «American Idol». Foto: ABC / NTB Scanpix. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Mimrer om artistlivet

Til tross for at han ikke lenger driver med musikk på profesjonell basis, har han ikke lagt musikken helt fra seg.

- Nå handler det mer om at vi samles en gjeng og jammer og koser oss. Både jeg og kona kommer jo fra musikkbransjen, så vi elsker musikk. Vi sitter hele tida og synger for barna og leker oss med musikken. Så den delen er viktig, forteller han.

Som nevnt har det gått 17 år siden «Idol»-deltakelsen. Siden den gang forklarer Pedersen at han har blitt mer voksen, naturlig nok.

ANNERLEDES LIV: 17 år etter deltakelsen i sangkonkurransen har David Norback Pedersen fortsatt behold musikken som en hobby. Her er han avbildet med høna si. Foto: Privat
ANNERLEDES LIV: 17 år etter deltakelsen i sangkonkurransen har David Norback Pedersen fortsatt behold musikken som en hobby. Her er han avbildet med høna si. Foto: Privat Vis mer

- Så er det jo ting som er viktigere nå enn den gang, som kone og barn. De betyr alt i verden for meg, forklarer han, og fortsetter:

- På den tida handlet det jo bare om meg og kompisene mine. Ellers så har jeg blitt roligere og en mer sindig type. Jeg har opplevd mye, lært mye og den kunnskapen og erfaringen jeg sitter med har jo formet meg til den jeg er.

Avslutningsvis får Pedersen det klassiske spørsmålet om han drømmer om et comeback, noe han ikke utelukker overfor Dagbladet.

- Den drømmen tror jeg lever i alle ikke aktive musikere. Så det tror jeg absolutt at jeg drømmer om. Det er noe med det kicket man får når man går på en scene eller skriver musikk, avslutter han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!