Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Eurovision, Jowst:

Dette mener MGP-vinnerne om Jowst: - Har ståltrua på at de kommer langt

Lørdag kveld skal norske Jowst i ilden i finalen i Eurovision Song Contest. Tidligere MGP-vinnere har trua. 

ROSER JOWST: Eurovision Song Contest-vinnerne Alexander Rybak og Hanne Krogh er blant de profilerte artistene som ønsker Joakim With Steen og Aleksander Walmann (midten) lykke til i Eurovision Song Contest i Kiev. Foto: NTB scanpix
ROSER JOWST: Eurovision Song Contest-vinnerne Alexander Rybak og Hanne Krogh er blant de profilerte artistene som ønsker Joakim With Steen og Aleksander Walmann (midten) lykke til i Eurovision Song Contest i Kiev. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV/OSLO (Dagbladet): Tirsdag kveld kunne svenskene juble etter at Robin Bengtsson (27) og låta «I Can't Go On» gikk videre til årets finale i Eurovision Song Contest, og torsdag kveld fulgte både Norge og Danmark etter.

Lørdag kveld skal vårt eget ESC-håp i ilden på ny i den store finalen, sammen med 25 andre artister. Joakim With Steen (27) og Aleksander Walmann (31) representerer Norge med «Grab The Moment» under With Steens artistnavn Jowst, og duoen har selvsikkerheten i orden.

Likevel - konkurransen i ESC er tøff, og selv om Jowst har sjarmert fansen rundt omkring i Europa på promoturné etter MGP-seieren, er det vanskelig å spå utfallet av musikkonkurransen.

Dagbladet har derfor tatt runden hos en håndfull tidligere norske MGP-vinnere og ESC-deltakere, for å få deres spådommer, lykkeønskninger og råd til den norske duoen.

TIL FINALEN: Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann jubler på pressekonferansen etter at de gikk videre fra semifinalen torsdag kveld.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIL FINALEN: Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann jubler på pressekonferansen etter at de gikk videre fra semifinalen torsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- En fryd å følge dem

Artist Hanne Krogh (61) skapte evig ESC-historie i norsk sammenheng i 1985, da hun vant den europeiske finalen sammen med Elisabeth Andreassen (59).

Bobbysocks gjorde det folk trodde var umulig: Etter seks norske sisteplasser - tre av dem med null poeng - gikk de to endelig til topps med låta «La det swinge» i Göteborg.

- Min seier i norske Melodi Grand Prix i 1971 var mitt store skritt inn i rampelyset. MGP var jo som «Idol» ganger 100, så stort var det. Og 14 år senere ventet jo enda mer moro med Bobbysocks! sier hun til Dagbladet.

IKONISKE: Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh (t.h.) underholdt på MGP-finalen i Oslo i 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKONISKE: Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh (t.h.) underholdt på MGP-finalen i Oslo i 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Når den doble MGP-vinneren skal gi sine råd til Jowst før de skal i ilden i ESC-finalen, er Hanne Krogh uansett ganske så beskjeden:

- Jeg tror ikke de trenger så mange råd, jeg tror de gjør ting veldig rett. De tar det på alvor, men tar også glede med seg inn i det. De har energi, og det er én - eller tre - ting som gjelder: Energi, energi, energi!

Saken fortsetter under videoen.

I ren gledesrus ble Aleksander Walmann så ivrig at bukserompa sprakk da han og Joakim With Steen ble sendt videre til finalen i Eurovision. Vis mer

Den norske sangstjerna er full av lovord om With Steen og Walmann, og berømmer deres omfattende promoteringsturné i Europa.

- Det er en fryd å følge dem fra sidelinjen. Det er en fin sang, og jeg synes de bare skal fortsette med det de holder på med! De har reist rundt og gitt jernet hele veien. Det er veldig smart, av to grunner: Europa blir oppmerksom på dem, de får vist seg frem, og de får med seg all den gleden man opplever når man er med i Eurovision. Det å opptre foran et MGP- eller Eurovision-publikum er som å bli dynket i kjærlighet, sier Krogh.

- Vil gi dem en drømmekarriere

MGP-VINNERE: Aleksander Walmann og Joakim With Steen blir grillet i kunnskapsquiz om hverandre. Video: Bjørn Langsem/ Ingrid Cogorno Vis mer Vis mer Vis mer

Fiolinist og sanger Alexander Rybak (30) er mannen som hittil har stått for Norges kanskje aller største triumf i ESC. I 2009 sjarmerte han Europa med «Fairytale», en låt som sanket en historisk høy poengsum.

Rybak sier til Dagbladet at han er positiv til Norges bidrag i år, som han mener er både «fresht» og moderne.

Dessuten trekker han fram vokalist Aleksander Walmanns utstråling på scenen.

- Det er deilig med en forfriskende, moderne låt i Eurovision, presentert av en sanger som ikke gjør seg til. Denne vil, uansett resultat, skille seg positivt ut i konkurransen, og gi gutta en drømmekarriere. Det er jeg sikker på, skriver han i en SMS.

KJEMPESEIER: Alexander Rybak på scenen etter at seieren i ESC i 2009 var et faktum. Foto: AP Photo/ NTB scanpix
KJEMPESEIER: Alexander Rybak på scenen etter at seieren i ESC i 2009 var et faktum. Foto: AP Photo/ NTB scanpix Vis mer

- Ønsker «gutta boys» lykke til

Sanger Didrik Solli-Tangen (29) gikk seirende ut av den norske MGP-finalen i 2010 med låta «My Heart is Yours». Han fikk nesten 190 000 flere stemmer enn A1, som kom på andreplass.

