Prinsesse Ingrid Alexandras gallamiddag:

Dette var de ukjente kongelige gjestene

- Kjent hverandre fra de var små.

KONGELIG BESØK: Kongeparet inviterte til en stjernespekket feiring av den tronarvingen. Foto: Lise Åserud / NTB
KONGELIG BESØK: Kongeparet inviterte til en stjernespekket feiring av den tronarvingen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke inviterte kong Harald (85) og dronning Sonja (84) til feiring på slottet til ære for prinsesse Ingrid Alexandras (18) myndighetsdag. Her ble hun feiret stort - først med festmiddag i regi av regjeringen på Deichman Bjørvika, og så gallamiddag på Slottet.

I anledning den spesielle feiringen var det flere kongelige gjester som ble invitert til gallamiddagen, men ikke alle gjestene var like gjenkjennelige for den norske befolkningen.

På den offentlige gjestelista fra kongehusets nettsider var blant annet den greske kongefamilien oppført under «øvrige kongelige», sammen med andre litt mindre kjente navn.

HOLD UT: Kong Harald var i kjent stil spøkefull da han talte i barnebarnet 18-årsdag. Video: NRK. Vis mer

- Svært gode venner

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at det var flere kongelige som var invitert i den storslåtte gallamiddagen, til tross for at de ikke er spesielt kjente i Norge.

- Det var en rekke forholdsvis ukjente unge kongelige til stede, blant annet tre av eks-kronprins Pavlos (55) og Marie-Chantals (53) barn og prins Kyrils (57) og ekskone Rosarios (53) barn, forteller Vagle.

Eks-kronprins Pavlos er sønnen til ekskong Konstantin av Hellas og hans kone Anne Marie. Hun er søsteren til danske dronning Margrethe og han er broren til den tidligere dronningen i Spania, Sofia.

GJESTER: Her ankommer eks-kronprins Pavlos og prinsesse Marie Chantal i prinsesse Ingrid Alexandra gallamiddag på slottet fredag. Foto: Lise Åserud / NTB
GJESTER: Her ankommer eks-kronprins Pavlos og prinsesse Marie Chantal i prinsesse Ingrid Alexandra gallamiddag på slottet fredag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Bodde i eksil

Pavlos, kona Marie-Chantal og tre av barna deres, Olympia, Constantine og Aristides, var i prinsessebursdagen, rett og slett fordi de er gode venner med den norske kronprinsfamilien, sier Vagle.

De tre kongelige søsknene ankom gallamiddagen sammen. Foto: Lise Åserud/NTB
De tre kongelige søsknene ankom gallamiddagen sammen. Foto: Lise Åserud/NTB Vis mer

De knyttet sterke bånd den gangen kronprinsparet og Marius bodde i London, hvor de også bodde.

Kongehuseksperten forteller at Konstantin var konge i Hellas fra 1964, og samme året giftet han seg med Anne-Marie. Kongeparet måtte imidlertid rømme landet i 1967 etter et mislykket motkupp mot militærjuntaen som akkurat hadde tatt over kontroll i landet.

RØRT: Det ble et følelsesladet øyeblikk da kronprinsesse Mette-Marit gratulerte prinsesse Ingrid Alexandra med dagen. Video: NRK. Vis mer

Siden bodde de eksil i London fram til 2013. Nå er de imidlertid bosatt i Hellas igjen.

- Selv om monarkiet ble avviklet i Hellas har familien i alle år vært svært nærme de andre europeiske kongehusene. Familie og gode venner, forklarer Vagle.

I likhet med de aller fleste gjestene under gallamiddagen på Slottet, var ikke den greske kongefamilien invitert uten grunn.

Prins Kyril fra Bulgaria var også invitert til den kongelige festen sammen med kjæresten Katharine Butler, ekskona Rosario Nadal og de tre barna han har med sistnevnte: Mafalda (27), Olimpia (26) og Tassilo (20).

LATTER: Humringen satt løst da Marit Tjessem fortalte om barndommen til barnebarnet. Video: NRK. Vis mer

Kyril er sønn av Simeon av Bulgaria. Simon ble tsar bare seks år gammel, men familien ble tvunget til å flykte fra Bulgaria da Jernteppet senket seg over Øst-Europa. Han kom imidlertid tilbake etter kommunismens fall, og ble politiker og i en periode var han statsminister, forklarer Vagle.

GALLAMIDDAG: Prinsesse Olimpia Preslavska (t.v.) ankom også festen sammen med søsteren. Foto: Lise Åserud / NTB
GALLAMIDDAG: Prinsesse Olimpia Preslavska (t.v.) ankom også festen sammen med søsteren. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Nære venner

Videre forteller hun at sønnen Kyril og ekskona Rosario, samt deres barn, er nære venner av den norske kronprinsfamilien.

- Rosario er blant annet fadder for prins Sverre Magnus (16), og da Kyril og Rosarios datter giftet seg nylig, var den norske kronprinsfamilien selvskrevne gjester, sier kongehuseksperten, og legger til:

- Ungdommene har rett og slett kjent hverandre fra de var små barn, og har tette bånd. Akkurat som foreldrene.

Mette-Marit ble også kjent med Rosario da hun og Haakon studerte i London.

STERKT ØYEBLIKK: Prinsesse Ingrid Alexandra tok til tårene da hun talte i sin egen 18-årsdag. Video: NRK. Vis mer

- Hun og Kyril var sentrale i det norske kronprinsparets nettverksbygging i den britiske hovedstaden, og introduserte dem blant andre for Gwyneth Paltrow, sier Vagle, og fortsetter:

- Siden har vennskapsbåndet vært tett, og Rosario var for eksempel en av relativt få utenlandske gjester da kronprinsparet feiret ti års bryllupsdag i 2011.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer