Dette skal Sveriges nye favorittprins hete

Oscar Carl Olof.

(Dagbladet): Seint i går kveld ble den svenske kronprinsessefamilien utvidet med et nytt medlem. Kronprinsesse Victoria fødte en velskapt sønn, og ektemannen kunne stolt fortelle at den lille prinsen var 52 centimeter lang og veide 3655 gram.

Svenskekongen, som er blitt bestefar for fjerde gang, fikk æren av å røpe hva den lille skal hete.

Han slapp nyheten på en pressekonferanske fra Stockholm slott litt før halv tolv i formiddag. Og nå er navnet klart:

- Han skal hete Oscar Carl Olof, kunngjør kongen.

Trolig oppkalt etter morfar Han opplyser at barnebarnet vil kalles Oscar, og at han blir hertug av Skåne. Han overtar hertugtittelen etter etter avdøde Gustav VI Adolf (1882—1973).

- Oscar Carl Olof er et sterkt og velklingende kongelig guttenavn, og langt mer tradisjonelt enn storesøster Estelles navn, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland til Dagbladet.

Han mener navnet er en blanding av kongelig tradisjon og familiær oppkalling.

- Oscar er et tradisjonsrikt svensk kongenavn. Det er også Carl, men gutten er nok først og fremst oppkalt etter sin morfar, kong Carl Gustaf.

- Og Olof er selvsagt etter guttens farfar, herr Westling fra Ockelbo, sier Totland, som tror navnevalget vil føre til at Oscar igjen blir et populært guttenavn i Sverige.

Tippet riktig Kongehusentusiasten hadde i forkant tippet fire forskjellige navn, og gjettet ett riktig, nemlig Carl.

- Jeg har dristet meg til å tippe prins Carl Johan - kanskje med tillegg av navn som Folke, Eugen eller Daniel. Det avhenger litt av hvor mange navn den lille gutten får, sa han til Dagbladet før pressekonferansen.

Expressens hoffekspert, Johan T Lindwall, hadde også tippet riktig.

- Jeg har sagt Oscar hele tida, sier han til egen avis.

Flere representanter fra regjeringen, deriblant den svenske statsministeren, var til stede på slottet i dag. Etter pressekonferansen skal den lille prinsen ønskes velkommen med salutt, før det skal holdes en gudstjeneste.

«Viste fram» prinsen Prins Oscar plasseres på en tredjeplass i den svenske tronarvingrekkefølgen.

Sveriges Radio skriver at barnet vil overta tronen etter sin storesøster, dersom hun ikke får barn.

Kronprinsessefamilien forlot fødestua tidligere i dag, og viste samtidig fram den lille prinsen for første gang - som riktignok var gjemt under et teppe.