«Førstegangstjenesten»:

Dette visste du ikke om «Førstegangstjenesten»

Det er mange ting vi ikke får se på skjermen.

FØRSTEGANGSTJENESTEN: Herman Flesvig er klar med andre sesong av Førstegangstjenesten. Trailer: NRK Vis mer
Publisert

Det er ingen tvil om at Herman Flesvig (29) har tatt landet med storm de seineste åra. Med NRK-suksessen «Førstegangstjenesten» har han også knust flere rekorder.

I rollen som blant andre Ahre-Ketil, Tanja Laila, Ola Halvorsen og Preben Lohrengren har han utløst flere latterkuler enn man kan telle på ti hender - noen har kanskje til og med falt av stolen i latterkrampe.

Det er imidlertid en rekke ting vi som ivrige seere ikke får se på skjermen, og nå avslører NRK ti av disse tingene til Dagbladet.

SLUTT: Herman Flesvig røper hvorfor det er slutt for braksuksessen «Førstegangstjenesten» etter bare to sesonger. Vis mer

To og en halv time

Det er mange som har latt seg begeistre av de mange karakterene Flesvig har utviklet i serien. Det mange kanskje derimot ikke tenker på, er innsatsen som ligger bak det å utføre jobben.

Vi får blant annet opplyst at det tar to og en halv time å sminke Tanja Laila, med hennes protesenese, blonde parykk og løspupper.

Tanja-Laila er en uredd kvinne, og man blir kanskje ikke overrasket når man får vite at hun har kjørt gjennom en sverm med mygg. Det som imidlertid kan komme som en overraskelse, er at sminkørene samlet inn ekte mygg for å bruke i sminkingen - for at det skulle se ekte ut.

FLERE TIMER: Karakteren Tanja Laila tar hele to og en halv time å sminke. Foto: NRKClick to add image caption
FLERE TIMER: Karakteren Tanja Laila tar hele to og en halv time å sminke. Foto: NRKClick to add image caption Vis mer

Det betyr med andre ord at selveste Herman Flesvig, Norges nye humorkonge, har gått rundt med drøssevis av mygg i sitt ellers så polerte ansikt.

NEKTET TJENESTE: Herman Flesvig gjør stor suksess med NRK-programmet «Førstegangstjenesten», men én detalj hindret komikeren å selv kunne tjenestegjøre i forsvaret. Video: «Lindmo», NRK Vis mer

Hvem er Aksel Hennie?

I seriens andre sesong har Flesvig fått med seg noen av Norges største skuespillere, blant andre Josefine Frida (25), Kristoffer Hivju (42) og Aksel Hennie (46).

De aller fleste vet godt hvem sistnevnte er. Det er imidlertid noen som umulig kan ha fulgt med særlig godt på norsk underholdning de siste 20 åra.

Dagbladet får nemlig opplyst at en statist i serien fikk solstikk under innspillingen, med påfølgende trøstende ord fra Hennie. Haken: Personen visste ikke hvem Aksel Hennie var.

Forhåpentligvis vet den stakkars statisten det nå.

BRUTALT: Aksel Hennie røper hvordan det var å spille inn siste sesong av «Førstegangstjenesten». Foto: NRK / Rød Løper Vis mer

Sovnet midt i scene

Det skal heller ikke ha blitt lagt særlig store summer på matbudsjett under innspillinga.

Produksjonen spiste nemlig kylling til middag tre uker i strekk. Mon tro om det er derfor serien har fått (kylling)bein å gå på.

Man kan også begynne å spekulere på om det var det kanskje litt ugunstige kostholdet som gjorde at en skuespiller sovnet midt i en scene under opptak. Det kan imidlertid også ha med å gjøre at scenen ble spilt inn midt på natta.

Vi får ikke opplyst hvilken skuespiller det er snakk om, men det er ikke helt utenkelig at det altså kan være snakk om Flesvig selv. I mai, rett før innspilling, sa han følgende i en uttalelse:

- Det er alltid skummelt, men jeg tror det er viktig å ha litt nerver. Hemoroidene er på plass, jeg sover dårlig, så vi er akkurat der vi skal være rett før opptak.

FAVORITTEN: Herman Flesvig er klar for sesong to av NRK-suksessen «Førstegangstjenesten», og kan endelig avsløre hvilken av karakterene han selv liker best. Video: Kine Falch / NRK. Reporter: Thea Hope Vis mer

Knakk girspak

Det er heller ingen hemmelighet at ting fort kan gå rett vest når man spiller inn store serier. Ekstra kjipt er det kanskje når det går utover ting som koster flere tusenlapper - for eksempel en bil.

Under innspillingen av «Førstegangstjenesten» klarte en produksjonsassistent å brekke nøkkelen til en militærebil.

En annen produksjonsassistent tok det hele ett steg lenger (det vites ikke om assistenene hadde en intern konkurranse), og knakk like greit girspaken på en annen militærbil.

KOMISK: Herman Flesvig har nok en gang tatt på seg militæruniformen for å spille et mangfold av komiske karakterer i Førstegangstjenesten. Video: NRK Vis mer

NRK fikk filt opp nye nøkler hos en stengt låsesmed, og vi håper statskanalen sendte Flesvig i Ola Halvorsen-karakter for å få det fikset. Det blir imidlertid ren gjetning.

I ROLLE: Her er Herman Flesvig i rollen som Ola Halvorsen. Foto: NRK
I ROLLE: Her er Herman Flesvig i rollen som Ola Halvorsen. Foto: NRK Vis mer

Russetid

Noe av innspillingen fant sted på Hadeland i mai - midt i beste russetid.

Det kan virke som det ikke bare er småbarnsforeldre som irriterer seg over støy på nattestid, for russebussene forstyrret nattopptakene i serien.

Russen la heldigvis velvillig om hele runden da de ble spurt. Igjen: Vi håper statskanalen sendte Flesvig i karakter for å spørre, denne gang evig russepresident og klossmajor Preben Lohrengren.

Med et team på totalt 400 mennesker opplyser NRK til slutt at det var null smitte i produksjonen. De har altså fått til et aldri så lite kunststykke - både på og av skjermen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer