Penelope «Penny» Knatchbull:

Dette var prins Philips ukjente venninne

Gjennom flere tiår var hun stadig å se ved prinsens side. Men hvem var hun egentlig?

GODE VENNER: Prins Philip og Penelope «Penny» Knatchbull var gode venner i flere tiår. Foto: Shutterstock editorial/NTB
GODE VENNER: Prins Philip og Penelope «Penny» Knatchbull var gode venner i flere tiår. Foto: Shutterstock editorial/NTB Vis mer
Publisert

I 2020 ble det kjent at 73 millioner husholdninger hadde sett den kongelige fiksjonsserien «The Crown» siden premieren på Netflix i 2016.

Derfor kan man tenke seg til at det slettes ikke var få som benket seg foran TV-en under premieren av sesong fem.

Den nyeste sesongen tar for seg den britiske kongefamilien og deres opp-og nedturer gjennom 1990-årene. I sesong fem blir man introdusert for en rekke nye mennesker som har hatt en innflytelse på kongefamilien, blant dem finner vi Penelope «Penny» Knatchbull (69).

Gjennom episodene får seerne et innblikk i hvordan Penny og prins Philip utviklet et helt spesielt vennskap, til tross for en aldersforskjell på 32 år.

Men hvem var hun egentlig - og hvordan oppsto vennskapet med prinsen?

ALDERSFORSKJELL: Prins Philip og Penny møttes for første gang under en polokamp i 1975. Foto: Paul Fievez/Daily Mail/REX/Shutterstock /NTB
ALDERSFORSKJELL: Prins Philip og Penny møttes for første gang under en polokamp i 1975. Foto: Paul Fievez/Daily Mail/REX/Shutterstock /NTB Vis mer

Brakt sammen av tragedie

Penny, nå kjent som grevinne Mountbatten av Burma, giftet seg i 1979 med Norton Knatchbull (75). Norton er kong Charles' (73) tremenning og barnebarn av Lord Louis Mountbatten, som ifølge Vogue var prins Philips favorittonkel.

Bryllupet i 1979 måtte utsettes i to måneder på grunn av IRA-angrepet mot Mountbatten-familien. Familien ble utsatt for et bombeangrep, og Norton mistet både sin yngre bror Nicholas og besteforeldrene sine i angrepet.

PREMIERE: Sesong 5 av «The Crown» har premiere på Netflix 9. november. Video: Netflix Vis mer

Det var imidlertid ikke den eneste tragedien som skulle ramme Knatchbull-paret.

Kort tid etter bryllupet flyttet paret ut til landstedet Broadlands, det samme stedet som Philip og dronning Elizabeth ferierte på sin bryllupsreise i 1947. Sammen fikk de barna Alexandra, Leonora og Nicholas. Familieidyllen skulle imidlertid ta slutt da deres ene datter ble rammet av kreft.

GIFT: Norton og Penelope Knatchbull, her avbildet i 2016, har vært gift siden 1979. Foto: David Hartley/REX/NTB
GIFT: Norton og Penelope Knatchbull, her avbildet i 2016, har vært gift siden 1979. Foto: David Hartley/REX/NTB Vis mer

I 1991 døde Leonora, som på den tida bare var fem år gammel, av leverkreft. Tragedien brakte Penny og prins Philip nærmere, og som en distraksjon introduserte han henne for en ny hobby: kjøring med hest og vogn.

«Det var Philip som oppfordret Penny til å drive med hest og vogn. Hun viste interesse i det hun kalte for 'denne kjøre-greia' og spurte ham om det var mulig å trene datterens ponni», skriver Ingrid Seward i biografien «Prince Philip Revealed».

Utroryktene

Etter å ha deltatt på mange sportseventer og brukt mye tid sammen på å kjøre hest og vogn, ble Penny en selvskreven gjest på andre kongelige arrangementer.

Etter hvert fikk hun et helt spesielt kallenavn fra hoffet - «And also». Kallenavnet, ifølge The Sun, kom av at da prinsen listet opp inviterte gjester endte han alltid med å si «and also Penny».

Med tida ble Penny og Philip bedre og bedre venner, og til slutt skjedde det som nesten er uunngåelig når man er en del av en skandaløs kongefamilie: Ryktene om en angivelig affære begynte å svirre.

