Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kronprinsesse Mette-Marit og Jeffrey Epstein:

Dette sier utlandet om skandalen

Kronprinsessas Epstein-møter vekker reaksjoner også utenfor Norges grenser.

I HARDT VÆR: Mandag ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit møtte overgrepsdømte Jeffrey Epstein flere ganger mellom 2011 og 2013. Skandalen har også blitt dekket bredt i internasjonale medier. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
I HARDT VÆR: Mandag ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit møtte overgrepsdømte Jeffrey Epstein flere ganger mellom 2011 og 2013. Skandalen har også blitt dekket bredt i internasjonale medier. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Denne uka har det stormet rundt kronprinsesse Mette-Marit (46) etter at det ble kjent at hun en rekke ganger har møtt den overgrepsdømte Jeffrey Epstein. Det avslørte Dagens Næringsliv.

Epstein sto siktet for menneskehandel og overgrep da han ble funnet død på cella i New York i august i år.

Kronprinsessa har møtt den avdøde finansmannen ved en rekke anledninger, flere år etter at han tilsto og ble dømt for seksuelle overgrep i 2008. Mandag gikk Mette-Marit ut i en uttalelse og beklaget at hun ikke sjekket opp milliardærens fortid nærmere.

Norges framtidige dronning møtte Epstein flere ganger mellom 2011 og 2013, både i USA og Norge, og de skal ha blitt introdusert av felles bekjente i utlandet. I 2013 kuttet de imidlertid kontakten.

Saken har blitt bredt dekket i norsk presse de siste dagene, og flere har ment at kronprinsessa og Slottet burde ha kjent til Epsteins kriminelle fortid. Skandalen har også vekket oppsikt i internasjonal presse, særlig i Storbritannia hvor den britiske kongefamilien også får hard medfart for tida - etter at prins Andrew (59) gjennomførte det mye omtalte BBC-intervjuet om sin relasjon til Epstein. Der benektet han anklagene om at han hadde hatt samleie med mindreårige Virginia Giuffre.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydn... Vis mer

«Kongelig skandale»

Det er ingen tvil om at Epsteins link til det norske kongehuset er av stor interesse i medier verden over, og britiske Express omtalte saken tirsdag med overskriften: «Kongelig skandale: Sexforbryteren Jeffrey Epsteins kobling til den norske kongefamilien».

«Norges kronprinsesse Mette-Marit angrer på vennskapet med Jeffrey Epstein», skrev Page Six onsdag.

«Kronprinsesse Mette-Marit av Norge snakker ut om tilknytningen til Jeffrey Epstein», skriver det amerikanske underholdningsmagasinet People.

Epsteins kobling til kronprinsessa har også skapt reaksjoner i Skandinavia - deriblant i Sverige.

«Mette-Marits erkjennelse: Omgikk sexforbryteren», skriver Svensk Damtidning.

«Prinsessens forteller om sitt møte med den pedofile», er Aftonbladets tittel.

MØTTE EPSTEIN: Mandag gikk kronprinsessa ut og beklaget at hun hadde møtt Jeffrey Epstein flere ganger mellom 2011 og 2013. Det kom frem i en avsløring i Dagens Næringsliv. Foto: NTB Scanpix
MØTTE EPSTEIN: Mandag gikk kronprinsessa ut og beklaget at hun hadde møtt Jeffrey Epstein flere ganger mellom 2011 og 2013. Det kom frem i en avsløring i Dagens Næringsliv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Prinsessen forteller: - Jeg møtte Jeffrey Epstein», lyder svenske Expressens overskrift.

«Mette-Marit møtte sexforbryter», meddeler danske Se og Hør på sin forside, og skriver at det er «kø ved den rojale håndvasken», og sikter til at også prins Andrew av Storbritannia for noen uker siden også beklaget sin relasjon til Epstein.

«Skandalen om den avdøde pedofili-anklagede finansmannen trekker nå tråder til Norge» kan danske Ekstra Bladet melde.

BREDT DEKKET: Kronprinsesse Mette-Marits tidligere relasjon til den avdøde finansmannen Jeffrey Epstein vekker oppsikt også i internasjonale medier. Foto: Skjermdump fra People.com
BREDT DEKKET: Kronprinsesse Mette-Marits tidligere relasjon til den avdøde finansmannen Jeffrey Epstein vekker oppsikt også i internasjonale medier. Foto: Skjermdump fra People.com Vis mer

Ikke minst har Mette-Marits møter med Epstein skapt reaksjoner her til lands, og flere kommentatorer har gått hardt ut mot kronprinsessa og kongehuset og bebreidet dem for å ikke vite at Jeffrey Epstein var dømt for å betale mindreårige for seksuelle tjenester flere år før møtene fant sted.

Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell kritiserte tirsdag også Slottet for å holde tilbake på detaljer om hva slags møter det er snakk om.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Møttes flere ganger

Det var mandag det ble kjent at kronprinsesse Mette-Marit var en del av Epsteins bekjentskapskrets, og at de hadde møttes flere ganger i USA og Norge mellom 2011 og 2013.

Allerede da Mette-Marit møtte Epstein i 2011, var han et kjent navn med tette bånd til noen av verdens mektigste mennesker. Kronprins Haakon har på sin side bare møtt Epstein én gang, da de møtte ham tilfeldig på gata under en ferietur på St. Barts i 2012.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

- Jeg ville aldri hatt noe med Epstein å gjøre dersom jeg hadde vært klar over alvorlighetsgraden av hans kriminelle handlinger. Jeg burde undersøkt Epsteins fortid nærmere, og beklager at jeg ikke gjorde det, forklarte kronprinsessa til DN, via Slottet, da nyheten sprakk.

Jeffrey Epstein ble i 2008 dømt for å ha betalt en mindreårig kvinne for seksuelle tjenester, noe han sonet 13 måneder for. Tidligere i år ble han siktet for menneskehandel og overgrep mot unge jenter og kvinner. Han tok sitt eget liv i varetekt i august.

Guri Varpe, kommunikasjonssjef ved Slottet, hevdet at kronprinsparet ikke visste noe om Epsteins fortid da møtene fant sted.

KOMMENTAR: Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell om hvorfor kronprinsesse Mette-Marit nå beklager sine møter med Jeffrey Epstein. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Hun hevder også at kronprinsessa bestemte seg for å kutte båndene med Epstein i 2013, fordi hun opplevde at han prøvde å utnytte forbindelsen han hadde med henne overfor andre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media