Solli-Tangen sang seg til finalen i ESC, som ble arrangert på Telenor Arena i Bærum etter Rybaks seier året før, men endte til slutt på 20. plass.

Den profilerte sangeren kjenner låtskriver With Steen fra før av, og legger ikke skjul på at han ser svært positivt på Jowsts sjanser i Kiev.

- Jeg ønsker gutta boys all lykke i Kiev! Jeg har ståltrua på at de kommer langt. I tillegg til å ha en bra låt, har de gjort en massiv promojobb i forkant, og det setter ESC-publikummet stor pris på tror jeg! Er det noen som har grepet øyeblikket, så er det Jowst, mener Solli-Tangen.

Guess who this is, all #eurovision fans out there!?? (It's not Alan Walker)

Et innlegg delt av JOWST / Джаост (@jowstmusic)

Musiker og låtskriver Sondre Lerche (34) har aldri deltatt i MGP, men med en fortid i sangkonkurransen «The Voice» har han et forhold til Walmann. Lerche var nemlig Walmanns mentor da sistnevnte sang seg til finalen i TV 2-programmet i 2012.

Lerche befinner seg for tida på turné i USA, men på forespørsel fra Dagbladet kommer han med følgende melding til den ESC-aktuelle vokalisten:

- Ønsker Aleksander lykke til - håper han vinner hele greien! skriver han i en SMS via sitt management.

Saken fortsetter under bildene.

ØNSKER LYKKE TIL: Artist Sondre Lerche. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet
ØNSKER LYKKE TIL: Artist Sondre Lerche. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet Vis mer

- Heier på Italia, men håper på Norge

For øyeblikket er det Italia og Francesco Gabbani (34), med låta «Occidentali's Karma», som er storfavoritt til å vinne årets ESC-finale. Han ligger øverst på bettinglistene, ifølge Eurovision World, fulgt av Salvador Sobral (27) fra Portugal, Kristian Kostov (17) fra Bulgaria, Blanche (17) fra Belgia og Robin Bengtsson (27) fra Sverige.

Kostov sang i samme semifinale som de norske gutta, mens både Sobral, Blanche og Bengtsson kvalifiserte seg tirsdag. Som et av «de fem store» EBU-landene er Italia på sin side direktekvalifisert til finalen.

Anders M. Tangen (50), MGP-entusiast og skribent på bloggen «ESC Norge», har også Italia som sin favoritt i år.

LITT TRØBBEL: Under generalprøvene til Jowst onsdag, sviktet LED-lysene i maska til Joakim With Steen, men under semifinalen gikk alt som det skulle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LITT TRØBBEL: Under generalprøvene til Jowst onsdag, sviktet LED-lysene i maska til Joakim With Steen, men under semifinalen gikk alt som det skulle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Den låta har absolutt alt. Jeg synes det er veldig moro at det er med et mesterverk av en låt i år, det er ikke så ofte. Og det er barn som har laget sin egen coverversjon, som allerede har mange millioner visninger på YouTube, sier han.

Tangen mener at Italias låt er det beste ESC-bidraget siden Rybaks låt i 2009, og at den på samme måte også er en «åpenbart fortjent vinner». Når det gjelder Jowst' sjanser, velger han en nøktern posisjon:

STORFAVORITT: Dagbladet var til stede da Italias Francesco Gabbani hadde sceneprøve i Kiev mandag kveld, sammen med «gorillaen» sin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORFAVORITT: Dagbladet var til stede da Italias Francesco Gabbani hadde sceneprøve i Kiev mandag kveld, sammen med «gorillaen» sin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror topp ti er innen rekkevidde. Jeg ser ikke for meg at vi kan ta Italia, dessverre, hvis jeg ser realistisk på det. Jeg heier på Italia, men det er jo enda morsommere med norsk seier!

- Aleksander Walmann har kanskje den beste vokalen i hele Eurovision i år, og det er det ikke bare jeg som synes. Og etternavnet til samboeren til Joakim With Steen er jo Rybakova - det tolker jeg som et godt tegn, legger Tangen muntert til.

REALISTISK: MGP-entusiast og blogger Anders M. Tangen. Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix
REALISTISK: MGP-entusiast og blogger Anders M. Tangen. Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix Vis mer

- Vi får håpe på de unge

Også Morten Thomassen (52), president i den norske Melodi Grand Prix-klubben, sier til Dagbladet at han tror Italia kommer til å vinne i år.

Han er på plass i Kiev, og kunne slippe jubelen løs da den norske finaleplassen ble sikret torsdag kveld - etter noen svært nervepirrende minutter.

Thomassen mener det teller positivt at Norge fikk en plass i andre halvdel av finalen etter loddtrekning torsdag kveld.

- De fleste synes det er en fordel å være der, så da er vi fornøyde med dét også. Så da er det bare å juble og være fornøyde med den andre seieren for dagen - at vi kom i den siste halvdelen av finalen, sa han til Dagbladet etter semifinalen.

I KIEV: Morten Thomassen (midten) sammen med Joakim With Steen før torsdagens semifinale.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I KIEV: Morten Thomassen (midten) sammen med Joakim With Steen før torsdagens semifinale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Selv om lederen av MGP-klubben er svært begeistret for å se Norge tilbake i ESC-finalen, tror han ikke With Steen og Walmann kommer til å havne øverst på pallen lørdag kveld.

- Det fine er at det er en moderne låt. Vi får håpe at det er mange unge som vil slå til og stemme. En åttendeplass hadde vært en flott plassering. Jeg tror ikke det er nok interesse rundt låta til at vi kan vinne, oppmerksomheten er ikke på noe «Fairytale»-nivå. Jeg synes vi bør være fornøyde med å havne blant topp ti, sier han.