Asap Rocky-rettssaken:

Dette taler for at Asap Rocky dømmes

- Er det virkelig nødvendig å påberope seg nødverge hvis du har en stor livvakt med deg?

I RETTEN: Fredag er etter alt å dømme den siste dagen for Asap Rocky i tingretten i Stockholm. Expressens krimekspert mener det kan bli vanskelig for de tre tiltalte å få gjennomslag for at de handlet i nødverge. Foto: NTB Scanpix
I RETTEN: Fredag er etter alt å dømme den siste dagen for Asap Rocky i tingretten i Stockholm. Expressens krimekspert mener det kan bli vanskelig for de tre tiltalte å få gjennomslag for at de handlet i nødverge. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den amerikanske rapperen Asap Rocky (30), hvis egentlige navn er Rakim Mayers, har den siste måneden sittet varetektsfengslet i Sverige. Sammen med to andre menn fra sitt følge står han tiltalt for kroppsskade, og denne uka har saken blitt behandlet i Stockholm tingrett.

Fredag er etter planen siste dag i retten, og Asap Rocky, de to andre tiltalte og den 19 år gamle fornærmede mannen har alle fortalt sin side av saken. De tiltalte hevder alle at de handlet i nødverge, men dette kan bli vanskelig å få igjennom - ifølge Expressens krimekspert, Fredrik Sjöshult.

Krimeksperten har tidligere forklart overfor Dagbladet at de i Sverige har en helt spesiell juridisk form for nødverge, som ikke krever at du faktisk er truet.

Det handler om at man tror at man er i en truende situasjon. Selv om man kanskje ikke er det, er det en subjektiv bedømming som går ut på at man opplever at man er truet. Om man gjør det kan man frikjennes for lovbruddet.

INNRØMMELSE: Asap Rocky innrømmer nå å ha plukket opp flasker de fant på bakken, men påstår at de gjorde det for at fornærmede ikke skulle få tak i de. Video: Expressen. Vis mer

Nødverge kan bli frafalt

Sjöshult skriver i Expressen at 30-åringens største sjanse til å bli løslatt er at tingretten stoler på at han følte seg truet av den fornærmede 19-åringen.

Fornærmede har imidlertid fortalt at grunnen til at han fulgte etter følget, var at han ville ha tilbake hodetelefonene sine, som han kastet etter dem da han ble løftet etter halsen av rapperens livvakt ved den første konfrontasjonen.

Hvis tingretten konkluderer med at denne forklaringen stemmer, avvises de tiltaltes påstander om nødverge, ifølge Sjöshult.

Den amerikanske rapperen beskrev imidlertid situasjonen som «skummel» da han tok ordet i rettssalen torsdag, men krimeksperten tviler på at det er nok for å løslates på bakgrunn av nødverge.

Han trekker også fram voldshendelsen som fant sted etter at 19-åringen fortsatte å følge etter rapperen og følget hans - etter han ble bedt om å gå:

- Var det nødvendig å fortsette å slå, sparke og tråkke på fornærmede etter at han ble kastet i bakken? Ble det «rettferdiggjort» av de tre tiltalte? Eller var det et overgrep på det stadiet at det ikke lenger kan påberopes nødverge? Er det virkelig nødvendig å påberope seg nødverge hvis du har en stor livvakt med deg? spør han.

ASAP ROCKYS FORKLARING: Hør Asap Rockys egne ord om kvelden der slagsmålet fant sted. Video: Expressen. Vis mer

Tøffere straff

En annen viktig faktor saken vil være vurderingen av bruken av glassflasker i slagsmålet. Fornærmede hevder å ha blitt slått i hodet med ei eller flere glassflasker, mens Asap Rocky og de to medtiltalte mener at de plukket opp noen glassflasker for å unngå at fornærmede og kameraten hans fikk tak i dem.

Hvis tingretten konkluderer med at flaska er brukt, vil det ifølge krimeksperten være enda vanskeligere for de tiltalte å få gjennom det at de handlet i nødverge. Sannsynligvis vil også straffen bli tøffere.

I og med at de tre tiltalte amerikanerne allerede har sittet i varetekt i en måned, vil imidlertid straffen - hvis de blir dømt - bli noe redusert, forteller Sjöshult.

Glassflaskene vil med andre ord bli en viktig del av behandlingen i retten. Aktor hevder at glassflasker, eller deler av glassflasker ble brukt, men som nevnt nekter alle de tiltalte mennene for dette.

Kriminologiprofessor Leif GW Persson mener det ikke er noen indikasjoner på at rapperen har brukt ei flaske, og sier til svenske Aftonbladet at han synes Asap Rocky gjør en god figur i retten.

- Hvis han ikke blir løslatt, har noe annet skjedd, sier Persson til den svenske avisa.