LIKE INTERESSER: Penny og Philip var begge glad i å kjøre hest og vogn. Her avbildet i 2009. Foto: Steve Parsons/ AP/NTB
LIKE INTERESSER: Penny og Philip var begge glad i å kjøre hest og vogn. Her avbildet i 2009. Foto: Steve Parsons/ AP/NTB Vis mer

«Vi vil aldri få vite hvordan dronningen følte rundt det hele. Philip hadde alltid vært en flørt og dronningen pleide å spøke med hans friske oppførsel. Hvis hun hadde blitt såret av rykter om en antatt affære så hadde hun aldri latt det gå», skriver Seward i biografien om prinsen.

Selv tok Philip, som var kjent som en karismatisk spøkefugl, det hele med et smil. Da han i 1991 ble konfrontert av en journalist om utrorykter, svarte han enkelt og greit:

- Har du aldri tenkt over at jeg, i flere år, ikke har gått noen steder uten en politimann ved siden av meg? Så hvordan i helvete kunne jeg kommet unna med noe sånt?

SNAKKER UT: Prins Charles uttaler seg om farens bortgang. Prins Philip ble 99 år gammel. Video: Clarence House TWITTER Vis mer

Familieskandalene fortsatte

Etter 31 år som gift gikk ekteskapet mellom Penny og Norton i tusen knas. Sammen med motedesigner Eugenie Nuttall flyktet Norton fra Storbritannia og startet et nytt liv i Bahamas.

Affæren gjorde at Penny satt igjen alene med landstedet Broadlands, et sted hun nektet å flytte fra ettersom datteren Leonora var begravd på tomten.

Ekteskapsproblemene kom i tillegg til problemene som hadde begynt å oppstå med yngstegutten Nicholas. Som barn gikk han med prins William (40) på prestisjeskolen Eton, før han begynte å studere på University of Edinburgh.

Ifølge flere britiske medier fikk skolegangen en brå slutt da Nicholas droppet ut etter bare seks uker og kort tid seinere ble avhengig av rus - noe han slet med i flere år før han fikk hjelp.

I fjor giftet Nicholas seg, nå 41 år gammel, i et lite og intimt bryllup på familiens landsted. Det var et bryllup som sto i stor kontrast til søsteren Alexandras i 2016.

Alexandra vekket nemlig stor oppsikt da hun valgte å bli fulgt opp kirkegulvet av daværende prins Charles istedenfor sin egen far. En familievenn uttalte seg til The Sun om hvorfor Norton ble sittende på sidelinjen i sin egen datters bryllup.

KONGELIG FØLGE: Alexandra valgte å bli fulgt opp kirkegulvet av prins Charles istedenfor sin egen far. Foto: REX/NTB
KONGELIG FØLGE: Alexandra valgte å bli fulgt opp kirkegulvet av prins Charles istedenfor sin egen far. Foto: REX/NTB Vis mer

- Det er uvanlig å bli gitt vekk av noen andre i sitt eget bryllup, selv om det er med prinsen av Wales. Alexandra var på det tidspunktet illsint på faren som forlot moren, men ville fortsatt ha han til stede.

I 2014 ble det rapportert at Norton ga opp livet i Bahamas og returnerte tilbake til Broadlands, men det skulle ta noen år før Penny tok han inn i varmen igjen.

Fikk plass i begravelsen

Oppe i alt familiedrama sto prins Philip stødig ved Pennys side. Duoen beholdt det gode vennskapet helt frem til prinsens død, 9. april 2021.

På grunn av pandemien ble gjestelisten til Philips begravelse kraftig nedskalert, men som på alle tidligere gjestelister var «And also» en selvskreven gjest.

Penny var dermed én av 30 gjester som var til stede da prinsen ble stedt til hvile i St. Georges kapell i Windsor.

PANDEMI-BEGRAVELSE: Penny var en av få som fikk delta i prinsens begravelse i 2021. Foto: Chris Jackson/WPA Pool/Shutterstock/NTB
PANDEMI-BEGRAVELSE: Penny var en av få som fikk delta i prinsens begravelse i 2021. Foto: Chris Jackson/WPA Pool/Shutterstock/NTB Vis mer

«De ble brakt sammen av tragedie, men var der for hverandre i tykt og tynt. Han stolte på henne og hun forgudet ham. Hun gikk aldri bak ryggen hans og hun holdt ikke bare på hans hemmeligheter, men også familiens», oppsummerer forfatter Seward så fint om vennskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer