Prinsesse Delphine:

Dette har aldri skjedd før

Den ferske prinsessa gjorde sin kongelige debut denne uka.

KONGELIG OPPDRAG: I fjor ble prinsesse Delphine prinsesse av Belgia - denne uka deltok hun på sitt første kongelige oppdrag. Her er hun sammen med ektemannen James O'Hare under seremonien. Foto: Reuters / NTB
KONGELIG OPPDRAG: I fjor ble prinsesse Delphine prinsesse av Belgia - denne uka deltok hun på sitt første kongelige oppdrag. Her er hun sammen med ektemannen James O'Hare under seremonien. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I fjor høst vant belgiske Delphine Boël (52) retten til å kalle seg prinsesse av Belgia. Den 52 år gamle kunstneren viste seg nemlig å være datter av landets tidligere konge, Albert II (86) - som følge av en affære på 1960-tallet.

En DNA-test slo fast slektsforholdet - til tross for at eks-kongen i lang tid nektet for at Boël var dattera hans. Nå er den nokså ferske prinsessa kommet godt inn i den kongelige varmen - med både prinsessetittel og en skokk halvsøsken med på kjøpet.

Denne uka gjennomførte hun også sitt første kongelige oppdrag. Sammen med ektemannen James O'Hare overvar hun onsdag kongefamiliens årlige seremoni der de minnes familiemedlemmer som har gått bort.

Den tradisjonstunge begivenheten har funnet sted i den kongelige krypten i Notre-Dame-kirka i Laeken i Brussel 17. februar hvert år siden 1935. Da gikk dronning Astrid bort i en bilulykke, bare 29 år gammel.

DEBUT: Prinsesse Delphine mintes sin avdøde familie under sitt første kongelige oppdrag onsdag. Foto: Danny Gys / AFP / NTB
DEBUT: Prinsesse Delphine mintes sin avdøde familie under sitt første kongelige oppdrag onsdag. Foto: Danny Gys / AFP / NTB Vis mer

Dronning Astrid fikk tre barn med kong Leopold, deriblant prinsesse Delphines far, eks-kong Albert II. Han var også til stede under seremonien, sammen med kona eks-dronning Paola (83).

Som følge av coronapandemien ble de imidlertid sluset inn i krypten i tur og orden - så det ble neppe anledning for prinsesse Delphine til å bli ytterligere kjent med sin nye, kongelige familie.

Møtte familien

Delphine har imidlertid rukket å møte både faren og halvbroren, kong Philippe (60) ved tidligere anledninger. Philippe tok over tronen i 2013 da faren abdiserte etter 20 år på tronen.

I slutten av oktober slapp det belgiske kongehuset et bilde av prinsesse Delphine sammen med sin biologiske far og kona Paola. Dette var første gang far og datter møttes.

DET FØRSTE MØTET: Slik så det ut da prinsesse Delphine møtte sin far for første gang i oktober i fjor. Foto: AFP / NTB
DET FØRSTE MØTET: Slik så det ut da prinsesse Delphine møtte sin far for første gang i oktober i fjor. Foto: AFP / NTB Vis mer

Veien fram dit var imidlertid alt annen enn enkel. Bare et par uker før deres første møte vant 52-åringen retten til å kalle seg prinsesse - på lik linje med sine kongelige søsken. En gråtende Delphine ble avbildet i retten da kjennelsen kom - et tydelig signal om hvor mye dommen betydde for henne.

- En rettslig seier vil aldri erstatte en fars kjærlighet, men den gir henne en følelse av rettferdighet, het det i en uttalelse fra Boëls advokater den gang.

Det var riktignok først i januar i fjor den tidligere belgiske kongen innrømmet at han var far til 52-åringen - da en DNA-test kom på bordet. Da hadde prinsesse Delphine i flere år kjempet for å bli behandlet likt som resten av Albert II's barn.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Sjokkbølger

- Hans majestet kong Albert II har notert seg resultatet fra DNA-testen som han tok som følge av en forespørsel fra en domstol i Brussel. Den vitenskapelige konklusjonen viser at han er den biologiske faren til Delphine Boël, uttalte eks-kongens advokat Alain Berenboom i januar 2020.

Nyheten om at 52-åringen er eks-kongens datter, sendte sjokkbølger gjennom hele verden: at en tidligere konge innrømmer at han har et barn utenom ekteskap, er langt fra hverdagskost.

TÅREVÅTTT: 52-åringen tørket tårene da hun vant prinsessetittelen i oktober 2020. Foto: Yves Herman / GDN / Reuters / NTB
TÅREVÅTTT: 52-åringen tørket tårene da hun vant prinsessetittelen i oktober 2020. Foto: Yves Herman / GDN / Reuters / NTB Vis mer

Prinsesse Delphine er født i 1968, og er dattera til Sybille de Selys Longchamps, som skal ha hatt et forhold til Albert II den gang. Eks-kongen har samtidig vært gift med Paola av Belgia siden 1959, som han har de tre barna Philippe, Astrid og Laurent med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer