Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dette heter kjendisene egentlig

Utallige stjerner har endret navn for å klatre på stjernehimmelen.

ENDRET NAVN: Jennifer Aniston, Hasse Hope og Nicki Minaj har alle til felles at de har helt andre fødenavn. Foto: NTB scanpix / Dagbladet
ENDRET NAVN: Jennifer Aniston, Hasse Hope og Nicki Minaj har alle til felles at de har helt andre fødenavn. Foto: NTB scanpix / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At mange verdensstjerner, så vel som norske kjendiser, velger å skifte, forenkle eller finne et alternativ til sitt eget navn, er ikke noe nytt.

Allerede tidlig på 1900-tallet, og trolig enda lenger tilbake i tid, finnes det en rekke eksempler på mennesker som ble verdenskjent under et helt annet navn enn det foreldrene valgte å kalle dem.

DETTE HETER HAN EGENTLIG: Artist Elton Johns virkelige navn er Reginald Kenneth Dwight. Foto: NTB scanpix
DETTE HETER HAN EGENTLIG: Artist Elton Johns virkelige navn er Reginald Kenneth Dwight. Foto: NTB scanpix Vis mer

Visste du for eksempel at den ikoniske designeren Coco Chanel egentlig het Gabrielle Bonheur Chanel? Eller at en av verdens mest kjente underholdningsartister, Joséphine Baker, fikk navnet Freda Josephine McDonald da hun ble født i 1906?

- Bestemte meg for å være noen andre

Forklaringen på de franske damenes navneendring var like enkel som den er i dag: Gjenkjennelse og popularitet.

For skal du klatre på stjernehimmelen, nytter det ikke å hete Norma Jeane Mortenson, tenkte kanskje Marylin Monroe? Eller Reginald Kenneth Dwight, som stjerneartist Elton John (70) egentlig heter.

Lista over kjendiser som har droppet fødenavnet til fordel for et mer klingende artist- eller kunstnernavn, er uendelig.

Katy Perry - Katheryn Hudson

Sangstjerna Katy Perry (32) har tidligere vært åpen om at hun vokste opp i en svært religiøs og streng familie, og at hun følte at hun derfor ikke hadde en ordentlig barndom, ifølge Billboard.

I et intervju med The Guardian tidligere i år fortalte hun hvorfor hun ikke ønsket å bruke sitt egentlige navn, Katheryn Hudson, som artistnavn.

- Mange mennesker lever i frykt for noe som skjedde i barndommen, og jeg opprettet denne fantastiske karakteren Katy Perry som jeg kan gå inn i når som helst, men jeg skapte karakteren for å beskytte meg selv. Jeg var redd for at dersom noen så meg, Katheryn Hudson, ville de tenke: «Det er ikke glamorøst».

- Jeg ville ikke være Katheryn Hudson. Jeg hatet det, det var for skummelt for meg, så jeg bestemte meg for å være noen andre, sa hun.

VILLE BESKYTTE SEG SELV: De fleste kjenner sangstjerna som Katy Perry, men det er kun de siste åra hun har blitt gjenkjent under det navnet. Foto: NTB scanpix
VILLE BESKYTTE SEG SELV: De fleste kjenner sangstjerna som Katy Perry, men det er kun de siste åra hun har blitt gjenkjent under det navnet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Akon - Aliaune Damala Bouga Time Bongo Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam

R&B-artisten Akon (44) ble verdenskjent på starten av 2000-tallet, blant annet med hitlåta «Lonely».

Sangstjerna vokste opp i Senegal, men flyttet til USA da han var kun sju år gammel. Ettersom hans opprinnelige navn er Aliaune Damala Bouga Time Bongo Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam, er det kanskje ikke så rart at han valgte å bare bruke ett av dem da han ble kjent.

Da han gjestet talkshowet «Ellen DeGeneres Show» i 2009, forklarte han bakgrunnen for det svært lange navnet.

- Det kommer fra afrikansk tradisjon. Det er mye enklere å bare si Akon, så derfor bruker jeg bare det, sa han den gang.

TRADISJON: Musikeren har egentlig tretten navn, men bruker til hverdags - og i karrieren - bare ett av dem. Foto: NTB scanpix
TRADISJON: Musikeren har egentlig tretten navn, men bruker til hverdags - og i karrieren - bare ett av dem. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lady Gaga - Stefani Joanne Angelina Germanotta

Den amerikanske sangeren Lady Gaga (31) er en av verdens mest berømte sangstjerner, med hitlåter som «Poker Face», «Bad Romance» og «Paparazzi».

Til tross for hennes berømmelse, er det nok ikke alle som vet at hennes egentlige navn er Stefani Joanne Angelina Germanotta.

I et intervju med Flybe magazine i 2010, fortalte hun at det var musikkprodusent Rob Fusari som kom på deler av det kjente artistnavnet hennes.

