STOR DAG: I kveld går britene til valgurnene på nytt. Her med kandidatene Theresa May og Jeremy Corbyn. Foto: NTB Scanpix
STOR DAG: I kveld går britene til valgurnene på nytt. Her med kandidatene Theresa May og Jeremy Corbyn. Foto: NTB ScanpixVis mer

Valget i Storbritannia:

Dette mener kjendisene om det britiske valget

For mange britiske stjerner står det mellom pest og kolera i valget. 

(Dagbladet): I kveld går britene til valglokalene på nytt. I april annonserte statsminister Theresa May, fra det konservative partiet, at det skulle holdes et nytt valg. Britene hadde egentlig ikke trengt å gå til urnene på nytt før i 2020, men på grunn av Brexit mente May at et nytt valg var nødvendig.

Spørsmålet om hvem som vinner, splitter britene. Skal den konservative May få fortsette, eller skal de gå for Labour-leder Jeremy Corbyn? Blir det liberaldemokratenes Tim Ferron som stikker av med flest stemmer, eller kommer SNPs Nicola Sturgeon til å bli landets framtidige leder?

ENGASJERT: Artist Lily Allen, komiker Ricky Gervais og motepersonlighet Alexa Chung. Foto: NTB Scanpix
ENGASJERT: Artist Lily Allen, komiker Ricky Gervais og motepersonlighet Alexa Chung. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er ikke bare mannen i gata som i dag skal avgjøre hvilke av kandidatene som trekker det lengste strået. På sosiale medier har flere kjente personer, som skuespillere og artister, lenge engasjert seg i valgkampen.

Dette håper de britiske stjerne at valgresultatet blir:

- Fakta

Mange av stjernene som den siste tida har uttalt seg om landets politiske situasjon har gått i bresjen for arbeiderpartiet Labour. Partiet ledes av Jeremy Corbyn, som i disse dager omtales som en av Storbritannias mest populære menn.

Han står i kontrast til sittende statsminister Theresa May, som kommer fra den andre siden av den politiske fløyen. Corbyn er en skikkelse som har vekket debatter om alt fra kultur til innvandring, og har flere stjerner i ryggen.

Blant dem finner vi noen som allerede er sterkt politisk engasjerte, og dem som bare ønsker en forandring. Skuespiller og komiker Ricky Gervais kom med en oppfordring til sine følgere på Twitter:

«Ok. Jeg forteller dere ikke hvordan dere skal stemme, men dette er et faktum. Det eneste du kan stemme for å holde Theresa May ute, er Jeremy Corbyn. Skål», skrev han til sine 12,4 millioner følgere.

Motepersonlighet Alexa Chung har også gått klart og tydelig ut med at hun støtter Corbyn og Labour-partiet i valgkampen. «For de mange, ikke for de få» er ett av slagordene hun og mange andre av hans tilhengere bruker.

Russell Brand, komiker og Katy Perrys eksmann, skrev ifølge Evening Standard et brev på nettsidene til Huffington Post om hans Corbyn-støtte.

HEIER PÅ CORBYN: Det er ingen tvil om hvem komiker Russell Brand har stemt på. Foto: NTB Scanpix          
HEIER PÅ CORBYN: Det er ingen tvil om hvem komiker Russell Brand har stemt på. Foto: NTB Scanpix           Vis mer

- Han blir ikke perfekt, han er et menneske. Vi har muligheten til å velge fram en politiker som dedikerer seg til å jobbe for oss briter. Framtida ligger i å støtte NHS, offentlige tjenester og utdanning av unge mennesker, skrev han.

Andre stjerner som åpenlyst har uttrykket støtte til Corbyn er blant andre Lily Allen, Lena Dunham og Liam Gallagher.

Mindre begeistring

På den konservative siden, for Theresa May, er kjendisstøtten heller laber om man skal sammenligne med dem som støtter Corbyn. Foreløpig er det faktisk nesten ingen som har talt Mays sak i sosiale medier eller intervjuer.

STØTTET MAY: Simon Cowell har tidligere gitt sin støtte til Theresa May, men har vært ordknapp den siste tida. Foto: NTB Scanpix
STØTTET MAY: Simon Cowell har tidligere gitt sin støtte til Theresa May, men har vært ordknapp den siste tida. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tidligere har blant andre Simon Cowell sagt at han er for May, men i denne valgkampen har han holdt meningene sine for seg selv. En som derimot har gått i bresjen for landenes nåværende statsminister er den britiske komikeren Jim Davidson.

Time Magazine skriver at han er en av få som nå offentlig har støttet May på sosiale medier og i taler. Han står også på stands og taler partiets sak til publikum.

Rugbyspiller Andy Good og veddeløpskommentator John McCririck støtter også det konservative partiet i valgkampen. Sett bort fra disse, er kjendisstøtten til May ganske skral.

Heier på de små

Selv om det i hovedsak står mellom Labour og Conservatives, finnes det britiske stjerner som har valgt å omfavne støttepartier. Partiet Liberal Democrats, eller liberaldemokratene, har flere kjente tilhengere.

Richard Dawkins er kjent for sine teorier om evolusjon, men er også politisk engasjert. På Twitter har han vist sin støtte til partiet, som han omtaler som det eneste partiet som er modige nok til å representere dem som vil være i EU.

VELGER GRØNT: Vivienne Westwood. Foto: NTB Scanpix
VELGER GRØNT: Vivienne Westwood. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Pariets leder er Tim Farron, og antall medlemmer har vokst kraftig de siste åra. Partiet går under kallenavnet Lib Dems. Slik som i Norge har også britene et grønt parti. Motedesigner Vivienne Westwood, kjent for sine ikoniske punkerantrekk, er blant stjernene som har tatt det miljøvennlige partiet til seg.

- Den eneste måten vi kommer oss ut av denne miljøkrisa er ved hjelp av en grønn økonomi, og Greens er den eneste opposisjonen vi har der. Det er den eneste ikke-bortkastede stemmen, sa hun til The Irish Times.