- Han begynte å kalle meg Gaga hver gang jeg var i studio. Da vi gjorde oss klare for å opptre for alvor, bestemte jeg meg for at jeg hadde opptrådt så lenge under mitt ekte navn at jeg trengte noe nytt. Så jeg sa: «Hva med Lady Gaga, fordi Gaga er litt vilt og Lady har en motsetning ved seg.» Jeg gikk tidligere på en privatskole, men plutselig var jeg en del av et helt annet miljø. Så, for meg, var dette den perfekte beskrivelsen på den jeg hadde blitt, sa hun ifølge She Knows.

TRENGTE FORANDRING: Den anerkjente musikeren Lady Gaga ble lei av å bruke sitt virkelige navn på scenen, så hun bestemte seg for å finne et nytt artistnavn. Foto: NTB scanpix
TRENGTE FORANDRING: Den anerkjente musikeren Lady Gaga ble lei av å bruke sitt virkelige navn på scenen, så hun bestemte seg for å finne et nytt artistnavn. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hasse Hope - Hans Christian Hope Heyerdahl

Tv-profilen Hasse Hope (31) er best kjent gjennom seersuksessen «Karl Johan» på NRK, der han sammen med kollega Erik Solbakken (32) lager liv og røre i Oslos mest kjente handlegate.

Men før 31-åringen ble tv-stjerne, hadde han planer om å gå inn i reklamebransjen. Han synes imidlertid at sitt eget navn, Hans Christian Hope Heyerdahl, var for langt og for lite «catchy» til å bli husket.

(PODKAST) TOK ÉN MÅNED FØR HAN GREIDE Å HUSKE HVA KJÆRESTEN HET: Alex og Fridtjof får besøk av Hasse Hope som innrømmer at det tok litt tid før han fikk med seg kjærestens navn, forteller om sine Twitter-regler og deler sin Skavlan-flause. Vis mer Vis mer

Hope har tidligere uttalt overfor Dagens Næringsliv at han ba en kamerat om hjelp til å finne på et kallenavn for ham da han studerte ved Westerdals.

- Han sa «Hasse, Hasse må det bli». Det er jovialt, femtitalls og jeg er jo en lettbeint fyr som liker femtitallsestetikken. Fra første skoledag presenterte jeg meg som Hasse. Det ble mye lettere å bli kjent med folk. Folk husket navnet mitt, og jeg tror ikke så mange hadde giddet å komme bort til meg på byen om jeg ikke hadde byttet navn, sa han i 2011.

SPURTE OM RÅD: Det var da tv-profilen Hasse Hope studerte reklame på Westerdals, at han fant ut at han ønsket å bruke et enklere navn for å markedsføre seg selv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SPURTE OM RÅD: Det var da tv-profilen Hasse Hope studerte reklame på Westerdals, at han fant ut at han ønsket å bruke et enklere navn for å markedsføre seg selv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Bruno Mars - Peter Gene Henandez

Den Hawaii-fødte sangstjerna har gjort enorm suksess under navnet Bruno Mars (31), noe som er helt annerledes enn fødenavnet hans.

31-åringen har forklart overfor New York Daily News at han valgte å droppe navnet Peter Gene Henandez, fordi han var redd for at diverse plateselskap skulle stemple ham som den nye Enrique Iglesias.

Han ønsket imidlertid å gå sin egen vei, og ville ikke lage latinamerikansk musikk.

- Faren min var fan av bryteren Bruno Sammartimo, som var ganske kraftig. Jeg var litt lubben da jeg var barn, så jeg minnet ham om en bryter, sa han om navneendringen i 2010.

ARTIG VRI: Artist Bruno Mars ønsket å gå sin egen vei innen musikken, og ønsket derfor å finne et unikt artistnavn. Foto: NTB scanpix
ARTIG VRI: Artist Bruno Mars ønsket å gå sin egen vei innen musikken, og ønsket derfor å finne et unikt artistnavn. Foto: NTB scanpix Vis mer

Her er flere kjendiser som har endret artist- eller kunstnernavn:

Demi Moore - Demetria Gene Guynes

Jennifer Aniston - Jennifer Linn Anastassakis

Bono - Paul David Hewson

Miley Cyrus - Destiny Hope Cyrus

Tom Cruise - Thomas Mapother IV

Lana Del Rey - Elizabeth Woolridge Grant

INSPIRERT AV KALLENAVNET: Miley Cyrus heter opprinnelig Destiny Hope, men i 2008 endret hun navnet til Miley fordi hun som barn ble kalt Smiley. Foto: NTB scanpix
INSPIRERT AV KALLENAVNET: Miley Cyrus heter opprinnelig Destiny Hope, men i 2008 endret hun navnet til Miley fordi hun som barn ble kalt Smiley. Foto: NTB scanpix Vis mer

Drake - Aubrey Drake Graham

Olivia Wilde - Olivia Jane Cockburn

Natalie Portman - Neta-Lee Hershlag

Calvin Harris - Adam Richard Wiles

John Legend - John Roger Stephens

Nicki Minaj - Onika Tanya Maraj

Jamie Foxx - Eric Marlon Bishop

Frank Ocean - Christopher Edwin Breaux

Sputnik - Knut T. Storbukås

OnklP - Pål Tøien

Ravi - Ivar Christian Johansen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!